סקירה מאלפת בנושא ׳בדרך לכיבוש העולם׳ תש״י תש״יא פרק ראשון

לרגל שבת מברכים חודש שבט, מערכת האתר שמחה להגיש לציבור הקוראים פרק ראשון מתוך סקירה מאלפת ומיוחדת בנושא ׳בדרך לכיבוש העולם׳ תש״י-תשי״א.בהמשך יתפרסמו המשך הפרקים.



בפרק זה נסקור את תהליך קבלת הנשיאות שארך שנה תמימה, עד להסכמתו של הרבי לקבל באופן רשמי את נזר הנשיאות החב"דית ביו"ד שבט ה'תשי"א.



פרק ראשון:
"קבלת הנשיאות"
"קבלת הנשיאות" במובן של "רבי וחסידים" הוא מושג בעל משמעות עמוקה ביותר בעולם החב"די. בכדי להבין מעט מן המעט ממנו חובה להקדים בקצרה כמה ידיעות מן העבר החב"די, על התנהגות החסידים והרביים, שנוכל ללמוד מהם על שארע בקבלת הנשיאות בדורנו, דור השביעי.
משמעותה של קבלת הנשיאות:
א) מצד החסידים: התמסרות וביטול עצמי של החסידים אל האדמו"ר - "הנשיא" - בכל כוחות נפשם: "נפש רוח נשמה חיה יחידה", עד כדי מסירות נפש למלאות רצונו וחפצו הקדוש. ומנהג קדום הוא בין החסידים לערוך "כתב התקשרות", בו הם מקשרים את עצמם אל הרבי. מנהג זה יסודו בהררי קודש, וכבר לאחר הסתלקותו של הרב המגיד ממעזריטש ערכו גדולי תלמידיו כתב שכזה, שהוגש לבנו הרה"ק ר' אברהם המלאך.
ב) מצד "הנשיא", הרבי: לא רק הנהגת החסידים, אלא התבטלות והתמסרות מוחלטת אל החסידים בכל כוחותיו הרוחניים והגשמיים, עד כדי מסירות נפש בפועל. וכעין זה כתב הרבי בחורף תשמ"ו, בתקופת משפט הספרים :
"כבכל אדמו"רי חב"ד היסוד הראשון: ביטול היש (מתחיל-בעצמו) באמיתית. היותו אדמו"ר הרי זהו שליחות נפשית ועיקרית, לנהלם ולעודדם בתורה ומצות בכלל (מתחיל באמונת ה', שמירת השולחן ערוך וכו') ולהראותם דוגמא חיה בזה (עד כדי מסנ"פ בפועל) ופשיטא לשלול כל פעולה שיוכלו לטעות ולפרשם להיפך). "'לאחר זה באים חייו בתור פרטי, וגם בזה יסוד שלא לנגוע כלל בתפקידו הכללי והעיקרי".
דווקא ע"י היפך הרצון
בחסידות מבואר (סידור עם דא"ח כא, א) שקבלת הנשיאות הינה מהמצוות שקיומן הוא דווקא כשהן לא על פי רצון האדם, "כמו שמצינו בנשיאות יהודה בן טבאי שברח למצרים ועשו כמה יגיעות עד שהעלוהו משם לארץ ישראל לנשיאות, וגם שבוודאי מצוה גדולה היא, אבל היא מצוה התלויה דוקא בהיותה בעל כרחו של אדם, שהרי הרודף אחר הכבוד הכבוד בורח ממנו, ואם היה הוא רוצה בנשיאות לא היו הם מתרצים. וכן בנשיאות יהושע בן פרחיה. גם משה רבינו ע"ה אמר שלח נא ביד תשלח, ואיך נמנע ממצוה גדולה כזו להוציא את בני ישראל ממצרים? אלא מפני שהיא מצוה מאותן המצות הנ"ל שבמדריגה העליונה שלמעלה מן הרצון" [וראה גם בלקוטי תורה (ברכה צט, ג) על ר' שמעון בן שטח].
אצל משה רבינו והבעש"ט
ב'לקוטי דיבורים' (כרך א ע' 572 ואילך) מספר כ"ק אדמו"ר מהוריי"צ על קבלת הנשיאות אצל הנשיא הראשון של עם ישראל, משה רבינו, ואצל הנשיא הראשון של תנועת החסידות, מורנו הבעל שם טוב. להלן תוכן הדברים:
משה רבינו בחר להיות רועה צאן כדי שיוכל להתבודד לילך ולהתעלות בעלייה תמידית, עד שלא רצה להיפרד מעולם ההתבודדות ולבוא במגע עם עולם ההתגלות, ועל כך התווכח עם הקב"ה ("שלח נא ביד תשלח"), עד שהקב"ה גילה לו שסוד הבירורים, שהוא הכוונה העליונה בבריאת העולם, הוא דווקא באמצעות העבודה בהתגלות.
וממשיך אדמו"ר מהוריי"צ: מזה יכולים אנו להבין אפס קצהו מעניין "מלחמת" הבעש"ט עם ר' אדם בעל-שם אודות ענין ההתגלות. מורנו הבעש"ט לא רצה להתגלות מפני שני דברים: הוא לא רצה להיפרד מעולם ההתבודדות, ולא רצה לבוא לעולם ההתגלות. עד שרבו אחיה השילוני אמר לו שדווקא באמצעות ההתגלות יגיע להפלאת מעלת ההתבודדות, ואז תתאחדנה שתי המעלות, ההתבודדות וההתגלות.
ומסיים אדמו"ר מהוריי"צ: בהתגלותו של משה רבינו זכינו למתן תורה, ובהתגלותו של מורנו הבעל שם טוב זכינו לגילוי פנימיות התורה. וכעין זה נאמר אף אנו: בהתגלות וקבלת הנשיאות של הרבי מלך המשיח זכינו להתגלות המשיח.
אצל אדמו"ר הזקן והצמח-צדק
כעין זה כותב הרה"צ החסיד ר' הלל מפאריטש: "ידוע בקבלת הנשיאות שמוכרח להיות שלא מדעתו ורצונו על ידי גדולי הדור המכריחים אותו על זה, וכמו שהיה באדמו"ר הזקן נ"ע שהכריח אותו הקדוש ר' מנחם מענדל מוויטעבסק" ('ימי מלך' ע' 1711). וידוע שכן היה גם אצל אדמו"ר הצמח-צדק - כמבואר באריכות בכתביו של כ"ק אדמו"ר מהוריי"צ - ומסופר שכאשר רצו החסידים להושיבו על כסא הנשיאות סירב בכל התוקף, ואמר לו הגאון החסיד ר' אייזיק מהומיל: דווקא בגלל שאינכם רוצים באמת, לפיכך רוצים אנו, ודוקא אתכם! (מגדל עז ע' קצה).
"דער רבי לעבט"
ככל הדברים האלו וככל החזיון הזה אירע גם בתקופת קבלת הנשיאות של הרבי. לאחר הסתלקותו של כ"ק אדמו"ר מהוריי"צ נתנו החסידים עיניהם בחתנו - שנקרא עד אז "הרמ"ש" - וביקשו ממנו לקבל את נזר הנשיאות, אך הוא סירב בתוקף. אך ככל שהרבי סירב לקבל על עצמו את הנשיאות, התרבו יותר ויותר הפצרותיהם של החסידים...
הרבי עמד בסירובו במשך שנה שלמה, ורק לאחר ריבוי בקשות ותחינות נעתר והואיל ליטול על עצמו את עול הנשיאות, לשמחת לבם של החסידים, ביום יו"ד שבט תשי"א.
ההפצרות והבקשות החלו עוד באמצע ה"שבעה" אחר הסתלקות אדמו"ר מהוריי"צ. ביום שני ושלישי, י"ב-י"ג שבט, נערכו אסיפות חשאיות בין החסידים, שהחליטו לפנות אל "הרמ"ש" בבקשה שיקבל עליו את הנשיאות, והטילו את השליחות על אחד מחשובי זקני החסידים מאנגליה, הגאון החסיד הרב יצחק דובוב, ששהה אז ב-077 לרגל חתונת בנו.
ביום השלישי של ה"שבעה", בהיות הרבי עם כל אנ"ש והתמימים על ציון אדמו"ר מהוריי"צ, ניגש אליו הרב דובוב והפציר בו בבקשה זו, אך הרבי מיאן בתוקף באומרו: "דער רבי לעבט!" [=הרבי חי!]. ר' יצחק לא הרפה ואמר: "הרי עניין זה (חיים שלאחרי ההסתלקות "יתיר מבחיוהי") היה אצל כל הרביים, ולמרות זאת היה אחריהם ממלא מקום!". ויענהו הרבי בתמיהה: "ווי טררכט איר, מענדל שניאורסאהן איז ר רבי?" [=איך חושבים אתם, מ.ש. הוא רבי?]".
הרב דובוב מספר על כך עצמו במכתב: "וראיתי בעיני ההתקשרות מהאברכים וכל בני הישיבה לאדמו"ר שליט"א... וכמעט שהם עשאוני שליח לדבר עם כ"ק אדמו"ר שליט"א על דבר ההתמנות, ואין כאן המקום להאריך הדברים שהשיב לי אז כ"ק אדמו"ר שליט"א" ('ימי בראשית' ע' 58).
"כתב התקשרות" הראשון
אחרי שהרב דובוב חזר לאנגליה הוא עורר את החסידים שם להתקשר אל הרבי. ביום ראשון ב' אדר תש"י התכנסו אנ"ש והתמימים באנגליה, ובראשם רבני וזקני החסידים: הרב דובוב, הרב אברהם סענדער נמצוב, הרב בנציון שמטוב, ועוד, וחתמו על "כתב התקשרות", בו כתבו שמקשרים את עצמם לרבי ומבקשים ממנו שיואיל לקבל על עצמו את עול הנשיאות.
כשהרבי קיבל את הכתב הזה השיב עליו לרב דובוב, ביום כ"ה אדר תש"י: "המכתב דשני באדר קבלתי, ובטח זוכר מה שדברנו בהיות כת"ר פה" (הכוונה לכך שהרבי חי), אך ממשיך: "והזכרתי את החתומים עליו בהיותי על הציון . . לו ולכל הנלוים עליו ומושפעים ממנו לנחותם הדרך העולה בית א-ל".
וכעין זה כתב גם באותו יום גם אל הרב בנציון שמטוב: "המכתב דב' אדר קבלתי והזכרתי את כל החתומים שם על הציון. - ובטח מסר מהר"י שי' דובאוו מה שאמרתי לו בזה, בהיותו פה", וכן באיגרת ב' ניסן אל הרב נמצוב.
לא אל המעיל...
במשך כל ימי ה"שלושים" נשאר הרבי לבוש בבגדי שבת (ההסתלקות היתה כידוע בשבת), כובע שחור, וסירטוק. היו שחשבו שמכאן ראיה שבאופן כללי הרבי מסכים לעניין הנשיאות, אולם בסיום ה"שלושים" חזר ללבוש בימי החול את החליפה הקצרה, כפי שנהג לפני יו"ד שבט (אך נשאר עם הכובע השחור, ולא אפור כפי שלבש קודם).
באחת האסיפות של זקני החסידים עורר הרב שמואל לוויטין שיתכן והנהגה זו מראה שהרבי עדיין מסרב בענוותנותו הגדולה לקבל את נזר הנשיאות. ואכן, לכמה מזקני החסידים שניגשו לדבר עמו אודות ענין הנשיאות השיב לתדהמתם בשלילה מוחלטת!
בקשר לכך התקיימו אסיפות חשאיות של זקני החסידים. סיפרו שהרבי ענה ליהודי אחד שנכנס אליו בבקשה לקבלו ל"יחידות": "לאחד שלובש מעיל קצר אתה רוצה להכנס ל"יחידות"?... זה לא "רבי"... הראית פעם "רבי" עם מעיל קצר?...". אותו יהודי לא התבלבל ואמר: "לא באתי אל המעיל, באתי אל הרבי!".
כן סיפרו על יהודי אחד, לא מאנ"ש, ששאל את הרבי מתי יקבל את הנשיאות, וקיבל את התשובה: "דער רבי וועט זאגן" [=הרבי (מהוריי"צ) יורה מה לעשות].
"דיני נפשות בזה"
בי"ג אדר שלח הגאון החסיד הרב ישעיה הלוי הורביץ (מחבר הספרים: 'יבוא שילה', 'עדן ציון' ועוד) כתב התקשרות לרבי, שהשיב לו באיגרת מיום כ"ו אדר:
"הגיעני מכתבו מי"ג אדר. ונבהלתי בקראי אותו - לדרוש ממני ענינים שלא נתנו לי ואינם בי לא מהם ולא ממינם. ואין טענתי על כת"ר באשר אינו מכירי פנים אל פנים אבל חקירה ודרישה הו"ל לעשות מקודם, כי דיני נפשות בזה, וה' יזכנו כולנו להתקשר באילנא דחיי באמת".
וכעין זה כתב באיגרת מיום יו"ד ניסן:
"קבלתי מכתבו מועש"ק. ודבריו מבהילים וכבר עניתי לאחד שזהו ענין דיני נפשות וידוע כמה חקירה ודרישה צריך בדיני נפשות וכולי האי ואולי כו'. והם כותבים ושונים כו', ובלי ספק כוונתם רצוי', אבל כו'. ומה שהזכרתי את כולם בהיותי על הציון ובלי נדר אעשה כן גם מחר - הוא אלס גוטע פריינד [=בתור ידיד טוב], ונהגתי כן זה כמה שנים בהכנסי להיכל מו"ח אדמו"ר הכ"מ".
"ינחמנו בעתיד, מנחם בהווה"
לפני חג הפסח חזר הגאון החסיד הרב מאיר אשכנזי מביקורו בארץ-הקודש, ונכנס אל הרבי כשבידו רשימה של אדמו"ר מהוריי"צ משנת תרצ"א, בה מסופר אשר בתחילת נשיאותו של אדמו"ר הצמח צדק לא נסע אליו הגאון החסיד הרב נחמיה מדוברובנא, לליובאוויטש. באחד הלילות חלם רבי נחמיה שאדמו"ר הזקן בא אליו ושואל: "מדוע אין לך רב?". שאל ר' נחמיה: "ואת מי אקח לרב?" - ויענהו אדמו"ר הזקן: "אברהם הוא התחלת התיקון. גם נח הי' צדיק, אך הוא היה מדריגה שלפני התיקון, ונקרא נח ע"ש ינחמנו, אך בעולם התיקון מנחם, נח עם מ"ם לפניו שהוא התחלת ששה סדרי משנה, ומ"ם לאחריו שהוא סיום ששה סדרי משנה. ינחמנו בעתיד, מנחם בהוה", ומדברים אלה הבין רבי נחמיה שצריך הוא לנסוע לליובאוויטש אל הצ"צ. הרב אשכנזי טען לפני הרבי שדברי אדמו"ר הזקן מהווים נבואה לדורנו זה, אשר כ"ק אדמו"ר שליט"א שהוא מיוצאי חלציו - בן אחר בן - של כ"ק אדמו"ר הצ"צ ונקרא בשמו הק', הוא זה ש"ינחמנו בעתיד", ומשום כך עליו לקבל על עצמו את כתר הנשיאות החבדי"ת.
אחר כך הגיש הרב אשכנזי פ"נ לרבי, וביקש שיענה לו על שאלותיו בתור "יחידות", אך הרבי סירב בתוקף וענה לו שיסע ל"אוהל" וישטח שם את בקשותיו. כאשר נוכח הרב אשכנזי שכל הפצרותיו אינן מועילות, החל לטעון באומרו שכל השנים היה במסירות נפש ברוסיה, אח"כ בשאנחיי, ועד שהשי"ת עזר לו וזכה לצאת מעמק הבכא ולבוא לכאן, ואם אין לו "רבי" אין כל זה שווה לו ולמה היה צריך את כל זה... ואז נענה לו הרבי, והסכים לקחת ממנו את הפ"נ וקיבלו ל"יחידות".
"לא בתור רבי"
