הרבי והתמימים- פרק נוסף בסדרת ׳בדרך לכיבוש העולם׳

כבר בתש"י קירב הרבי את הבחורים הצעירים, תלמידי ישיבות "תומכי-תמימים", הדריכם בדרך העולה בית א-ל, האציל להם מברכותיו הקדושות ולא זז מחבבם עד שקראם "ידידיי", ולא זז מחבבם עד שקראם בנים - "דעם רבי'נס קינדער".
במקביל החל להדריך גם את קהל החסידים, כשהוא מספק להם הוראות כלליות ופרטיות.

"אותם החזקתי ואותם אחזיק"
על אף שקבלת הנשיאות הרישמית של הרבי - באופן גלוי - היתה רק ביו"ד שבט תשי"א, הרי שלאמיתו של דבר כבר בתש"י קיבל הרבי את הנשיאות על החסידים, כשהוא מדריך אותם ונותן להם הוראות כלליות ופרטיות (כפי שיסופר לקמן). במקביל אף החל בבניית וחיזוק מוסדות חב"ד וקהילות אנ"ש בכל רחבי תבל (כמסופר בארוכה בפרקים הקודמים).
דברים אלו אמורים בפרט בייחס לבחורי הישיבה - "תלמידי התמימים", שכבר בתש"י קיבל הרבי את הנשיאות עליהם, כפי שהעיד על כך בדבריו אל הרה"ג והרה"ח ר' ירחמיאל בנימינסון באחת הפעמים שהלה ביקש ממנו שיואיל לקבל על עצמו את עול הנשיאות:
כאשר הרבי סירב בתוקף והרב בנימינסון טען לעומתו: מילא אנחנו, הזקנים, אך מה יהיה עם הצעירים?! נענה כ"ק אדמו"ר שליט"א ואמר לו: "פון די יונגע האב איך זיך קיינמאל ניט אפגעזאגט, זיי הרלט איך און זיי וועל איך האלטן". (מהצעירים מעולם לא מנעתי את עצמי, אותם החזקתי ואותם אחזיק).
ואכן, זמן קצר לאחר ההסתלקות של הרבי הריי"צ, החל הרבי לקרב מאד את תלמידי התמימים, בקירוב פנימי ועצמי, והיה מתעניין במצבם הרוחני והגשמי. הרבי אף החל לתת לכל אחד מהם הוראות פרטיות ובעבודת ה', ביחד עם סדר הלימוד בתורת הנגלה ובתורת החסידות. הם היו הראשונים שזכו שהרבי יקבלם ליחידות.
לפי בקשתו היה הרבי מקבל באופן קבוע מהנהלות ישיבות תומכי תמימים רשימות מפורטות מהתלמידים, כשרונותיהם, סדר לימודם והנהגתם, ולפי רשימות אלו נתן הרבי הוראות בהדרכה, הן להנהלות הישיבות והן לתלמידים עצמם.
כמו דבורים סביב הדבש
"כמים הפנים לפנים". תלמידי התמימים התקשרו אל הרבי באהבה עזה ובהתקשרות עצומה ומסרו את עצמם לגמרי אליו. העידו על כך בשעתו זקני החסידים בניו-יארק במכתב מחורף תשי"א אל רבני וחשובי החסידים שבארץ הקודש: "כל התלמידים כרוכים ונמשכים אחריו בחבלי עבותות אהבה והערצה, ושותים בצמא את דבריו הק' יחד עם כל אנ"ש שי'".
גם הרה"ג הרה"ח ר' יצחק דובוב, מזקני החסידים ששהה ב-770 לאחר ההסתלקות, מעיד על כך באחד ממכתביו: "וראיתי בעיני ההתקשרות מהאברכים וכל בני הישיבה לאדמו"ר שליט"א, כמו שאמר אז ידידינו התמים הרה"ח ר' משה לייב יחי' [רודשטיין]: מען קלעפט זיך צו עם ווי בינען ררום האניק (נדבקים אליו כמו דבורים סביב הדבש)".
ואכן לא בכדי כינה הרבי (בברכת התמימים מעיוהכ"פ תשי"ב, ועוד) את תלמידי התמימים: "דעם רבי'נס קינדער".