אחד התמימים שלמד באותה תקופה ב- 770 מספר במכתב: כל אנ"ש כמעט מוסרים לרמ"ש את הפ"נ וגם זה הוא מסרב לקחת. הרבה שואלים ממנו עצה לא רק בענינים רוחניים אלא גם בגשמיות, ואף שבתחילה סירב לענות אך אח"כ נתן עצה.
בענותנותו היה מתחמק ואומר: "אני יודע בדיוק כמוכם", אך משלחצו עליו הסכים לתת עצות, כשהוא מדגיש: "לא בתור רבי". השואלים שנהגו לפי עצותיו הצליחו מאוד, וכשסיפרו לו שהצליחו אמר: "עתה כבר הוסרה ממני האחריות".
אחד מאנ"ש ניגש ומסר לו פדיון נפש, אך הוא החזירו לו והורה שילך בעצמו לציון קברו של אדמו"ר מוהריי"צ ויקראנו שם. נענה החסיד ואמר: עתה מבין אני את הנאמר לגבי משה רבינו: "ולא ידע איש את קבורתו", שכן אילו ידעו מקום קבורתו לא היתה מתאפשרת העברת המנהיגות לידי יהושע בתור ראש בני ישראל, שכן, כל פעם היה שולח את הפונים אליו לקברו של משה...
- כששמע זאת הסכים הרבי לקבל את הפ"נ.
"אנ"ש דפה מסורים לאדמו"ר שליט"א"
בחול המועד פסח כתב החסיד הרב פרץ מוצ'קין, ששהה אז בפאריז, אל ידידו החסיד הרב ישראל ג'יקובסון אודות הלך הרוח בין אנ"ש והתמימים בפאריז, בה שהה באותו עת ריכוז גדול של אנ"ש שיצאו מרוסיה:
"אנ"ש פה מסורים לאדמו"ר שליט"א, ואדמו"ר שליט"א הוא הראש אנ"ש דפה בכל... ובדרך כלל דעת אנ"ש גם פה שהנשיאות שייכת לאדמו"ר שליט"א".
"הרבי שליט"א יוליכנו אל הגאולה האמיתית"
לקראת ימים האחרונים של פסח הגיעו ל-770 הרבה אורחים מאנ"ש והתמימים, והתקיימו כמה כנסים חשאיים, שבהם החליטו כולם למנות את הרמ"ש שליט"א לממלא מקום.
באחרון של פסח בעת ההתוועדות ביקשו זקני אנ"ש מהרבי שיואיל לומר מאמר חסידות, אך הרבי שחק מהם.
בעת ההתוועדות מזג החסיד הרב אליהו יאכיל סימפסון יין לכוסו של החסיד הרב ירחמיאל בנימינסון, שיאמר "לחיים". ויענהו ר' ירחמיאל: אומר לחיים כאשר כ"ק אדמו"ר שליט"א יאמר מאמר חסידות. גם הרב סימפסון ביקש מהרבי שיאמר חסידות. אך הרבי סירב בתוקף, ואדרבה, דיבר בארוכה על כך שאין שום שינוי, וסיים: "והרבי שליט"א יוליכנו אל הגאולה האמיתית והשלימה".
אתם אוחזים אותי לשקרן?
באותה תקופה נכנס אחד מזקני החסידים וביקש מהרבי בשם כל אנ"ש והתמימים שיואיל לקבל את הנשיאות וכו', אך הרבי סירב בתוקף וטען כל הזמן שלא שמע כלום מחותנו הרבי בעניין זה.
בתוך הדברים וההפצרות וכו' הגיב החסיד הנ"ל שקשה להאמין שכ"ק אדמו"ר שליט"א לא שמע מאומה מחותנו אודות ענין הנשיאות וכו', ואז אמר לו הרבי בתמיהה "איר האלט מיר פאר א ליגנער?" [=אתם אוחזים אותי לשקרן?].
והסביר החסיד הנ"ל שזה בדוגמת הידוע שלאחרי הסתלקות אדמו"ר מהר"ש לא רצה אדמו"ר מהורש"ב לקבל את הנשיאות, ובעת ההתוועדויות היה מדבר רבות בשיפלות עצמו בביטויים חריפים וכו', והרי בודאי שלא הי' בזה ענין של שקר ח"ו, אלא היה זה מהענינים שצריכים ביאור ("וואס מען דררף פררשטיין"). וכך גם בענינינו, דברי כ"ק אדמו"ר שליט"א אלו הם מהענינים שצריכים ביאור.
הרבי חייך ואמר: "גוט אויסגעדרייט זיך"... [=התחמקת יפה].
"אוזר ישראל בגבורה"
חסיד אחר מזקני החסידים שנכנס אל הרבי בבקשה דומה, טען לפניו כמה סיבות לפיהן לדעתו מוכרח הוא למלא את מקומו של אדמו"ר מהוריי"צ וכו', אולם הרבי ביטל את הכל במחי יד.
לפתע נזכר אותו חסיד בסיפור שאירע בחתונת הרבי, שלפני החופה חגר אותו חותנו כ"ק אדמו"ר מהוריי"צ באבנט, ולפני זה אמר: אינני עושה עכשיו ברכה, כי כבר כיוונתי ע"ז בבוקר בעת אמירת ברכות השחר בברכת "אוזר ישראל בגבורה"...
כשגמר החסיד לספר את הסיפור החווירו פניו של הרבי, ושתק ולא הגיב מאומה.
מנהג זה של חגירת האבנט היה נהוג אצל רבותינו נשיאינו לדורותיהם, אשר נהגו לחגור באבנט את זה שעתיד למלא את מקומם בנזר הנשיאות - וראה בארוכה על-כך ב'בית משיח' גיליון 206 ע' 41 ואילך.
"אם יהודים נטפלים זוהי הוכחה שישנם כוחות"
בתחילת חודש אייר חזר החסיד הרב יוסף שי' ווינבערג מארץ-הקודש ונכנס לרבי למסור את בקשתם של אנ"ש שם בעניין קבלת הנשיאות. פני הרבי הרצינו ואמר: "אבער מ'דארף האבן הוראות", כלומר, שיש צורך בהוראות מכ"ק אדמו"ר מהוריי"צ.
הרב וויינברג אזר אומץ וסיפר לרבי שבישיבת תומכי-תמימים בווארשא כיהן כר"מ הרב דוד טייבלום, שהי' חסיד קוצק, ירא-שמים גדול ומפורסם בצדקותו. בשנת תרח"צ, כאשר נפטר האדמו"ר מקוצק, נתנו חסידיו את עיניהם בר' דוד וביקשוהו ליטול עטרת האדמורו"ת. הלה סירב, אולם משגברו עליו הלחצים החליט לשאול את פי כ"ק אדמו"ר מהוריי"צ.
הוא נכנס ל"יחידות" וסיפר לרבי את כל פרטי המעשה, והרבי אמר לו: "אז אידן טשעפין זאך צו, איז דאס א הוכחה אז ס'איז פאראן כוחות"...
הרבי הקשיב לסיפור בפנים רציניות ולאחר מכן שאל: "רק זאת אמר הרבי"?
הרב וויינברג סיפר אחר כך, שהבין שהרבי ידע גם על המשך הדברים שהוסיף אדמו"ר מהוריי"צ באותו מעמד: "רק שכדי לגלות את הכחות דררפן קריכן די אויגן פון קאפ..." [=צריכות העיניים לצאת מחוריהן], אלא שאת הדברים הללו הוא לא רצה בשום אופן לחזור בפני הרבי.
"ועד" לזירוז ההכתרה
באותה תקופה התקיימו הרבה אסיפות חשאיות בראשות רבני וזקני החסידים שבהן דנו על אופן ההתעוררות ("העלאת מ"ן") שבו יוכלו לפעול על הרבי את הרצון לקבל על עצמו את הנשיאות, כי ראו שאינו רוצה בכך בשום אופן, בתור תשובה לכל הפניות עליו היה הרבי מדבר בכל התוועדות על כך שחותנו הרבי נמצא אתנו בעולם הזה כמו קודם, ואף ביתר תוקף.
ולמרות שבפועל ראו החסידים שהרבי אכן ממלא את מקום חותנו בכל הענינים, הן בנתינת עצות והוראות בעבודת ה' והן בנתינת ברכות על ענינים גשמיים, ובריבוי מופתים וכו', אבל לאידך, אינו מסכים בשום אופן לקבל על עצמו את החלק הרשמי והגלוי שבענין הנשיאות, עם כל הענינים הפומביים והרשמיים השייכים לזה וכו'.
לצורך מטרה זו נוסד "ועד" מיוחד מבחירי אנ"ש במטרה לזרז את הכתרתו של הרבי כממלא-מקום. ה"ועד" פעל בחסותם של זקני אנ"ש ובראשם המשפיע רבי שמואל הלוי לויטין.
נוסעים לאוהל...
באחת האסיפות הוחלט שמניין מאנ"ש ילכו לציון של כ"ק אדמו"ר מהוריי"צ ויקראו שם פ"נ כללי בשם כל אנ"ש והתמימים ברחבי תבל, שבו יבקשו מאדמו"ר מהוריי"צ שיפעל אצל חתנו את הרצון לקבל את הנשיאות.
ביום ב' אייר נסעו מניין מגדולי וזקני החסידים, וביניהם הרבנים החסידים: ר' ישראל ג'יקובסון, ר' אליהו סימפסון, ר' שלמה אהרן קזרנובסקי (ועוד), ומחשובי האברכים, ביניהם ר' דובער בוימגארטן ור' יוסף וויינברג (ועוד) וקראו שם פ"נ כללי, בבקשה כנ"ל, ושאם צריך "הוראות" אז שיהיו "הוראות".
ואכן מאז תאריך זה לא שמעו יותר מהרבי את הטענה ש"צריכים לקבל הוראות", למרות שהוא עדיין לא ניאות לקבל את הנשיאות.
מה שמותר ויש לי, אתן!
ביום שני ז' אייר נכנסה אל הרבי קבוצה מחשובי אברכי אנ"ש, ביניהם הרבנים החסידים: ר' אלי' נחום שקליאר, ר' מרדכי מענטליק, ר' יצחק דובער אושפאל, ר' יוסף וויינברג (ועוד), ואמרו לו שמתמסרים אליו בלב ונפש.
ואמר להם: "וואס איך מעג און האב, וועל איך געבען, און דאס וואס איך האב ניט און טאר ניט, קען איך ניט און וויל איך ניט [=מה שמותר ויש לי - אתן, ומה שאין לי ואסור לי - איני יכול ואיני רוצה].
האברכים הנ"ל ביקשו מהרבי לומר דא"ח, וענה להם שזה יהיה שינוי ממה שהיה עד עתה. וביקשו האברכים הנ"ל שלפחות יחזור חסידות של אדמו"ר הריי"צ, וענה שגם זה שינוי.
נשיאות על המוסדות
מוסדות חב"ד בכל רחבי תבל החלו לשלוח מכתבי התקשרות אל הרבי, שבהם הם מבקשים ומתחננים לפניו שיסכים לקבל את המוסדות תחת נשיאותו הקדושה.
החסיד הרב בנציון שמטוב הדפיס נייר מכתבים ("סטיישנערי") של ישיבת תומכי- תמימים באנגליה, כאשר בכותרת הגליון נדפס שהישיבה היא "תחת נשיאות כ"ק אדמו"ר הרמ"מ שליט"א", ושלח מכתב אישי אל אמו של הרבי, הרבנית מרת חנה, שנכתב על גליון כזה.
לא עבר זמן רב והוא קיבל מברק מהרבי (משוחזר עפ"י הזכרון): השתוממתי לראות את השם [הרב מ.ש. - באנגלית] מודפס בגליונות ישיבת תומכי תמימים לונדון. דרישתי בכל תוקף לשרוף את הגליונות הנדפסים מכבר ולחדול מלעשות עוד גליונות כאלה בלי רשות מפורשת ממני".
הנך מתכוון באמת
החסיד הרב שניאור זלמן שי' גורארי סיפר, שבאחד הימים נכנס אל הרבי וביקש שיקבל אותו ל"יחידות", שכן ברצונו לשאול שאלות מסויימות.
הרבי הביט עליו בתמהון ושאלו כשהוא צוחק: "איר מיינט דאס מיט אן אמת?"... [=אתם מתכוונים לכך באמת?].
הנ"ל השיב שהוא אינו מתבדח "אין נשמה זאכען", ואכן מתכוון לזה ברצינות. אז הרצין הרבי, התיישב במקומו, וענה לו על שאלותיו.
אחד התמימים סיפר שהוא הקיש על דלת חדרו של הרבי וכשקיבל את רשות הכניסה נכנס וביקש "יחידות". הרבי חגר את הגארטל, ניגש לחלון והוריד את הוילון, התיישב במקומו (המיוחד ל"יחידות") ופרץ בבכי... הנ"ל שאל כמה שאלות והרבי ענה לו על שאלותיו.
"איני יודע כוונתו בכל זה"
אחד החסידים כתב מכתב לרבי, כשעל המעטפה הוא כותב באנגלית את שמו הקדוש, אך בפנים המכתב כתב "כ"ק אדמו"ר שליט"א". הרבי עונה לו על כך ביום ז' אייר:
"נמסר לי מכתבו, כי כתב שמי על המעטפה, אבל בפתחי אותו ראיתיו כתוב לבית חיינו, ואיני יודע כוונתו בכ"ז, ולכן מסרתי מכתבו לאשת חבר כחבר, היא כבוד חמותי הרבנית תחי'".
יחד עם זאת, הרי שבאגרת הנ"ל מסיים הרבי:
"שמו ושמות בניו שיחיו שמזכיר במכתבו נזכרו על ציון כ"ק מו"ח אדמו"ר הכ"מ. וכן הזכרתים בהיכלו שבו נכנסים ליחידות ולנתינת פדיונות".
הרבי ידאג לחסידים
אחד מאנ"ש כתב לרבי, שאם ח"ו לא יקבל על עצמו את הנשיאות, אזי ח"ו יופסק ההמשכה מהפך השמן הרוחני של הבעש"ט, בו נמשחו רבותינו נשיאינו לדורותיהם (ראה ספר המאמרים תש"י ע' 361). ואשר על כן מוכרח כ"ק אדמו"ר שליט"א לקבל את הנשיאות. הרבי ענה לו על כך בער"ח סיון:
"מכתבו קבלתי ... אף שנתבהלתי .. מה שלוקח על עצמו לפסוק דינו של .... "פך השמן הבעל שם טוב, וחותך הדין בפשיטות, אשר "ויעמוד השמן" - ועדיין לא עברו, כשכתב זאת, ג' חדשים מיום יו"ד שבט.
"ובמה שכותב בנוגע אלי, קמחא טחינא טחין [=טוחן קמח טחון]. איני יודע מה ספרו לו, ואיני אחראי בעד זה.
"אבל יודע ברור, אז מיר פעלט חסידות און מיר פעלט הדרכה און נאך און נאך [=שחסר לי חסידות, וחסרה לי הדרכה ועוד ועוד]. ואיני מעלים זה מזולתי (ידוע פתגם מהר"ש נ"ע: נארען קען מען אפנארן נאר זיך [=לרמות אפשר לרמות רק את עצמו]), אמרתי זה מאז, ואומר אני זה גם עתה, און איך דארף ניט קיין עבודה אף זאגען דאס [= ואיני זקוק לעבודה כדי לומר זאת].
"(איך שרייב ניט אז עס פעלט מיר רבי, ווארום איך וויל זיין זיכער, אז דער רבי וועט מיר ווייטער פירען, ווארום אויב חס ושלום כו', איז ווי קען מען אזוי [= אינני כותב שחסר לי רבי, כיון שרצוני להיות בטוח שהרבי ימשיך להנהיג אותי, שכן אם חס ושלום כו', אם כן איך אפשר להיות ככה]).
"אלא, ווי וועט זיין מיט חסידים - דארף דאס דער רבי באזארגען, דאס איז זיינע אחריות [= אלא איך יהיה עם החסידים - צריך הרבי לדאוג לזה, זוהי אחריותו]".