היחידויות הראשונות
עוד בשלהי חורף תש"י החל הרבי לקבל ל"יחידות" את תלמידי התמימים. אחד התמימים שלמד אז ב-770, מספר שבפעם הראשונה שנכנס אל הרבי שליט"א וביקש שהרבי יקבלו בתור "יחידות", כשהוא מושיט בידו את הפ"נ (פדיון נפש), לא סירב לו הרבי, אלא מיד חבש את כובעו על ראשו הק' וקיבל ממנו את הפ"נ, אף שבאותה שעה סירב הרבי עדיין לקבל פני"ם מאנ"ש כמו גם לקבלם ל"יחידות".
הרב דוד שי' רסקין מספר: זמן קצר לפני הסתלקותו של הרבי הריי"צ הגענו לארה"ב קבוצת בחורים מפריז, וזכינו להיכנס ליחידות כללית אל הרבי הריי"צ. היה זה כשבוע לפני ההסתלקות. בסוף היחידות אמר לנו הרבי הריי"צ: "מזמן לזמן ייכנס כל אחד מכם (ליחידות) לבדו, ואז נדבר".
לאחרי ההסתלקות רציתי שהרבי שליט"א יקבל אותי בתור "יחידות". נכנסתי אליו ואמרתי שכיון שהרבי הריי"צ אמר לנו שמזמן לזמן ייכנס כל אחד מאתנו לבד ל"יחידות" ואז ידבר עמנו, ובינתיים הייתה ההסתלקות, לכן מבקש אני שהרבי שליט"א יקבל אותי ל"יחידות". הרבי אכן נענה לבקשתי, התקבלתי ל"יחידות" והרבי ענה על שאלותיי.
הדרכת התמימים
הדרכת התמימים החלה זמן קצר לאחר סיום השלושים להסתלקות הרבי הריי"צ. אז כתב המשפיע הרה"ח ר' שלמה חיים קסלמן אל הרבי, שהיות שהוא שלח לרבי הריי"צ לפני ההסתלקות רשימה מפורטת מתלמידי ישיבת תומכי-תמימים בתל-אביב, ואינו יודע אם הרבי הריי"צ הספיק לפתוח מכתב זה, לכן הוא כותב עתה אליו:
"בקשתי מכת"ר, אם שכ"ק הכ"מ לא הספיק לפתחם, יפתח כת"ר ויכנס לחדר שכ"ק הכ"מ מקבל אנ"ש על יחידות ויגש לשלחנו הקדוש ויצייר לפניו כמו שכ"ק יושב בחיים חיותו ויאמר לו שע"פ בקשתי - בשם שלמה חיים בן יהודית - קורא לפניו רשימת התלמידים מתומכי תמימים ליובאוויטש אשר בתל אביב . . רשימת התלמידים יחיו הנה אחר קריאתו לפני כ"ק הכ"מ תשאר מונח על שלחנו הקדש . . ידע כת"ר איך ובמה להמשיך עבודתו גם להבא".
בהתאם לבקשתו השיב לו הרבי באיגרת מיום כ"ה אדר תש"י:
"מכתבו מט' אדר הגיעני, ומלאתי בקשתו לקרות רשימת תלמידיו . . בהיותי על הציון. כבקשתו נשארה רשימת התלמידים אצלי".
אח"כ המשיך הרבי להתעניין אצל הרש"ח קסלמן אודות התקדמות התלמידים בתורה ועבודה ואודות סדר לימודם, וביקשו להודיעו על-כך בעיתים קבועים:
"בטח ימשיך בעבודתו בקודש... יודיע מהתלמידים והלימודים" (מאיגרת ער"ח סיון תש"י).
"מה טוב, אם יודיע מהתקדמות התלמידים בתורה ועבודה לעיתים קבועים" (מאיגרת ג' תמוז תש"י).
כמו כן נתן לו הרבי הוראות בסדר לימוד החסידות בישיבה:
"במה שכותב בסדר לימוד דא"ח בג' הכיתות וכו', הנה כבר מילתי אמורה כמה פעמים אשר לכל הפחות בשנה זו על כל אחד ואחד ובפרט על התלמידים התמימים לקבוע שיעור לימוד בתורת כ"ק מו"ח אדמו"ר הכ"מ, ובהמוסדות צריך להיות זה גם בסדר הלימוד של כל כיתה וכיתה" (מאיגרת כ"ג מנ"א תש"י).