"דער רבי זאל געזונד זיין"
בכ"ה אייר כתב החסיד הרב אברהם פאריז מכתב לרבי בו הוא מכנה אותו: "דער רבי זאל געזונד זיין", ומבקש ממנו שיואיל לקבל עליו את הנשיאות. הרבי ענה לו על כך בערב ראש חודש סיון:
"מכתבו מכ"ה אייר זה עתה נתקבל, ומאד מאד נהנתי מה שכתוב.
"בהזכירו את כ"ק מו"ח אדמו"ר הכ"מ, זאל געזונד זיין, והוא מובן עפמש"כ באגה"ק סכ"ז שחיי הצדיק הם רוחניים אמונה ואהוי"ר, וידוע שהצדיק הולך מחיל אל חיל תמיד.
- ומה שכותב אודותי, הנה מה מועילה הכתיבה, אז איך האב דאס ניט פארט. איך אף זיך - דארף דאך ניט זוכען קיין רמזים ופירושים [=שבכל זאת אין לי את זה. אני על עצמי - הרי אינני זקוק לחפש כל רמזים ופירושים]. ומספיקה בשבילי התבוננות קלה בנדו"ז במעמדי ומצבי, כדי צו וויסען בא וואס מען האלט, איז וואס קען דא משנה זיין אנאדערער מיט ראיות ושכל? [=כדי לדעת היכן אוחזים, אם כן מה יוכל לשנות כאן הזולת עם ראיות ושכל?].
אלא, וואס וועט זיין? - איז וואס ווייס איך, וואס דער רבי טראכט, עס איז זיינע אחריות, וועט ער עס זיכער פארזארגען. ווי אזוי - ווייס איך ניט. דא נאך זאכן וואס איך ווייס ניט [=אלא, מה יהיה? מה אני יודע מה הרבי חושב, זוהי אחריות שלו, ובוודאי ידאג לזה, איך - אינני יודע. ישנם עוד דברים שאינני יודע]".
בינתיים החל ר' אברהם פאריז לפרסם ברבים אודות נשיאותו של הרבי, ואף כתב על כך לרבי, שענה לו על-כך בכ' תמוז:
"מכתבו - בלי הוראת זמן כתיבתו - קבלתי, איני יודע אם צדקו טענותיו, אבל מצד קבלת עול טאר מען אויך ניט נארען א אידען, ובפרט א רבים [אסור גם לרמות יהודים, ובפרט רבים]".
זה יכול להיות פעם אחרת
ביום ב' דחג השבועות התוועד הרבי עם כל הנאספים, אנ"ש והתמימים. באמצע ההתוועדות ביקשו זקני החסידים שיאמר חסידות וסירב בזה אבל אמר: זה לא חייב להיות דוקא עכשיו, זה יכול להיות פעם אחרת.
את ההתוועדות סיים הרבי במילים אלו:
כשמשיח - הרבי חותני - יבוא, וועט מעט פארשפארן בעטן זאגן חסידות אדער זאגן לחיים" [=לא יהי' צורך לבקש שיאמרו חסידות או לומר לחיים]. השי"ת יעזור שיבוא משיח.
השארתי לכם את ר' מענדל שלי
החסיד הרב אליהו סימפסון, ממזכיריו של אדמו"ר מוהריי"צ, סיפר שחלם חלום והנה הוא יושב בהתוועדות גדולה עם הרבי הריי"צ באולם גדול, וההתוועדות היא מאוד "געשמאק" ["טעימה"].
לפתע שואל אותו הרבי הריי"צ מדוע הקהל כל-כך שבור, והרי "איך האב געלאזט מיין ר' מענדל, ער איז ראוי צו דעם" [השארתי את ר"מ שלי, הוא ראוי לזה]". המחזה הזה חזר על-עצמו בחלום פעמיים ושלוש.
בהמשך החלום, אחרי ההתוועדות, נכנס הרבי הריי"צ לחדר מיוחד וביקש ממזכירו הרב סימפסון לסגור את הדלת, באומרו לו: "רוף אריין ר' מענדל, איך וויל אים מסמיך זיין" [=קרא פנימה לר"מ, אני רוצה להסמיך אותו], ואמר זאת פעם נוספת. כשהלך הרב סימפסון לפתוח את הדלת בשביל לקרוא לרבי, הוא התעורר מהחלום.
כאשר הרב סימפסון סיפר כל זאת לרבי, נענה הרבי ואמר: "כנראה חשבת על זה כל היום...", אך הרב סימפסון טען לפניו שדווקא היה טרוד באותו היום ולא חשב על-כך. הרבי הגיב: "איך פיל עס ניט" [=אני אינני מרגיש זאת].
בהרבה ענינים נעתר לבקשתינו
החסיד הרב שמואל זלמנוב, ממקורבי בית רבי, כותב במכתבו מיום כ"א סיון תש"י, אל דודו החסיד הרב שמואל זלמנוב, מזקני החסידים בתל-אביב:
"לעת עתה הרמ"ש שליט"א מסרב בקבלת הנשיאות, למרות כל הבקשות וההפצרות מאנ"ש שי' דפה, ואם כי בהרבה ענינים נעתר לבקשתנו והוא עונה על שאלות אנ"ש בענינים גשמיים וגם רוחניים, וגם מקבל פ"נ לקרוא על האהל ציון כ"ק אדמו"ר הכ"מ, ועוד שאר ענינים, אבל בגלוי אומר שאינו מקבל עליו מפני שאין לו הוראות ונתינת כח וכו'".
והחסיד הרב יצחק דובוב כותב:
"בדבר הכתרת הרבי שליט"א, באמת הי' עליהם החוב מוטל להשתדל בזה . . צריכים רבי שהוא הראש . . ובלא ראש מובן שכל הגוף כאין.
"תודה לאל אני בא במכתבים תכופים עם כ"ק אדמו"ר שליט"א והוא עונה לי על כל השאלות. אצלו ההרגש ממש שאדמו"ר נ"ע הכ"מ הוא חי ממש, וכן אמר והרגיש אדמו"ר נ"ע זי"ע הכ"מ על אביו רבינו הק' זצוקללה"ה נ"ע זי"ע. ובאמת זהו כל עבודת הרבי לקיים עולם העליון בעולם התחתון, באמת זהו כל האדם אבל אנו מגושמים ואין אנו מרגישים כלום כמ"ש בתניא פ' מ"ו ע"פ ואני בער ולא אדע בהמות הייתי עמך כו' כו' וד"ל.
"לפי דעתי היו כל בני חוץ לאמעריקא צריכים להכתירו בשם אדמו"ר שליט"א, ואז הי' הדבר בא ממילא אפי' שהוא אינו רוצה".
"הוגה ע"י כ"ק שליט"א"
בתחילת חודש תמוז הגיה הרבי שיחה בפעם הראשונה. השיחה היא מהתוועדדות שבת פרשת בהר-בחוקותי, מברכים-החודש סיון.
בסוף השיחה המודפסת רשמו המוציאים-לאור: "נרשם ע"י אחד השומעים, והוגה ע"י כ"ק שליט"א", אך כאשר הכניסו לרבי את השיחה המודפסת הבחין בזה, וכיון שסירב עדיין לקבל את הנשיאות תיקן את הלשון, ובמקום "כ"ק" כתב "הרמ"ש", אך אח"כ נמלך למחוק לגמרי את התיבות: "והוגה ע"י כ"ק שליט"א".
הרבי הורה לגנוז את כל הטופסים, ולהדפיס את השיחה מחדש בהשמטת תיבות אלו.
"כתב התקשרות" מארץ-הקודש
בחודש אב נערך כנס של אנ"ש והתמימים בארץ-הקודש. הכנס התקיים בירושלים, ונכתב בו "כתב התקשרות" אשר נערך על-ידי הגאון החסיד הרב שלמה יוסף זווין, ועליו חתמו רבני וזקני החסידים בארץ-הקודש, ביניהם הרבנים החסידים הגאונים: ר' אברהם חיים נאה, ר' שמריה נחום ששונקין, ר' עזריאל זליג סלונים, המשפיע ר' ניסן הורוויץ, ר' אברהם חן, ר' משה גורארי (ועוד).
על-פי הנוסח המוצע הוזכר שמו של הרבי בשורת ההפניה בתוספת תוארים שונים, ללא התואר כ"ק אדמו"ר שליט"א, אולם הגאון ר' אברהם חיים נאה הציע שהמכתב יתחיל כמקובל "כבוד קדושת אדמו"ר שליט"א", כלומר, שאנ"ש מקבלים עליהם את הרבי ל"נשיא" מבלי לחכות להסכמתו. הרב נאה הוסיף ואמר, שהוא לא יחתום על כל נוסח אחר! הצעתו נתקבלה והתיקון נעשה, ורק אחר כך חתמו עליו כל אנ"ש בדחילו ורחימו.
אחר הכנס המשיך הרב סלונים בהחתמת זקני הזקנים שלא יכלו להופיע בכנס, ביניהם הגאון החסיד הישיש הרב שלמה יהודה לייב אליעזרוב, רבה של חברון.
טעם קבלת הפדיונות
בתחילת חודש אלול שאל אחד מזקני אנ"ש את הרבי, מדוע הוא מקבל פדיונות לקראם על ציון אדמו"ר מהוריי"צ באם הוא טוען שלא קיבל את הנשיאות, ובפרט שעל-ידי זה פוטר את הנותן מהרהורי תשובה ומשפיכת דמעות. הרבי ענה לו על-כך באיגרת מיום י"א אלול:
"מה ששואל במה שנותנים לי פדיונות להקריא על ציון כ"ק מו"ח אדמו"ר הכ"מ, הנה א) שאלה זו צריך לשאול אצל הנותנים ולא אצלי, ב) קרה זה גם בחיי כ"ק מו"ח בעלמא דין, שהיו מוסרים על ידי פדיונות אליו. ג) במה שמקשה שעי"ז הנני פוטר את הנותן מהרהורי תשובה ומשפיכת דמעות, הנה לא עלה זה בדעתי, ולפעמים הנני מפרש זה בביאור להנותן, ולפעמים הנני מקשר זה הקריאה עם הבטחת הנותן לאיזה ענין של תורה ומצוה מצד הנותן, ות"ל אשר כבר ראיתי פירות בפועל מכמה וכמה שקיימו ומקיימים הבטחתם".
פ"נ כללי שהרבי יקבל את הנשיאות
ביום שני ט"ו אלול אירגן הגאון החסיד הרב ירחמיאל בנימינסון מניין מזקני החסידים ומחשובי האברכים (וביניהם הרב מרדכי שוסטרמן, הרב ישראל שמעון שי' קלמנסון ועוד), שנסעו עמו בשני מכוניות ל"אוהל" והקריאו שם פ"נ כללי - את הנוסח כתב הרב בנימינסון - בשם כל אנ"ש המבקשים מאדמו"ר מהוריי"צ שיפעל אצל חתנו שיואיל לקבל את עטרת הנשיאות באופן רשמי ובשלימות.
וזה לשון הפ"נ:
"אנחנו תלמידי ומקושרים מכבוד קדשם משתטחים מול הדרת קדשם היום ט"ו אלול יום הבהיר של התיסדות ישיבת תו"ת מתחננים בלב נשבר לעורר את חתנם הרה"ג והרה"ח הרמ"ש שליט"א לקבל על עצמו את הנשיאות של עדת חסידי חב"ד ולעורר רחמים רבים לפני הקב"ה לעזרהו ולהצליחהו להמשיך הפצת והרבצת אור תורת החסידות ועבודה פנימית בקהל עדת החסידים והתמימים שיחי' ויוסיף לעבוד בעבודת הרבצת תורה וחיזוק היהדות וחינוך הכשר בעם ושיחזק ה' בריאותו בעבודתו הקדושה במסירה אמיתית של כל אנ"ש והתמימים אליו בלא שום מניעות ועיכובים ח"ו ויתקבלו דבריו והשפעתו לטובה בתוך כלל אחבנ"י וגם שדבריו יהיו מתקבלים למעלה לטובה ולברכה לכל או"א בעצתו הק' בגו"ר להושע כאו"א בפרט וכלל ונזכה שינחלנו לקראת מש"צ בב"א".
כינוס ההכתרה באה"ק
בח"י אלול תש"י התקיים בארץ-הקודש כינוס ארצי של חסידי חב"ד, בהשתתפות כל אנ"ש והתמימים, ובראשם רבנים משפיעים וזקני החסידים.
מטרת הכנס היתה לחזק בהיקף ארצי את קבלת הנשיאות של הרבי, וברוח זה דיברו כל הנואמים.
בסיום הכינוס הכתירו באופן רשמי את הרבי לנשיא חסידי חב"ד, ולאחר מכן שלחו בשם כל המשתתפים לרבי מברק ובו ברכת "מזל טוב" לרגל הכתרתו לנשיא חסידי חב"ד.
ומעניינת התייחסותו של הרבי לכינוס זה באיגרת שכתב בז' תשרי תשי"א אל הגאון החסיד הרב גרשון חן: "ת"ח על השורות האחדות שכותב לי בדבר הכינוס שהי' בח"י אלול, ובטח, כפי המנהג, עשו פרטי כל מהשקו"ט והמו"מ שהי' שם".
"מה תצעק אלי דבר אל בני ישראל ויסעו"
החסיד הרב שלמה אהרן קזרנובסקי, מזקני החסידים, סיפר שבימים אלו חלם והנה כ"ק אדמו"ר מהוריי"צ בא אליו בחלומו ביחד עם הרבי, ואדמו"ר מהוריי"צ פונה אל הרבי ואומר לו: "מה תצעק עלי - פארוואס שיקסטו אלץ אפ צו מיר [=מדוע הינך שולח את הכל אלי, שילכו לאוהל וכיו"ב], דבר אל בני ישראל - הויב אן זאגן חסידות, ויסעו - וועט זיין דער "הלוך ונסוע הנגבה", עס וועט ווערן ווררים און ליכטיג. [=תתחיל לומר מאמרי חסידות, ואז "ויסעו", יהיה בבחינת "הלוך ונסוע הנגבה" וזה יחמם ויאיר], ותנהל אותם לקראת משיח צדקינו".
למחרת בבוקר בא הרב קזרנובסקי ל-770 והכניס פתק לרבי ובו תיאר את כל פרטי החלום. הרבי קרא לו ונתן לו "יישר כח" על כך.
זקני החסידים אמרו שמזה שהרבי נתן יישר כח להרב קזרנובסקי משמע שהוא אכן מסכים סוף סוף למלאות את בקשתם ותחינתם של כל אנ"ש ברחבי תבל לקבל את עטרת נזר הנשיאות החבד"ית באופן רשמי ובגלוי.
[ולפי נוסחא אחרת פטרו הרבי בחיוך, ותו לא].
"ומה שכותב..."
החסיד ר’ יצחק גאנזבורג מארץ-הקודש כתב לרבי מכתב ובו מבקשו שירחם ויחוס על קהל עדת החסידים ויקבל עליו את עול הנשיאות.
ממענה הרבי אליו, בין כסא לעשור של שנת תשי"א, אנו למדים מעט מזעיר על עניינו של אדמו"ר נשיא ישראל:
ומה שכותב "אנא חוסו עלינו און זייט [ = ותהיו] וכו'" - הרי לזה צ"ל היכולת, כחות העצמיים, כחות ההילויים, כחות הגלויים, ושלימות לבושי מחדו"מ וכו' וכו'".
וכעין זה כתב גם אל החסיד הרב שלום פויזנר מפיטסבורג באיגרת מיום י"ג כסלו תשי"א:
"בענין מה שכותב בהנוגע לסדר כמו שהי' אצל כ"ק מו"ח אדמו"ר הכ"מ כו’ - הנה כבר כתבתי לאחד, שהרי לזה נצרך שיהיו אצלי כוחות עצמיים המתאימים לזה. וכן בנוגע לכוחות הגלויים, וכן בנוגע לג’ הלבושים דמחדו"מ וכו'"
הסקירה התפרסמה בעיתון בית משיח בגיליונות 217 ואילך בשנת תשנ״ט.

מאמר דעה נוסף מאת יצחק טסלר בקשר עם הסרט ששודר בערוץ 10

לאחר המאמר האחרון שהבאנו כאן באתר, מגישים אנו לקוראי האתר מאמר נוסף פרי עטו של יצחק טסלר לשעבר עיתונאי בעיתון המודיע וכיום בעיתון מעריב וב-nrg, בקשר עם הסרט שהוקרן ביום ראשון האחרון בערוץ 10 על הרבי והחסידים.

מאז פטירת הרבי מלובביץ' לפני 18 שנים, נוצר קרע בחסידות חב"ד. יואב שמיר, יוצר "מחסומים", התחקה אחרי האדמו"ר האחרון של חב"ד, ופגש חסידים שכואבים את לכתו של רבם עד עצם היום הזה, גם אם הם בטוחים שהוא חי וקיים.


הקשר של יואב שמיר, במאי הסרט "הרבי מלובביץ", עם חב"ד - היה מקרי בהחלט, בכור ההיתוך הצבאי, "כששירת איתי חב"דניק חוזר בתשובה. במשך זמן רב הוא רצה שאניח תפילין, וכשלבסוף עשיתי את זה, זה גרם לו אושר. התגובה שלו הייתה מדהימה בעיניי. זה יצר אצלי סקרנות - מה גורם לו כזה אושר?"


הרזומה שבנה לעצמו יואב שמיר מורכב מסרטים שנויים במחלוקת ומעוררי דיון פוליטי. בשנת 2003 ביים את הסרט "מחסומים", שתיעד את המתרחש במחסומי צה"ל בשטחים. ב-2005 יצר את "חמישה ימים" שעסק בימי ההתנתקות מרצועת עזה, וארבע שנים לאחר מכן ביים את "השמצה" שהתחקה אחר תפיסת האנטישמיות בארץ ובעולם, וליווה את מנכ"ל הליגה נגד השמצה בארצות הברית, כמו גם קבוצת תלמידי תיכון במסעם לפולין.

סרטיו שהשתתפו בפסטיבלים בינלאומיים רבים ואף זכו בלא מעט פרסים, עוררו לא פעם עוררו מחלוקת בציבור הישראלי, וזכו לביקורת בעיקר מהצד הימני של המפה הפוליטית. בתגובה לשאלה מה הניע אותו לביים סרט העוסק באחת החסידויות הגדולות בעולם, ועוד כזו המזוהה בחלקה עם הצד הימני של המפה - הוא מודה בחיוך כי ניגש אל הפרויקט פשוט מפני שפנו אליו מערוץ 10.

המפגש השני של שמיר עם חב"ד היה במהלך העבודה על "פליפ", סרט שעסק בישראלים הנוסעים למזרח הרחוק אחרי הצבא. "פגשתי את שליח חב"ד בהודו, הרב דני וינדרבאום, והתרשמתי ממנו ומחסידי חב"ד אחרים שהם לא מסתגרים", שמיר אומר. "לשם השוואה, כשצילמתי במאה שערים, ראיתי קהילה סגורה שאין לה רצון להיות בקשר עם העולם החיצוני. בחב"ד פגשתי אנשים שמתעניינים בי, שמכירים את התרבות שלי, קהילה שהיא חלק אינטגראלי מהישראליות".

בחב"ד חששו בתחילה מיצירת הסרט. הסיבה לחשש מוכרת לכל מי שבקי בקורות החסידות בשנים האחרונות – מאז ג' תמוז תשנ"ד (1994), חב"ד חצויה לשניים - מחד אנשי "הזרם המרכזי", המאמינים כי הרבי, שהיה ראוי להיות המשיח, הלך לעולמו בגיל 92, מבלי שהשאיר אחריו יורש. ומאידך גיסא "המשיחיסטים", שמאמינים כי הרבי חי וקיים.

"בחב"ד דווקא שיתפו פעולה", אומר שמיר. "הרב מנדי ברוד, דובר חב"ד, וסגנו הרב מוני אנדר, קישרו אותי עם הרבנים הבכירים. אבל כשזה הגיע לדרגים הגבוהים היו רגישויות. אמנם לא הייתי צריך לפרוץ חומת מגן בצורה, אבל בהחלט היו רגישויות".

שמיר בחר שלא להביע את דעתו, אלא ליצור סרט מתבונן, המותיר לצופה את החופש לגבש עמדה משלו כלפי החסידות: אם להעריך את השליחות הבוערת בחסידי התנועה, הממשיכה להגדיל את כוחה והשפעתה מדי שנה - או שמא לבקר את החסידים המתעקשים להאמין שהרבי שלהם, שנעדר זה 18 שנים, עודו קיים. ואולי להחזיק בשתי העמדות גם יחד.

הסרט אודות האדמו"ר השביעי של חב"ד, שמוקרן ערב מלאת 200 שנים למותו של בעל התניא, מייסד חסידו חב"ד - כולל שתי סצינות שעשויות לסדוק את חומות ציניות של כל אחד. הראשונה היא סצינת הפתיחה של הסרט, ובה מתבקש הרב אברהם שם-טוב לתאר את הרבי. הרב שם-טוב מרצין, חושב כמה שניות, ואז מכסה את עיניו בעזרת ידו, ודמעות מתחילות לזלוג במורד לחייו.

וגם כשהרב יהודה קרינסקי, "יו"ר המרכז לענייני חינוך" ומי שהיה מזכירו ונהגו של הרבי, מספר בגילוי לב: "הרבי היה מאוד בודד. ללא ילדים, וללא אחים ואחיות. הוריו נפטרו. יכולת לשמח אותו, אבל לא יכולת לספק אותו".

בתום עשיית הסרט, איך נראים הרבי והחסידות בעינייך?

"אני לא יודע, אני עדיין מעכל", אומר שמיר בגילוי לב. "נפתח לי חלון קטן, אבל ישנם עדיין דברים רבים שאני לא לגמרי מבין. מה שהרבי עשה היה די מדהים. הוא הוביל קהילה שהייתה לא מאוד גדולה, למקום שבו היא נמצאת כיום. בהיבט הזה אני יכול להשוות אותו לסטיב ג'ובס שהמציא משהו חדש לגמרי. זה מאוד מרשים - בצורה מאוד חכמה, הרבי הניח יסודות, לדברים שימשיכו הלאה. זה לא מובן מאליו".

שמיר מספר שמה שסיקרן אותו יותר מכל, הוא ההתמודדות של החסידים עם פטירתו של הרבי. הסרט כולל שיחות הן עם חסידי חב"ד שמפנימים בכאב את האובדן, והן עם אלה שדבקים באמונתם ומתעקשים לטעון כי הרבי בחיים. "האמת היא שהייתי רוצה לעשות סרט המשך", אומר שמיר, "נגעתי רק בקצה הקרחון. אני רואה בסרט התחלה של דרך, ואני מקווה שיהיה שיתוף פעולה בעתיד".

אם הרבי היה חי, מה היית שואל אותו?

"אין מה לשאול, רק לראות, לחוות ולהבין, לצלם ולתעד. כשאתה שואל שאלה, תשובה היא כבר משהו מתווך".

עוד כולל הסרט שמץ מהביוגרפיה הענפה של הרבי, צילומי שטח ב-"770" שבברוקלין, ניו-יורק (מרכז הפעילות של החסידות ובית מדרשו של הרבי) - כמו גם צילומים בכפר חב"ד בארץ, וכן ראיונות עם בכירי הרבנים של חב"ד בארה"ב, ובהם הרב אברהם שם-טוב, איש הקשר של חב"ד עם הממשל בוושינגטון, הרב יואל כהן והרב סימון ג'ייקובסון, כותבי משנתו של הרבי ("חוזרים" בעגה החב"דית), המסבירים כיצד הפיץ הרבי את משנתו בכל העולם, מחדרו הקטן בניו-יורק.

הרב שמואל בוטמן, מנהל צעירי אגודת חב"ד בניו-יורק, מזכיר את דבריו של הרבי לפיהם אף ש"בהגדה של פסח" יש ארבעה בנים, הדאגה של השליחים צריכה להיות ל"בן החמישי", זה שכלל איננו מגיע לליל הסדר בגלל חוסר היכרות עם היהדות. הרב יוסף קרליבך, "מנהל בית חב"ד הגדול בעולם" הנמצא בניו-ג'רזי, מסביר כיצד כל שליח בעולם חייב לגייס בעצמו את המימון לפעילות מטעם החסידות. לאורך הסרט משובצים קטעי ארכיון של הרבי, ובהם מפגשים עם מירי גולדפרב, מי שהייתה מלכת היופי של ישראל, וכן פוליטיקאי מתחיל בשם בנימין נתניהו.