סדר הלימוד לתמימים
בשלהי אייר תש"י נכנס אחד התמימים ליחידות אצל הרבי, ושאל: כיון שהרבי הריי"צ הנהיג כאן אשר התמימים מגיל עשרים בערך ילמדו אחר-הצהריים שלחן ערוך "יורה-דעה", על כן אני שואל אם גם אני אלמד "יורה-דעה"?
הרבי ענה לו: "תפנה אל הרב מרדכי מענטליק ותדבר אתו בלימוד. בעוד כמה ימים, אחרי שאדבר עם הרב מענטליק, אומר לך מה ללמוד".
הנ"ל עשה כהוראת הרבי ודיבר עם הרב מענטליק בלימוד. אחרי כמה ימים נכנס שוב אל הרבי, שהורה לו: "אל תלמד כעת "יורה דעה", ולכל הפחות עוד שנה, שנה וחצי, תלמד גמרא בעיון, היינו עם הראשונים עד הפסק-דין בשלחן-ערוך, ולפנות ערב ללמוד גמרא לגירסא (היינו רק עם התוספות), אבל העיקר הוא הריבוי מה שיותר".
הרבי גם אמר לו: "כ"ק מו"ח אדמו"ר רצה מאד אז מ'זאל קענען לערנען" [=שידעו ללמוד], ועורר אותו מאד על ההתמדה. גם אמר לו ללמוד דא"ח בעיון, באומרו: "בלימוד הדא"ח נוגע העיון והעמקה, אבל בנוגע לתפלה העיקר הוא צוטראגן צו זיך בעבודה בפועל". בסיום ה"יחידות" ברכו: "שיקויימו בך ברכות כ"ק מו"ח אדמו"ר ושתזכה שתושלם על ידך כוונת כ"ק מו"ח אדמו"ר".
בתחילת תשי"א החל הרבי לתת סדר בלימוד לרבים מתלמידי התמימים בישיבת תומכי תמימים המרכזית ב-770. לרבים מהם הורה ללמוד עניינים מסויימים בנגלה ובחסידות ולסיימם עד תאריך מסויים, וכל זה בנוסף לסדרי הישיבה הרגילים. וכך מסופר במכתבו של אחד התמימים שלמד אז ב-770:
"כשנכנסתי ליחידות אל כ"ק אדמו"ר שליט"א אמר לי הרבי: צריכים כבר לחשוב אודות "תכלית". כשם שישנה "תכלית" בגשמיות כך ישנה "תכלית" ברוחניות. היינו שצריך להתמסר לענין מסוים בלימוד במקום שלבו חפץ".
"ושאל אותי: במה יש לך "חוש" יותר? – ועניתי: בכל ענין אשר תאמרו. ואמר לי: למה צריך להיות הכל בדרך גזירה? והרי הגמרא אומרת שצריך להיות במקום שלבו חפץ! כשראה הרבי שאני ממשיך לשתוק, החל למנות עניינים מסויימים בדא"ח והורה לי לבחור באחד מהם, ושאודיעו למחרת באיזה ענין בחרתי ללמוד.
"אחד הדברים שהרבי אמר לי ללמוד היה "ספר המצוות" של ה'צמח-צדק', באומרו שהכוונה בלימוד היא בשביל להעשיר את הידיעות, ולא להתפלפל יתר על המדה, אך ברור שצריך להבין את אשר לומדים. והוסיף: כן גם בלימוד הנגלה לגירסא, אין צורך "גריבלן זיך" בלימוד, אך מוכרחים ללמוד עם פירוש התוספות, כי ללא תוספות אין זה נחשב ל"לימוד" כלל. וסיים: פשוט צריכים (כלשון העולם) "שטייגן אין לערנען" [=להתקדם בלימוד]. וכמובן שאין זה פוטר מלימוד החסידות בעיון, עבודת התפלה, ולימוד הנגלה בעיון ולגירסא".
בתחילה לא ידעו הבחורים האחד על הוראות שקיבל חברו, וכל אחד היה לומד לעצמו, בחדרו, אחרי ה"סדר", את שהורה לו הרבי ללמוד. אחר תקופה מסויימת, כאשר נעשה סדר קבוע שהרבי קורא לבחורים ומצווה אותם ללמוד ענין מסויים - התפרסם הדבר, ואז החלו כולם ללמוד - את שהרבי הורה לכל אחד מהם בנפרד - יחדיו באולם הישיבה. עובדה זו הוסיפה חיות מיוחדת, שכולם ידעו שהם לומדים במקום אחד ומקיימים את הוראותיו של הרבי.