יצחק טסלר

ירמי עמיר- דעה

לאחר הסרט שהוקרן ביום ראשון האחרון בערוץ 10 על אמונת החסידים ברבי, כתב השבוע העיתונאי׳(׳ידיעות אחרונות) ירמי עמיר מאמר תגובה על הסרט.

המאמר כפי שנכתב על ידי ירמי עמיר:

משיח לא בא, משיח גם לא מטלפן
הסרט על הרבי מלובביץ' (א', ערוץ 10) לא חידש הרבה, אבל הזכיר לכולנו, שאין זמן מתאים יותר להקרין אותו מאשר בתקופה זו, שבועיים לפני הבחירות, כאשר אנחנו זקוקים יותר מתמיד למשיח.


מאז מותו של הרבי מלובביץ', ב-1994, לא נמצא לו מחליף – מנהיג חדש שיעמוד בראש תנועת חב"ד העולמית, שמרכזה בניו-יורק. רבים ממאמיניו של הרבי בטוחים שהוא הוא המשיח, שיגיע במהרה בימינו אמן. אחרים סבורים אחרת. בכל מקרה כולם מתגעגעים לאיש הכריזמתי, עם העיניים הכחולות והחיוך מאיר הפנים והזקן הגדול, שהצליח, ועדיין מצליח, 18 שנים לאחר שהלך לעולמו, לסחוף אחריו מיליוני יהודים בכל העולם באמצעות שליחיו הפזורים ברחבי תבל. בעצם, לא כולם מאמינים שהרבי מלובביץ' הלך לעולמו. מבולבלים? גם אני.

סרטו של יואב שמיר, "הרבי מלובביץ'", ניסה לפצח את סוד הקסם של האיש, שראשי המדינה ומפורסמים אחרים עלו אליו לרגל כדי לקבל את ברכתו (בסרט נראה גם בנימין נתניהו הצעיר מבקש בדחילו ורחימו שהרבי יברך אותו). הסרט אכן עסק בתופעה ששמה הרבי מלובביץ', יותר נכון ב"מפעל" שהקים כפי שהגדיר זאת אחד מראשי חב"ד בניו-יורק. "זהו עסק לכל דבר", אמר. העסק הזה מגלגל מאות מיליונים כאשר המטרה היא אחת: להביא גאולה לעולם -"חיי נצח, בלי מלחמות, חיים שקטים".

שמיר הציץ אל מאחורי הקלעים של "המפעל", ראיין את ראשי חב"ד בניו-יורק, אבל לא הצליח להוציא מהם דברים חדשים ובעלי משמעות. הסרט לא הצליח לפצח את סוד כוחו של הרבי ואת מקור האנרגיה שלו. ולמרות חסרונותיו הסרט היה מרתק כי אישיותו של הרבי מלובביץ' מרתקת. מי שהיה נהגו סיפר על אדם בודד, ללא משפחה, שהוא ורעייתו לא הביאו ילדים לעולם. לכן גם לא נמצא לו יורש טבעי.

העיתוי של הקרנת הסרט בא לנו ממש בזמן. שבועיים לפני הבחירות אנחנו זקוקים יותר מתמיד למשיח. בינתיים, עד כתיבת שורות אלה, משיח לא בא, משיח גם לא מטלפן.

ירמי עמיר

כפי הנראה חלוקת הדולרים - תיערך למטה באופן קבוע

מסתמן כי מיום ראשון הקרוב חלוקת הדולרים תיערך למטה.
בינתיים מנסים ליצור מגעים עם אנ״ש בשכונה שיכולים לעזור לעניין, ולפעול שהחלק העליון של 770 ישאר פתוח בימי ראשון.
אם ההשתדלות לא תעזור לטובת החלוקה, יאלצו המשבקי״ם לקיים את החלוקה למטה, כשבאופן חלוקה זה ישנה בעיה, והיא שלא יוכלו לעבור הנשים כביום ראשון האחרון.
בינתיים גם ׳נשות הגאולה׳ מנסות לפעול שהחלוקה תחזור למקומה הקבוע.

יום ראשון כ״ד טבת תשע״ג- הטירוף מגיע לשיאו. גלרית תמונות ענקית

לאחר כל הדיווחים האחרונים אודות הסידורים החדשים שעשה ר׳ חיים ברוך על מנת למנוע את חלוקת הדולרים הנערכת מידי יום ראשון,השבוע זה הגיע לשיא הטירוף כדלהלן:
ביום ראשון האחרון בשעות הבוקר המוקדמות גילו הבחורים כי חיים ברוך החליף את כל המנעולים כולל את דלת הכניסה ל770(הדלת איתה נכנסו שבוע שעבר לבסוף על ידי שהשיגו מפתח מהרב שפרינגר-הממונה גם על ׳בדק הבית׳)
ואם זה לא הספיק הוא הביא חברת שמירה כולל שוטר שעמד על הרחוב כדי לשמור שלא יהיה בלגן חס וחלילה בקומה העליונה.
הבחורים האחראים(או בלע״ז: המשבקי״ם) ניסו וניסו כל מיני דרכים על מנת לקיים את החלוקה במקום הקבוע שלה כמידי יום ראשון, כשראו שמאמציהם אינם נושאים פרי, בצר להם הם התיישבו לכתוב מכתב אותו הכניסו ב׳אגרות קודש׳ ומהתשובה שיצאה להם הם הבינו כי החלוקה צריכה להתקיים למטה, וכך לאחר מנחה פתחו המשבקי״ם את הסטענדער של התפילות ולא את השולחן הרגיל וחילקו דולרים.
בחלוקה עברו הפעם קצת יותר מתמיד.
החלוקה לוותה בשירת ׳יחי׳ שכמובן היתה בקול רעשני כאומרים ׳אנחנו השולטים ואנחנו ננצח אותכם׳..... וד״ל.
בחלוקה נצפו אף משפחה המשויכת לחסידי פולין שילדיהם עברו בחלוקה.
כמו כן נצפה המשב״ק הראשי מנחם קדוש כשהוא שר ׳יחי׳ בהתלהבות עצומה, נוסף על הרגיל, וזאת כמובן אחרי ה׳דידן נצח׳(???) של המשיחיסטים על חיים ברוך.
יצויין כי משפיע הישיבה הרב שפרינגר שנמצא גם הוא בועד ׳בדק הבית׳ הוציא מכתב , ובו נכתב כי לחיים ברוך אין אישור כלל וכלל לעצור את החלוקה בחלק העליון של 770.
נראה איך יתפתחו העניינים עד יום ראשון הקרוב.

























































כ״ח טבת תש״מ- 100 שנה- יומן

יום ה', כ"ח טבת
כ"ק אד"ש הגיע מביתו בשעה 10:10 בפרוזדור 770 עמד עני וכשהתקרב כ"ק אד"ש לפתח חדרו חזר אליו לפתע ונתן לו צדקה. לאחר משך זמן נכנס כ"ק אד"ש לקריאת התורה.
אחר-הצהריים נסע כ"ק אד"ש למקווה, ובשעה 3:00 נסע ל"אוהל" שם שהה עד ל-6:20 בערב. כשחזר נטל את ידיו הק' בג"ע התחתון ולאחר זמן נכנס לתפלת מנחה.
בשעה 6:45 נכנס כ"ק אד"ש לתפלת ערבית, ולאחר משך זמן נסע לביתו.
בשעות הערב הגיעה הקבוצה הראשונה מאה"ק לקראת יו"ד שבט.



יום הולדת הרבנית חנה- מקבץ תמונות

לרגל כ״ח טבת מוגש כאן מקבץ של תמונות משנותיה האחרונות של הרבנית.









לרגל כ״ח טבת תשע״ג 133 שנה

ניתן להשיג את כל זכרונות הרבנית חנה בחוברות(ל״ט חוברות) הישר לאימייל.
שירות מיוחד של האתר.
ניתן להירשם כתגובה או לשלוח בקשה מסודרת לאימייל mendi5773@gmail.com

כ״ח טבת תר״מ- כ״ח טבת תשע״ג 133 שנה קורות חייה של הרבנית

הרבנית חנה שניאורסון - תולדות ימי חייה

הרבנית חנה שניאורסון, נולדה ביום כ"ח בטבת תר"מ בעיר רומנובקה, לאביה ר' מאיר שלמה ינובסקי, שהיה רבה של ניקולייב ולאמה הרבנית רחל. הוריה העניקו לה חינוך חסידי שורשי מגיל צעיר. באותם הימים הייתה העיירה ניקולייב משכן לקהילה תוססת של חסידי חב"ד, כאשר היה מתקבל מאמר חסידות מליובאוויטש, הייתה חנה מעתיקה אותו בכתב יד נאה לתועלת החסידים כולם.
חנה ניחנה בכשרון מוזיקלי יוצא דופן אותו קיבלה מאביה הרב מאיר שלמה, שאף חיבר כמה ניגונים חבדיי"ם של דביקות הנפש.



הרבנית חנה בצעירותה
בגיל עשרים נישאה חנה לרב לוי יצחק שניאורסאהן. את השידוך הציע אדמו"ר הרש"ב. מועד החתונה נקבע ליום חמישי שלאחר חג השבועות, אך בשל מחלתה של הכלה, רצה אביה לדחות את החתונה. אבי הכלה רבי מאיר שלמה ינובסקי שלח שליח מיוחד לאדמו"ר הרש"ב בכדי לקבל את הסכמתו לדחיית החתונה, אך הרבי הורה לקיים את החתונה בזמנה ונתן את ברכתו. החתונה התקיימה ביום חמישי י"ג בסיוון תר"ס.
לאחר החתונה שיגר אדמו"ר מוהרש"ב מכתב ברכה לאבי החתן רבי ברוך שניאור שניאורסון, וזאת נוסף למברק ששלח ביום החתונה עצמו.




טופס בקשת ההגירה של מרת חנה, אותה רשמה בעת היותה במחנה הפליטים פוקינג שבגרמניה, יעד ההגירה הוא צרפת (משם המשיכה לארצות הברית)
.
בשנת תרס"ז (1907 למנינם), קיבל הרב לוי יצחק הצעה לכהן ברבנות בעיר יקטרינוסלב (כיום דנייפרופטרובסק). הוא קיבל את ההצעה ועבר עם משפחתו לעיר, שם כיהן ברבנות במשך 32 שנה. כל אותה העת עמדה לצידו הרבנית חנה כשהיא מעורבת ופעילה בחיים הקהילתיים. בזמן מלחמת העולם הראשונה, הקימה הרבנית חנה ארגון שדאג לספק מקום לינה ומזון לפליטים.
בשנת תרפ"ט, נערכה חתונת בנם הבכור, הרבי בוורשה שבפולין, על הוריו של הרבי נאסר לצאת מרוסיה ולהשתתף בחתונה בעקבות פעילותם למען היהדות. ביום החתונה ערכו רבי לוי יצחק והרבנית חנה סעודת מצווה למרות האיסור החמור לכנס אסיפות דתיות.
כאשר השלטונות הסובייטים החלו לרדוף את חיי הדת בברית המועצות, נלחם רבי לוי יצחק על שמירת המצוות. עקב פעילותו נאסר ונשלח לגלות לכפר צ'אילי בקזחסטן. הרבנית חנה מיהרה להצטרף אליו כדי לדאוג לכל צרכיו. היא הפיקה דיו מעשבים כדי לאפשר לבעלה להעלות את חידושי התורה שלו על הכתב. מאוחר יותר סיכנה את חייה כשנטלה עמה את כתביו בנדודיה. בסופו של דבר הוברחו כתבים אלו אל מחוץ לברית המועצות והודפסו בסדרת ספרים בשם ליקוטי לוי יצחק.
לאחר שנות הגלות עבר רבי לוי יצחק לאלמא אטא אך שם התפרצה אצלו מחלה קשה והוא נפטר בכ' במנחם אב תש"ד (1944)בארצות הברית



תעודה המעידה על בואה של הרבנית חנה עם בנה הרבי לארה"ב
בחורף תש"ו יצאה מאלמא אטא, בעזרת ידידים הצליחה הרבנית להגיע למוסקבה. הרבנית שהתה בביתו של ר' דובער ריקמן, בפרוור ליד מוסקבה, בקראסקאווע. בתחילה התעקשה לצאת מרוסיה באופן רשמי בטענה כי יש לה בן בארה"ב ולא להבריח את הגבול. לבסוף הסכימה והבריחה את הגבול לפולין, שם נדדה מעיר לעיר עד שהגיעה לפריז, צרפת, שם פגש אותה בנה, הרבי. הם הפליגו יחד באוניה והגיעו לחופי ארצות הברית בכ"ח בסיוון תש"ז (1947).
3 שנים לאחר שהגיעה לניו יורק הסתלק הרבי הריי"צ ובנה הבכור, הרבי, מילא את מקומו. למרות סדר יומו העמוס היה הרבי מקפיד לבקר את אמו בכל יום ללא יוצא מן הכלל. בניו יורק העלתה הרבנית חנה על הכתב את קורות חייה ברוסיה הסובייטית. קורות חיים אלו מלאים בתלאות אך גדושים בתעצומות רוח ובמסירות נפש; הרבנית נתנה העתק מתוקתק מזכרונות אלו לסופר החסידי ניסן גורדון שידפיסם בדי אידישע היים, ואכן הודפסו שם בדרת כתבות בתשכ"ד, בתוספת פרטים מראיונות שערך ניסן גורדון עם הרבנית, ובהשמטת כל החלק אודות סבלו של הרלוי"צ (ע"פ הוראת הרבנית, שביקשה שלא לצער את הרבי עם הידיעות הכואבות).
כ15 שנה לאחר-מכן הרב אליהו אלתר פרידמאן מצפת ערך את הספר "אם בישראל" ותרגם זכרונות אלו ללה"ק, וערך אותם מחדש לפי התאריכים. משום מה - כל הקטעים על סבלו של הרלוי"צ הודפסו בספר. בשנת תשנ"ג כמה בחורים קיבלו את העתק הזכרונות הנ"ל, ותקתקו את הכל (מלא טעויות כרימון) והודפס כסדרו ב"צדי"ק למלך" חוברת ד, ושם תוקתק ע"פ הסדר של הכתיבה (ולא סדר המאורעות).
בשנת ה'תשע"ב הגיע לידי מערכת ועד הנחות בלה"ק המחברת האורגינלית של זכרונות הרבנית, וכן מחברת נוספת של זכרונות שכתבה לעצמה לאחר מכן, הכוללת זכרונות מילדותו של הרבי ועד למה שעבר בראשה בעת שישבה וצפתה ברבי בהתוועדויות לאחר קבלת הנשיאות. הזכרונות החלו להתפרסם מהעותק המקורי באידיש, ובתרגום ללה"ק, אנגלית, צרפתית ורוסית, ויוצא בחוברות שבועיות בשם "רשימת זכרונות". לקראת ש"פ תזריע-מצורע ה'תשע"ב יצאה חוברת מס' כז המסיימת את המחברת הראשונה של הזכרונות, ולכבוד ש"פ אחו"ק יצא חוברת מס' כח שבה המחברת השני' (שמעולם לא הודפסה, אם-כי פרטים רבים ממנה הובאו בכתבות של ניסן גורדון ב"די אידישע היים" בשנת תשכ"ד).
המחברות הועברו לספריית אגודת חסידי חב"ד.
ע"פ השמועה, מחברות אלו היו בבית הרבנית חנה ע"ה בעת פטירתה, ונגנבו בעת ההלוי' כאשר לא הי' אף אחד בבית. מיד לאחר ההלוי' הורה הרבי למשב"ק בערל יוניק לשבת בבית ולשמור, אבל הי' כבר מאוחר, ונעלמו דברים רבים, שמסתובבים בבתי כמה מ"חסידי" קראון הייטס. מחברות אלו נמצאו בחדרו של המזכיר לייבל גרונר ונלקחו משם בעת הפריצה לחדרו בחוה"מ פשח ה'תשע"א.
נשים שהכירוה באופן אישי מספרות שהייתה אישיות נדירה. סבלה שנים רבות ולמרות זאת אצרה את כאבה ושידרה שמחת חיים.




ציון הרבנית חנה
הרבנית חיתה את שבע עשרה שנותיה האחרונות בסמוך ל-770 (1418 פרזידנט סטריט). הרבנית נפטרה בעלות המנחה ביום השבת בו' בתשרי תשכ"ה (1964), ואלפי חסידים ליוו את ארונה למנוחות. מנוחתה כבוד בחלקת הרבניות הסמוכה לאוהל הרבי הריי"צ ברובע קווינס שבניו יורק.
ביום הסתלקותה, עלה באש כסאה שבמקום מושבה ב'עזרת נשים' ב770.
בנות רבות נושאות את השם חנה ומוסדות נוסדו חינוך רבים לזכרה.

בעלה: הרב לוי יצחק שניאורסון.
בניה: הרבי, ר' דובער שניאורסון ור' ישראל אריה לייב שניאורסון.
נכדתה: גב' דליה רויטמן. ·



שנת המאתיים- סקירה מאת הרב מרדכי מנשה לאופר


הילולת אדמו"ר הזקן: משנת הק"נ – לשנת המאתיים

לפני יובל שנים, בשנת תשכ"ג, עורר הרבי לנצל את שנת המאה וחמישים להסתלקות אדמו"ר הזקן * הצעות לציון השנה – רק בדרך המתאימה לרוח החסידות * חלוקת כל התניא והשולחן-ערוך ללימוד תוכנם בעל-פה בתוך ארבעה חודשים, והוספה בצדקה במספר ק"נ – אלה מקצת ההוראות המיוחדות לשנה המיוחדת
רשימה ראשונה, לקראת כניסתנו לשנת המאתיים להסתלקות אדמו"ר הזקן
תועלת ציון המספר
מתאים לפתוח את רשימתנו בדברים שאמר הרבי בקשר לשנת המאתיים להסתלקות הבעל-שם-טוב, בשבת בראשית תשכ"א (תורת מנחם כרך כט עמ' 141-143), ומהם אפשר ללמוד עד כמה יש לייחד את סימני ויובלות השנים באירועים הקשורים עם רבותינו נשיאינו:
בהמשך למדובר לאחרונה כמה פעמים אודות שנת המאתיים להסתלקות הבעל-שם-טוב, ישנם כמה-וכמה ששאלו והקשו מהו הענין והחשיבות בדבר. וכיוון שאי-אפשר להשיב לכל אחד בפרטיות (ומה גם שישנם כאלו שקושייתם היא במחשבה...), יש להשיב על כך ברבים, וזאת למרות העובדה שלשואלים נוגע בעיקר הקsושיה, ולא כל-כך התירוץ...

ובהקדמה – שאלו השואלים מהי החשיבות של שנת המאתיים להסתלקות הבעש"ט. שאלה זו מוכיחה שגם במשך כל ה-199 שנים שלפני זה לא עשו מאומה לפרסום תורת הבעש"ט, ומצד עצמם לא היו עושים מאומה גם בשנת ה-201!
הרבי המשיך והסביר כי על-פי הידוע בדברי חז"ל במעלת הזכרת זכות אבות האומה – יש לנהוג כן גם בנוגע לאבות החסידות, החל מהבעל-שם-טוב, וכאשר ישנה הזדמנות להזכיר אודות הבעל-שם-טוב, יש לנצל זאת כדי לעורר אודות החידוש שנעשה על-ידי התגלותו:
ועוד: רואים במוחש גודל פעולת התגלות תורת החסידות בכללות עניין קיום התורה ומצוותיה.

...ומזה מובן שכאשר נשלם מספר מיוחד של שנים בשייכות לבעש"ט, כמו חמישים שנה, שנקרא "עולם", ובנידון-דידן, מאתיים שנה... יש לנצל זאת כדי לעורר על-דבר ההוספה בעבודה דהפצת המעיינות חוצה, בפועל ממש, שהרי המעשה הוא העיקר, ומתוך שמחה וטוב לבב...
להוציא אל הרחוב
לשיחה זו יש להוסיף דברים חריפים שנאמרו בי"ב תמוז תש"כ (תורת מנחם כרך כח עמ' 211) בעניין ההשתדלות בהפצת המעיינות עד לחוצה יותר ויותר, ובהצלחה:
ולא כמו אותם שוטים שמתעטפים באצטלא של יראת-שמים ואומרים, שכאשר מוציאים את הבעל שם טוב לרחוב, אין הבעל-שם-טוב מרוצה מכך, אלא צריכים להשאירו סגור בספר ולהניחו על-גבי מדף גבוה, ומי שעדיין אינו מקיים כל תרי"ג המצוות עם כל דקדוקי סופרים, אסור לו, חס-ושלום, לדעת אודות הבעל-שם-טוב!...

שיטה כזו היא היפך תורת הבעל-שם-טוב (כפי שנתבארה בארוכה על-ידי אדמו"ר הזקן) – שהנהגתו היתה לבוא לאנשים פשוטים שנמצאים במצור ומצוק, ודוקא בשבילם התהלך הבעש"ט ברחובות ובשווקים, ושם נתגלה בכל תוקף עוזו... ופעל לעשות מהם "מצוקי ארץ", צורים גדולים...
זיכרון מיוחד
בהגיע שנת המאה-וחמישים להילולת אדמו"ר הזקן, הנה גם אז בכ"ד טבת תשכ"ג (תורת מנחם כרך לו עמ' 20) התייחס הרבי לאלו השואלים: מהו העניין לעשות עניין מיוחד לזיכרון בקשר עם מלאת שלושה יובלות מההילולא של רבינו הזקן בשנת תקע"ג – והסביר כי יש מענה והוראה בדברי כ"ק אדמו"ר מוהריי"צ בעניין ד' יובלות מיום הולדת הבעל-שם-טוב, שכך היתה ההנהגה בדורות שקדמונו, אלא שהיו זמנים שלא גילו זאת, והייתה זו הנהגה ליחידים, ואחר-כך הגיעו הזמנים שנתפרסם הדבר ונעשה הנהגה לרבים.
[בהמשך, השווה הרבי עצמו את אירועי ופעולות שנת הק"נ לאירועי ופעולות שנת המאתיים לבעל-שם-טוב].
כבוד – לא בכל מחיר
עם זה, כאשר העלה אחד מעסקני אנ"ש רעיון להפיק בול ועליו תמונת רבנו הזקן, שלל זאת הרבי ונימק שאין זה מן הכבוד [השווה לאגרות קודש כרך ח"י עמ' רכו: "כיון שהבולים מתגלגלים סוף סוף וכו' נוסף על העניין הכרחי שמכים על הבול והתמונה..." (וראה גם שם כרך כה עמ' עג)].
כך גם כשמר שז"ר ביקש לטעת יער על-שם רבנו הזקן – שלל זאת הרבי, משום שאין לעניין זה מקור במנהגי ישראל. בין השאר כתב לו הרבי (אגרות-קודש כרך כג עמ' כז):
למה לנו לחזור על פתחי עניים ולמצוא איזו זמורת זר על מנת לנטעה בכרם בית-ישראל. ולכאורה לא מצאתי... עניין דנטיעת יער על שם מישהו לא בדיני ישראל ולא במנהגי ישראל... אבל גם הנ"ל [מקורות שונים בש"ס לעניין הנטיעה ובריבוי] אינו מעין המדובר, נטיעה לשם זיכרון של איש פלוני או מאורע פלוני...
"והרי השנה ק"נ שנה"
הרה"ח ר' שניאור-זלמן הלוי דוכמן היה גבאי ממונה מטעם כולל חב"ד, וגייס כספים למענו. בה' מנחם-אב תשכ"ב (אגרות-קודש כרך כב עמ' רצה-ו) כתב הרבי איגרת מיוחדת לרב דוכמן, ובה עודד את העושים והמעשים למען הכולל וחשיבותו.
כמחצית שנה לאחר-מכן – בא' בטבת תשכ"ג – כתב הרבי לר' זלמן ('נשיא וחסיד' עמ' 469):
הנוצל [=האם נוצל] המכ[תב] כדבעי?

והרי השנה ק"ן שנה להסתלקות הילולא של מייסד הכולל – אד[מו"ר] הז[קן].
אלא שבל נקדים את המאוחר. לראשונה העלה הרבי את העניין על סדר היום כשדיבר על כך בהתוועדות ח"י אלול תשכ"ב (תורת מנחם כרך לד עמ' 250). אז הקדים:
עניין נוסף בח"י אלול שנה זו על כל השנים שלפניה ולאחריה... בהמשך ליום ההולדת של אדמו"ר הזקן בח"י אלול השתא, הנה בכ"ד טבת הבא עלינו ועל כל ישראל לטובה, ימלאו מאה וחמישים שנה להסתלקות אדמו"ר הזקן.
בהמשך אותה התוועדות (שם עמ' 258 ואילך) הכריז הרבי על מבצע:
מאחר שבימים אלו ישנה עליה מיוחדת ("נזכרים ונעשים") – צריכה להיות הוספה מיוחדת בעניין ההתקשרות שהיא על-ידי לימוד התורה [הרבי מזכיר את הפתגם "למוד תורתי ועל-ידי-זה תהיה מקושר אלי"]; כיוון שתורת אדמו"ר הזקן נחלקת לשני עניינים (שעל שמם נקרא "בעל התניא והשולחן ערוך") – יש לחלק את לימוד התניא והשולחן ערוך (על כל חלקיהם) ולסיימם עד כ"ד טבת, באופן שיהיו בקיאים בתוכן העניינים בעל-פה [הרבי ביקש שכל דבר יילמד לפחות על-ידי שני לומדים כך שבכל מקרה כו' יושלם הלימוד על-ידי השני]; לתלמידי ישיבת "תומכי תמימים" – התמימים – שמהם נדרש "ונפלינו", יערכו חלוקה מיוחדת בפני עצמה; על-ידי זה נעשה לא רק ענין ההתקשרות, אלא גם דביקות והתאחדות.
דברים אלו סיים הרבי בתקווה ("ויהי רצון") שהלימוד יהיה כזה שמביא לידי מעשה.
בשיחה נוספת (שם עמ' 162 ואילך) אמר הרבי שההוספה בעניין הצדקה – שייכת גם לנשים.
עוד הבהיר הרבי (שם עמ' 270 ואילך) כי על-פי המבואר באגרת-הקדש בעניין ההבדל בין תלמידי חכמים לבעלי מצוות – יש לחלק זאת באופן כזה שבני הישיבות (וכיוצא בהם) ישתדלו בעיקר בלימוד תורת אדמו"ר הזקן, ואת חלקם בצדקה יצאו ידי-חובתם על-ידי "רוב המעשה" (פעולות רבות של נתינת סכום כסף קטן לצדקה); ואילו בעלי מצוות ירבו יותר בצדקה, ויצאו ידי-חובתם על-ידי הוספה בלימוד התורה בכך שלימוד התורה שלהם ישפיע על כל היום.
באופן ההוספה בצדקה הוסיף הרבי לבאר, כי לפי דעת אדמו"ר הזקן שמעשר כספים אינו מן התורה, אפשר לקחת ממעות מעשר כספים להוספה הנ"ל; אולם על-פי האמור שהנתינה צריכה להיות בשמחה ושלא מתוך דקדוק – מוטב לקחת ממעות חולין.
בסיום ההתוועדות אמר הרבי (שם עמ' 278):
כיון שעל-פי הסדר, ילכו עתה כנראה להתדבר אודות הענינים האמורים לעיל, הנה לכל לראש צריכים לסדר את כל הקשור לנקודות שאודתם דובר, הן בנוגע לחלוקת התניא והשולחן-ערוך, והן בנוגע לעניין הצדקה, ולסדר את החלוקה כאן, וכן למסור את הדברים בכל המקומות, הסמוכים הקרובים והרחוקים – רחוקים במקום וקרובים ברוח, שבזה נכללים כל בני-ישראל, הן במדינה זו והן בשאר מדינות, ולכל לראש – בארצנו הקדושה תבנה ותכונן במהרה בימינו על-ידי משיח צדקנו.
תרומה לקופה ו'קרן' מיוחדת
למחרת ההתוועדות נערך תוכן מתומצת מדברי הרבי, הוגה על-ידי הרבי ונדפס גם בלקוטי שיחות (כרך ט, עמ' 343 ואילך. תורת מנחם שם עמ' 283-279). הוזכר שם על הקמת 'קרן שניאור', שמטרתה הדפסת ספרי אדמו"ר הזקן והחזקת מוסדות שבהם לומדים את תורתו ומתנהגים ברוחו. וכן, ששיעורי הלימוד והתרומות צריכים להיות "בלי נדר" ובהוספה על אלו הקבועים והרגילים מכבר.
בסיום, נוספו הקטעים הבאים ('תורת מנחם' שם עמ' 283):
על-פי מאמר רז"ל זכין לאדם שלא בפניו, תרמו לקופה הנ"ל היום, על כל אלו שירצו להשתתף בקופה זו. ולזאת, הרוצים בזה – יתרמו גם עבור היום ח"י אלול (וכן אלו שתגיע להם הידיעה באיחור זמן – עבור כל הימים הקודמים).