מאז היו נשארים בכל יום, אחרי ה"סדר", עשרות בחורים, עד לשעה אחת-עשרה לערך, כדי לסיים את מה שהרבי הורה להם ללמוד, ועמלו על כך ביגיעה רבה.
הידיעות מגיעות לארץ-הקודש
ידיעות אלו, שהרבי עצמו החל בהדרכת התלמידים יחד עם סדר הלימוד, הגיעו גם לארץ-הקודש, ובתחילת חודש כסלו תשי"א ביקש המשפיע הרה"ח ר' שלמה חיים קסלמן מהרבי שיתן הוראות גם עבור תלמידי ישיבת תומכי-תמימים אשר בתל-אביב.
וכה הוא כותב במכתבו: "נהניתי מאד ממה שקראתי היום במכתב תלמיד אחד מתו"ת בארצוה"ב וראיתי שכ"ק התחיל להתענין בהציור פנימי של התלמידים ונתן הוראות פרטיות לכל תלמיד ותלמיד בפרט לחזור בע"פ איזה ענין בנגלה או בדא"ח כו' והתלמידים יחיו שבעים רצון ממה שכ"ק יחי' מתעסק אתם. יתן השי"ת שתהי' התחלה טובה להצליח בהצלחה מופלגה, המעשה והעושה כו'. ומצדי אני מבקש מכ"ק לבא במכתבים בנתינת הוראות גם לתלמידי תת"ל אשר בתל אביב, ובודאי ימלאו פקודתו".
הרבי אכן נענה לבקשתו, ונתן לו הוראות כלליות באופן לימוד תורת החסידות בישיבה. וכך כותב הרבי, בחנוכה תשי"א:
"בנוגע לשאלתו בענין לימוד החסידות -
"שתי נקודות כלליות בלימוד תורת הדא"ח, שלפי דעתי צריך להיות בכל ישיבות ליובאוויטש, והן: (א) צריך להכין את התלמידים באופן שבמשך זמן לא ארוך יוכל כל אחד לחזור מאמרי דא"ח באופן שיפעול על השומעים, וגם על אלו שאינם משכילים בתורת הדא"ח, (ב) ידיעה יותר רחבה בתורת הדא"ח, ולדאבוני, ענין השני מורגש בו חסרון גדול ביותר, אפילו בתלמידים שלמדו כמה שנים את תורת הדא"ח, וכמה ענינים יודעים הם לעומקם, אבל מספר ענינים שיודעים קטן הוא במאד מאד. ואי איישר חילי, הייתי מנהיג בכל מקום ומקום לימוד תורת הדא"ח לא רק לעיוני אלא שיעור מיוחד למיגרס (אף שבכלל מאנט חב"ד פנימיות), פשוט וויסען ענינים".
מאז ואילך אכן נקבע בישיבות חב"ד בעולם סדר מיוחד ללימוד חסידות לגירסא.
ישיבת תומכי-תמימים בצרפת
בקיץ תש"י החל המשפיע הרה"ח ר' ניסן נמנוב לשלוח אל הרבי את רשימות התלמידים בישיבת תומכי-תמימים בצרפת, כדי שהרבי יתפלל עבורם ויאציל להם מברכותיו הקדושות. כן הוא גם ביקש מהרבי ברכה להצלחה בעבודתו בישיבה, והרבי ענה לו על-כך בערב ר"ח מנחם-אב תש"י:
"נתקבלו מכתביו . . עם הרשימות דהתלמידים . . ובהיותי על הציון קראתי הפ"נ והרשימות . . ובנוגע להצלחה בעבודתו במלאכתו מלאכת שמים, הנה מלאכה זו עצמה הצלחה כרוכה בה . . ובפרט שכ"ק מו"ח אדמו"ר אוחז בידו ומנהיגו, ורק שצריך זהירות יתירה שלא לערב רצונות עצמו".
ובאיגרת מיום ה' טבת תשי"א כתב אליו:
"בחג הגאולה הוא י"ט כסלו העבר, בהיותי על הציון קראתי את רשימות ההנהלה, המורים והתלמידים ע"פ הרשימות ששלח לי כת"ר . . יותר פ"נ מתלמידיו (לר"ה העבר) אין כאן. אבל כמה פ"נ נתקבלו מבלי הוראת שם המשפחה של הנשלח (אפי' על המעטפה) ובלי אדרעס שלו, ואולי גם מהנ"ל בכלל אלו".