ועל-ידי קיום כל הנ"ל, יהיה חיזוק ההתקשרות לנשיאנו רבנו הזקן ולנשיאים הבאים לאחריו, ועל-ידי זה – הוספה בהשפעת כל טוב בטוב הנראה והנגלה, בגשמיות וברוחניות, בבני חיי ומזוני רויחי.
כאמור, היתה זו ההתחלה ויריית הפתיחה בח"י אלול, ובמשך כל התקופה הבאה, עד לאחר כ"ד טבת תשכ"ד, הזכיר הרבי את העניין בעוד הזדמנויות רבות, ועורר גם את הרבים לעשות כן.
בהמשך למדובר בח"י אלול אודות הוספה בלימוד התורה ובנתינת צדקה עד כ"ד טבת – הוסיף הרבי גם ביום שמחת-תורה תשכ"ג (תורת מנחם כרך לה עמ' 177 ואילך) והתבטא, שלעת-עתה ההתעסקות בנושא היתה רק כדי לצאת ידי חובה... אמנם הדפיסו את הדברים ותלו על הקיר... [השווה: 'בטאון חב"ד' גיליון תשכ"כ], ועושים טובה ונותנים כמה פרוטות לצדקה, ולומדים איזה סעיף בשולחן-ערוך...
הרבי ביקש לעורר עוד-פעם אודות חשיבות העניין – לעסוק בכל העניינים האמורים באופן המתאים ושעל-ידי זה יתוסף עילוי אצל עשיריות מאות ואלפים מישראל שגם הם יתעלו בעלייתו של בעל ההילולא, כיון ש"גופא בתר רישא אזיל".
שז"ר משתתף בשיעורי הלימוד
בנר ה' דחנוכה תשכ"ג (אגרות-קודש כרך כב עמ' שעו) כותב הרבי למר שז"ר (באותם ימים: יו"ר הנהלת הסוכנות היהודית):
נעם לי במיוחד לקרוא בסיום מכתבו שמשתתף בחלוקת ספרי רבינו הזקן, גם בתניא וגם בשולחן-ערוך, ועל-פי המבואר בכמה מקומות הפסק-דין בכגון זה, אפילו על-פי השקפת "עולמם של המתנגדים", המשתתף הוא כאילו למד וסיים כל הספרים.
הדגשת השנה והפעולות מעוררת שפע
הוראות חדשות ניתוספו לאלו הקיימות, בהתוועדות כ"ד טבת תשכ"ג (תורת מנחם כרך לו עמ' 51-49; 52; 57). הרבי עורר עוד בקשר לשנת הק"נ:
כשם שבמלאת מאתיים שנה להסתלקות הבעל-שם-טוב נתנו צדקה במספר מאתיים – כך בנידון-דידן נדרשת נתינה במספר ק"נ; אין לנתינה זו הגבלה בזמן, אבל בכלל נתינת הצדקה צריכה להיות בזריזות; אלו שעיקר ענינם אינו בממון כפשוטו – יתנדבו ק"נ שעות שיהיו קשורים עם לימוד התניא והשולחן-ערוך; כהנ"ל שייך גם לנשים ובנות; הנתינה צריכה להיות ברחבות ולא ב"מספר קטן" כמו גם הק"נ שעות ב"מספר גדול" – כמה פעמים במשך השנה...
כך למשל כתב אז הרבי אל הנהלת צא"ח (אגרות-קודש כרך כב עמ' תמד):
לפלא גדול שבהוצאה החדשה של ההגדה שחולקה במבצע לפני חג-הפסח לא נזכר על-דבר שנת המאה וחמישים.

במבצע ל"ג בעומר להדגיש שנת המאה וחמישים ולהוסיף זה גם באל"ף בי"ת ובשאר הנדפסים שמחלקים.
בי"ד כסלו תשכ"ג ('ימי תמימים' כרך ג' עמ' 179) כותב הרב חודוקוב לרב אפרים וולף בדבר הדפסת התניא:
ג) בשער הראשון של התניא – אחרי השורה שנת חמשת... להוסיף השורה:

שנת המאה וחמישים להסתלקות רבנו הזקן...

ה) באשר בהתאם עם שנת המאה וחמישים להסתלקות רבנו הזקן – רצוי שתוגמר ההדפסה עד כ"ד טבת הבא-עלינו-לטובה...
[שתי מהדורות של התניא נדפסו בשנת תשכ"ג – ראה 'תורת חב"ד' (תניא) עמ' 126].
שנת תשכ"ג היתה גם שנת תנופה בתחום ההוצאה-לאור של קה"ת, כפי שפורט בספר "ספר סופר וסיפור" (קה"ת תשע"ב).
רק בראש חודש שבט תשכ"ד (אגרות-קודש כרך כג עמ' פו) מציין הרבי את סיום השנה המיוחדת, במלים:
...שזה עתה נסתיימה שנת הק"ן להסתלקותו. ויהי רצון שתורת רבינו הזקן – שאצלו היתה הדגשה מיוחדת שהתורה תהיה הוראה למעשה, עד שתורה ומעשה יהיו חד – תשפיע על כל אחד מאתנו שפע התעוררות בכל ימות השנה.
בעקבותיו של אדמו"ר הזקן

בכל שנה חוזרים הדברים כפי שהיו בפעם הראשונה – אמר הרבי, ודאי כאשר מציינים יובל מיוחד של שנים, שאז יש להוסיף מרץ בכל אשר פעל ודרש אדמו"ר הזקן * זו שנת סגולה לכל המסייעים למוסדות המתנהלים ברוחו ועל-פי הוראותיו – ובשטח החינוך במיוחד
רשימה שנייה
להוסיף אומץ ומרץ
נפתח באיגרת מזכירות הרבי להנהלת צא"ח בנוגע ליוזמה מסויימת בתחום ההוצאה-לאור. הרב חודוקוב כותב בין השאר: "מהנכון שיעשו... ובפרט שיש לקשר זה עם שנת ה'קן' וכו'".
במשך השנה קישר הרבי פעמים רבות עניינים שונים עם שנת הק"ן וציין את העובדה שהשנה היא שנת הק"ן, גם כשהזכיר סתם את שמו של אדמו"ר הזקן או ציטט פתגם משמו. ראויה לציון במיוחד היא ההתוועדות המיוחדת של כ"ד טבת – אולם עליה נערוך סקירה נפרדת בע"ה.
בחודש מרחשוון תשכ"ג כתב הרבי מכתב כללי (אגרות קודש כרך כב עמ' שנא-ב) המופנה "אל כל אחינו בני-ישראל חובבי תורה ומצוה ה' עליהם יחיו", לקראת חנוכת בנייני ישיבת תומכי תמימים המרכזית בכפר חב"ד (=בית פינחס). ובמכתב נאמר:
ובודאי שהזכרון אשר בשנה זו ימלאו מאה וחמישים שנה להסתלקות רבנו הזקן, בעל התניא והשלחן ערוך,

יוסיף אומץ ומרץ בכל האמור, בתוככי כל פעולה טובה להפצת התורה (הנגלה והפנימית), בלימוד המביא לידי מעשה, עבודת ה' בשמחה ובטוב לבב.
קול ילד בוכה
ושוב במכתב ארוך (שם עמ' שסח ואילך) למשתתפי-ות התוועדות המרכזית בכפר חב"ד, ציין הרבי נקודה חשובה זו. את המכתב (המיוחד במינו שפורסם גם בעיתונות וזכה להד), שתוכנו המרכזי הצלת הנוער היהודי, פותח הרבי:
ובהיות השנה, שנת המאה וחמישים להסתלקות רבנו הזקן, אשתתף במיוחד על-ידי סיפור מחיי רבנו, סיפור הכולל גם הנהגה והוראה...
כאן ממשיך הרבי לספר בהרחבה את הסיפור שכותרתו "קול ילד בוכה" (וראה גם שם עמ' תה-תז - במכתב לפיטסבורג).
הידור בצדקה וסדר לימוד
להנהלת קרן גמ"ח במונטריאול (שם עמ' שפו) כתב הרבי:
וביחוד שהשנה היא שנת המאה וחמשים ... שהדגיש ביחוד ענין הצדקה, ודרש זה מכל ההולכים בעקבותיו בדורו, ובדורות שלאחריו רבותינו נשיאינו ממלאי-מקומו...
הרבי הדגיש גם את "המדובר על-דבר-זה בהתוועדות דח"י אלול שנה העברה" (התוועדות שצוינה ברשימה הקודמת).
ועוד ציין הרבי להתוועדות ח"י אלול הנזכרת – במכתב לאברך חסידי (שם עמ' תטז – תיז), הפותח במילים:
לכתבו על-דבר סדר בלימודים: הרי אמרו חז"ל במקום שליבו חפץ.
וממשיך הרבי:
הצד השווה בכל-אחד-ואחד: מסכת בחלוקת הש"ס (למיגרס), עוד מסכת או פוסקים – לעיונא. פרשת השבוע וכיוצא-בזה – בספר תורה אור ולקוטי תורה (למיגרס), עוד לימוד בחסידות – לעיונא. הלימודים למיגרס בכל יום. לעיונא – לכל הפחות שלא יעברו ג' ימים בלא לימוד זה. ועיין-גם-כן שיחת חי אלול ה'תשכ"ב [=הדגשה לא במקור].
קביעות תואמת
"להעיר אשר היתה אז [=בשנת תקע"ג] הקביעות – כמו בשנה זו [=תשכ"ג]", ציין הרבי (אגרות קודש כרך כב עמ' שסח) בהערה ובקצרה. אולם הרחיב על כך מאוחר יותר במכתב לחגיגה השנתית ("דינער") של מרכז ישיבות תומכי תמימים שהתקיימה בכ"ד טבת. הרבי הדגיש במכתבו כי הקביעות היא הן בנוגע ליום בשבוע, הן באותה פרשה, וכמובן היום עצמו (שם עמ' שצד ואילך). בהמשך המכתב התייחס הרבי לאיגרת "נפש השפלה" שנכתבה על-ידי אדמו"ר הזקן בסמיכות להסתלקותו.
"ואם בכלל בכגון זה, בכל שנה חוזרים הדברים לקדמותם כמו שהיה בפעם הראשונה, על אחת כמה וכמה כשהקביעות מתאימה לאז, והן בנוגע לימי השבוע והן בנוגע לפרשת השבוע" – כתב הרב ביום כ"ד טבת עצמו [וכן] במכתב כללי-פרטי יום לאחר מכן.
וכך כתב הרבי בכ"ה טבת תשכ"ג (אגרות-קודש כרך כב עמ' שצט):
כיון שאזלינן מיום סגולה כ"ד טבת... אשר בשנה זו מלאו ק"נ שנה להסתלקותו, רצוני להדגיש בהזדמנות זו שרבינו הזקן היה דוגמא חיה, אפילו בחייו הפרטיים (אם אפשר לומר כן) לכל אשר הורה והגה בתורתו, עוד טרם שנתגלה בתור מנהיג ונשיא בישראל... ג' נקודות עיקריות:

ענין העזר לזולת, שהוא בכללות – עמוד הצדקה; הפצת התורה, תורת הנגלה ופנימיות התורה; ובריח התיכון... חינוך על-פי תורה על טהרת הקדש, שבזה באים כאחד גם הפצת התורה וגם ענין הצדקה, צדקה רוחנית הניתנת למחונכים וצדקה כפשוטה של תמכין דאורייתא... היה דוגמא חיה על צד ההפלגה... כל אחד... צריך להתעורר מכח מעשיו ללכת בעקבותיו במעשים בפועל.
ושם עמ' תט:
ועל-פי הדגשת רבותינו נשיאינו, מתחיל מאדמו"ר הזקן, אשר השנה, שנת המאה וחמישים להסתלקות הילולא שלו, בענין אהבת-ישראל...
וראה (הזכרת פתגמי אדמו"ר הזקן ספריו תורותיו או סגנונו – תוך הדגשה על שנת הק"נ) גם שם עמ' תכא. תכט. תלח. תמא. תנא. תנב (לשז"ר). תנו. תעב. תפ. תצב. תצג.
שנת סגולה
כתב הרבי באידיש (שם עמ' תד) לקבוצת תומכי וידידי מוסדות חב"ד:
שנה זו בה נמלאו 150 שנה להסתלקותו של אדמו"ר הזקן, בעל התניא והשולחן ערוך ומייסד חב"ד, היא שנת סגולה במיוחד לכל המסייעים והתומכים למוסדות המתנהלים ברוחו ועל-פי הוראותיו.
הרבי הדגיש כי ספרו הראשון של אדמו"ר הזקן, שהודפס על-ידו, הוא הלכות תלמוד תורה – דבר המדגיש חשיבות ראשונה במעלה וחובתו של יהודי ללמוד (כמו גם לחזק) לומדי תורה.
"והרי השנה שנת סגולה; שנת המאה וחמישים להסתלקות הילולא של כ"ק אדמו"ר הזקן" – ציין הרבי (שם עמ' תט) בקשר לתקווה שהנמען עוסק בהפצת המעיינות חוצה ככל האפשר ועוד יותר; ובדומה לזה בקשר לפעילות קרן גמ"ח (שם עמ' תסג), וכך גם לכמה מתומכי כפר חב"ד (שם עמ' תיד; תיח).
אם באיגרות שצוטטו לעיל לא פורט למה מהווה שנה זו סגולה, הרי שבמכתב הבא יש בו משום חידוש. וכך כותב הרבי להרב יעקב גולדמן (שם עמ' תטו):
והרי שנה זו שנת המאה וחמישים... אבי תנועת חב"ד ושיטתה, היא שנת סגולה וברכה לכל העוסקים בשטח החינוך על טהרת הקדש.
הליכה לאור תורתו
בהמשך להוראות הרבי שהתפרסמו ברשימה קודמת:
כשפנו תלמידי מספר כיתות (ג' ד' ו') מישיבת "אחי תמימים" ליובאוויטש בבופולו לרבי – השיב להם (שם עמ' תטו-ז):
מכתביהם מכ"א וכ"ב טבת הגיעוני עוד לפני כ"ד טבת... ומאד נעם לי לקרוא שרצונכם להשתתף גם במגבית "קרן שניאור" בממון שקבצתם על-יד בצדקה גשמית, קל וחומר שרצונכם להשתתף בענין שהוא עקרי לכם, היינו לימוד תורתנו הקדושה בהתמדה ושקידה, לימוד המביא לידי מעשה קיום המצוות בהידור והנהגה טובה כיאות לתלמידי ישיבת "אחי תמימים" ליובאוויטש, מתוך שמחה של מצוה, חדורי אהבת ה', אהבת התורה ואהבת-ישראל, שהם מעקרי תורתו של בעל ההילולא.
גם "חברי אגודת השוחטים יפו תל-אביב" קיבלו מכתב מהרבי (שם עמ' תז) ונקראו "למעשים בפועל" אחרי ביקור שערך חבר אגודתם, הרב השו"ב ר' יעקב חיים שי' פילאקוב [השווה: תורת מנחם כרך לו עמ' 137-135]. הרבי מציין "שהביקור כאן היה קשור עם יום ההילולא של כ"ק אדמו"ר הזקן במלאת ק"נ שנה להסתלקותו".
"וכמו שהדגיש רבינו הזקן בעל התניא והשולחן ערוך, אשר השנה היא שנת הק"ן להסתלקותו, שהרב ובני הקהילה הם בדוגמת ראש ושאר חלקי הגוף" (שם עמ' תי).
"תקוותי אשר ידוע למר אשר השנה שנת הק"ן להילולא של כ"ק אדמו"ר הזקן, בעל התניא והשולחן ערוך וכמו בכל שאר עניני זכרון... יעורר ויעודד לתוספת אומץ בהליכה בדרכיו אשר הורנו" – כתב הרבי ליהודי מתל-אביב שפנה אל הרבי בעניין פרטי (שם עמ' תב).
השפעת אמו על חינוכו
"ובשנת סגולה זו... יש לזכור ולהתרשם גם מהשפעתה הגדולה של אמו של בעל היובל, היא הרבנית רבקה, על חינוכו של אדמו"ר הזקן" – כתב הרבי לתלמידות הסמינריון 'בית רבקה' (אגרות קודש כרך כב עמ' תכד).
לנשי ובנות חב"ד סניף תל אביב כתב הרבי בר"ח שבט (שם עמ' ת):
נעם לי לקבל מכתבן מכ"ד טבת, יום שנת המאה וחמישים להסתלקות הילולא...

ויהי רצון שתמיד כל הימים תבשרנה טוב מהתרחבות פעולותיהן... בכמות... באיכות... ובפרט על-פי הידוע דברי רבנו הזקן בעל ההילולא בנוגע לפעולות נשי ובנות ישראל בכל הדורות.
אישי ציבור נקראים להשתתף
"והובטחנו הבא לטהר (ועל-פי דיוק אדמו"ר הזקן בעל התניא והשולחן-ערוך שבכ"ד לחודש זה תמלאנה ג' יובלות להסתלקות-הילולא שלו – גם לטהר אחרים) מסייעין אותו, נוסף על שזכות הרבים מסייעתו" – כתב הרבי ליו"ר המועצה הדתית בבאר שבע (שם עמ' שפט). וראה גם שם עמ' תפה-ו.
"מצורף בזה העתק מכתבי למרכז תנועת החרות במענה על ההזמנה שנתכבדתי בה. והרי הוועידה מתכנסת ביום סגולה, יום הסתלקות אדמו"ר הזקן בעל התניא והשלחן ערוך, ובפרט שבשנה זו תמלאנה 150 שנה להסתלקות-הילולא שלו" – כתב הרבי למר מנחם בגין (שם עמ' שצג).
למר יוסף דקל, איש מערכת ההוצאה-לאור של משרד הביטחון בארץ-הקודש, כתב הרבי (אגרות-קודש כרך כב עמ' תיד):
בטח השתתף באופן המתאים בעצרת כ"ד טבת, ביום מלאת מאה וחמישים שנה להסתלקותו של אדמו"ר הזקן בעל התניא והשלחן ערוך, אבי תנועת חב"ד ושיטתה. וזה מזכירני שבאנציקלופדיא הכיס שלו סיומו בערך "תניא", כרשום בזכרוני.
וראה שם עמ' תיז: "התקוה שהשתתפו בהתוועדות. וכ"ד טבת שלפניו. והרי השנה שנת.. אדמו"ר הזקן".
באגרות אחדות בשלהי השנה (עמ' תצט) מציין הרבי את העובדה "שבאים אנו מח"י אלול, יום הולדת רבנו הזקן.. אשר השנה היא שנת המאה וחמישים להסתלקותו".
הוצאה לאור של ענייני חב"ד בשנת הק"ן

"יצאתי מגדרי"... התבטא הרבי על השתדלותו בזירוז הדפסת ספרי אדמו"ר הזקן * שביעות רצון מופלגת על יוזמתו של מר שז"ר בהוצאת קובץ מיוחד לרגל שנת המאה וחמישים, ש"יוסיף בידיעת שיטת רבנו הזקן ותורתו ובאופן המביא לידי מעשה"... * זירוז הוצאתה לאור של חוברת "הפרדס" המוקדשת גם היא לאדמו"ר הזקן
רשימה שלישית
פרוייקטים במחקר חב"ד
היו אלה שנים שבהן החלה במרץ הכנת ספרי חסידות לדפוס. באחת האיגרות מאותה תקופה, מעדכן הרבי את מר שז"ר (י' תמוז – אגרות-קודש כרך כב עמ' תע) וכותב:
בטוחני שכבודו מעוניין לדעת את המתרחש בנוגע לפרויקטים השונים בשטח "המחקר חב"ד" וההדפסה כו'... אשר כמובן העניינים העיקריים הם הקשורים עם רבינו הזקן וענייניו, אשר השנה היא שנת המאה וחמשים להסתלקות הילולא שלו, ושנת סגולה היא.

ולהעיר אשר הפרוייקט 2... היא ביזמתו והצעתו של כבודו... בטוחני שזכות רבינו הזקן יעמוד גם בזה שיהיו סיכויים טובים ועד להבפועל ממש.
יצוין שכבר בתחילת השנה – בהתוועדות ש"פ האזינו שבת תשובה תשכ"ג (תורת מנחם כרך לה עמ' 40) – התבטא הרבי:
ויהי רצון, שכיון שלאחרונה התחילו להתאסף כאן ה"ביכלאך" של רבותינו נשיאינו, הנה בשנה זו – שבה ימלאו ג' יובלות להסתלקות רבינו הזקן, שאז הנה "כל עמלו כו'" עולה למעלה (במדריגה) – יודפסו ה"תורה אור" וה"לקוטי תורה" מחדש, עם כל הענינים השייכים להם, מלוקטים מהמאמרים שב"ביכלאך" אלו... ללא מניעות ועיכובים.
ושוב, בהתוועדות שבת חיי שרה (שם עמ' 218) אומר הרבי:
דווקא עכשיו נתגלה המאמר, ובעזרת ה' יתברך יצא לאור בדפוס... ואזי תהיה האפשרות ללמוד ולעיין במאמר, כולל גם בהשוואה להמאמר כמו שנדפס ב'אור התורה' בתוספת הגהות והערות וביאורים של הצמח-צדק...
באותה תקופה ניתנה הוראה לחברי הכולל לערוך מראי-מקומות על ה'לקוטי תורה'. בהמשך לכך (ראה תורת מנחם כרך לו עמ' 233 הע' 187) נהגו במשך תקופה מסויימת, שאחד מחברי הכולל היה נכנס אל הרבי למסור לו מה הספיקו לעשות במשך השבועיים [כך היה גם לגבי 'ספר הערכים' (הרב יואל שי' כהן), וכן ה'מראי מקומות וציונים לשולחן ערוך אדמו"ר הזקן' (הרב ניסן שי' מאנגעל)].
אולם הרבי לא היה שבע-רצון מהתקדמות הפרוייקטים, וכשחזר מה'אוהל' ביום ו' ט"ו בסיוון התבטא (שיחות קודש תשכ"ג ב'הוספות' עמ' 407):
אני יצאתי מגדרי כדי לפעול על אחרים שיצאו מגדריהם, אך לפועל לא יצא הדבר (כדבעי ?)...
ברוחו של אדמו"ר הזקן
באותה שנה כותב מר שז"ר לרבי כי עלה בדעתו להדפיס קובץ מיוחד בקשר עם שנת הק"ן. הרבי מגיב על-כך במכתב מנר ה' דחנוכה (אגרות קודש כרך כב עמ' שעו):
לכתבו שעלה בדעתו להדפיס קובץ בקשר עם שנת הק"ן להסתלקות רבינו הזקן, הרי כיוֵן לתגובתי שאהי[ה] שבע רצון מזה. ויותר משביעת רצון יש כאן. רק זאת אקוה ואאחל לכל המשתתפים בהקובץ, שכל המאמרים שיופיעו בו – יהיו מתאימים לגמרי לתורתו של רבינו הזקן, שהיא לא רק תורה עיונית אלא גם כן ובעיקר – חלק מתורת חיים, הוראה בחיי היום-יום במעשה בפועל, שאז יכולתי להביע שביעת רצון שלי לא רק במכתב לכ[בודו] בלבד, אל גם בגלוי..
ושב וכותב לו בכ"ה אייר של אותה שנה (שם עמ' תנ):
אף-על-פי שכ[בודו] טרוד, אבל תקותי שענין הקובץ בקשר עם שנת המאה וחמישים של ההילולא דרבינו הזקן – הולך ומתקדם...
העניין עלה על הפרק שוב באיגרת הרבי אל הרב עדין שי' שטיינזלץ [אבן-ישראל] (אגרות קודש כרך כו עמ' יו"ד):
כאן המקום להביע צערי ותימהוני רב אשר עד עתה לא יצא לאור הקובץ המוקדש לרבנו הזקן. ואף שאין צועקין על העבר, אביע תקותי שלחג גאולת רבנו הזקן, הוא גם גאולתנו ופדות נפשנו, יופיע כבר קובץ האמור כרוך וכו', באופן שביום זה ומה טוב עוד קודם לו יוסיף בידיעת שיטת רבנו הזקן ותורתו ובאופן המביא לידי מעשה, "הליכה בדרך ישרה אשר הורנו מדרכיו ונלכה באורחותיו נס"ו" (אגרת הקודש סי' זך).

והרי על-פי הידיעות שקבלתי מכמה וכמה – אך ורק בידו הדבר תלוי.
ובכן, בסופו של דבר נדפס הספר באותה שנה בירושלים בהוצאת קריית ספר [ראה 'תורת חב"ד' ביבליוגרפיות (קה"ת תשמ"ב) עמ' 197].
גם הסופר אליעזר שטיינמן הומרץ על-ידי הרבי (ראה איגרת מכ"ה אדר תשכ"ג – אגרות-קודש כרך כב עמ' תל), בקשר לספרו 'באר החסידות – משנת חב"ד':
ואקוה שיעמיד בראש עבודתו עכשיו הכנת שני כרכים שיש לו עוד בנוגע לחסידות חב"ד ולסיימם בהקדם, בפרט שהשנה היא שנת המאה וחמישים להסתלקותו של בעל התניא, ודבר בעתו מה טוב.
מאמר בעל-משקל מהרב זוין
גם כשנסתיימה שנת הק"נ הוסיף הרבי לדרוש בנושא, וכך כתב לגה"ח הרב שלמה-יוסף זוין בח"י באייר תשכ"ד (אגרות-קודש כרך כג עמ' קפא):
ימים אלו ביקר אצלי הרה"ג הרב שמחה עלברג שי' ובשיחתנו הזכרתיו על הבטחתו להוציא-לאור חוברת "[ה]פרדס" מוקדשת לרבנו הזקן (בקשר עם שנת הק"ן להסתלקות הילולא שלו בשנה העברה), וענני אשר בביקורו באה"ק ת"ו דיבר עם כבוד-תורתו שישתתף במאמרו בחוברת האמורה, ועד עתה לא בא הדבר לפועל, אבל מבטיח הוא שכשיקבל מכת"ר כנ"ל הרי במשך זמן לא ארוך יוציא-לאור חוברת עם עוד מאמרים, אלא שצריך להיות מאמר מכת"ר – שעדיין לא נתפרסם.
ומוסיף הרבי:
ובודאי הוספה מצידי על הכתוב לעיל אין בה צורך, כי אם על יסוד מאמר חז"ל אין מזרזין אלא למזורזין ולהוסיף גם מצדי בקשה וזירוז בהאמור.
ושוב נדרש הרבי לנושא בג' בתמוז תשכ"ד (שם עמ' רכב):
יבקר עתה בארץ הקודש תבנה ותכונן הרב שמחה שי' עלברג, ואחזור בזה על מה שכתבתי מאז – על-דבר טענתו של הרב שמחה שי' (המענה לבקשתי להנ"ל על-דבר חוברת "הפרדס" מוקדשת לאדמו"ר הזקן) שמחכה בזה למאמרו של כבוד-תורתו בעל משקל בנוגע לאדמו"ר-הזקן ספריו ושיטתו (או אחת משלש אלה).
הפצת חוברות תורניות
בהתוועדות יום שמחת-תורה תשכ"ג ביקש הרבי (תורת מנחם כרך לה עמ' 193):
ויהי-רצון שסוף-כל-סוף ירשמו את הענינים הנאמרים בה"כינוס-תורה" באופן שיהיו ראויים לפרסום בדפוס, שעל-ידי-זה יתוסף בלימוד התורה באופן של "יגדיל תורה ויאדיר"..
חוברות מ'כינוסי-תורה' אלו הופיעו מאוחר יותר, אולם התחלת העניין הייתה כבר בתשכ"ג, כאמור.