הישיבה באוסטרליה
לאחר הקמת הישיבה באוסטרליה - בתחילת חודש סיוון תש"י - שלח מנהל הישיבה, הרה"ח ר' שניאור זלמן סרברנסקי, את תוכנית הלימודים של הישיבה אל הרבי, וביקש את הסכמתו וברכתו.
הרבי השיב לו על-כך באיגרת מיום ט"ז סיון תש"י:
"לתכנית הלימודים מהנכון להכניס לימוד דינים הרגילים ביותר מקצור שולחן ערוך וכיו"ב".
בשלהי אותה שנה שלח הנ"ל אל הרבי את רשימת תלמידי הישיבה, וביקש שהרבי יברכם בברכת שנה טובה.
על-כך ענה לו הרבי באיגרת מיום כ"ה אלול:
"כבקשתו אקרא רשימת התלמידים על ציון כ"ק מו"ח אדמו"ר לכתיבה וחתימה טובה לשנה טובה ומתוקה, הצלחה בלימוד בתורה וביראת שמים, וקיום המצות בקבלת עול ובשמחה גם יחד".
"מכתב כללי" לתלמידי הישיבות
ביום הראשון של סליחות שנת תש"י פנה הרבי לראשונה ב"מכתב כללי" אל תלמידי הישיבות, וכינה אותם בתואר "ידידי". וכה כתב אליהם:
"ברשות הרבנים הגאונים שליט"א, מנהלי הישיבות, הנני פונה אליכם בזה ידידי, תלמידי הישיבות, ביחוד.
"...עליכם אחריות מיוחדת להיות מן הראשונים, הן בהעושים הן בהמעשים את אחרים, לנתינת הצדקה הרוחנית לעניים בדעת, ונתינה בעין יפה וביד רחבה.
"...בימי חודש תשרי הבע"ל . . עליכם להתאזר ביתר שאת ויתר עז:
א) בעבודה עם עצמו.
ב) בעבודה עם הזולת: לקרב את הצריכים קירוב ולחזק את הצריכים חיזוק - בעבודת התשובה למוד התורה וקיום המצות. וביחוד לנהל תעמולה רחבה ובכל אופנים המתאימים, אשר כל ילד וילדה, נער ונערה בישראל צריכים להתחנך בחנוך הכשר, ברוח ישראל סבא, בלי פשרות".
והרבי סיים את מכתבו בנוסח: "המברך ומתברך בכתיבה וחתימה טובה", וחתם:
"מנחם מענדל בן חנה שניאורסאהן
חתנא דבי נשיאה כבוד קדושת אדוננו
מורנו ורבנו (מליובאוויטש) זצוקללה"ה
נבג"מ זי"ע הכ"מ.
הליכה לבתי-כנסיות בראש-השנה
את כוונתו הקדושה במכתבו לתלמידי הישיבה ביאר הרבי בהתוועדות שבת פרשת נצבים, כ"ז אלול תש"י, כשבין הדברים אמר:
"מאחר שתלמידי הישיבות יתרונם בשני דברים: (א) יש להם מה לתת, כיון שנמצאים בד' אמות של תורה, (ב) יש להם סגולת המרץ, שכן הוא טבע בני הנעורים - כדאי ונכון שילכו בראש השנה לבתי-כנסיות כדי לעורר את בנ"י".
וסיים: "כל אחד מאתנו רוצה לראות את הרבי, כ"ק מו"ח אדמו"ר, כדי שיפתור את שאלותיו, שהרי לכל אחד ואחד ישנם שאלות (גם מי שאינו יודע שיש לו שאלות), וכדי לפתור אותם צריך לראות את הרבי. והעצה לזה - ההליכה בראש השנה לבתי-כנסיות לעורר את בנ"י, נשמות בגופים, שבזה מקיים רצונו של הרבי, ועי"ז יזכה שהרבי יפתור את שאלותיו באופן של נשמה בגוף".
"מכתב כללי-פרטי" לתלמידי התמימים
בשלהי תשרי תשי"א החל הרבי בכתיבת "מכתב כללי פרטי" אל תלמידי התמימים, אותו שלח לכל אחד מתלמידי התמימים ששלח אליו פ"נ לקראת ראש השנה תשי"א. במכתב זה כתב הרבי:
"הפ"נ שלו נתקבל, וקראתיו בערב יום הקדוש על הציון, ואח"כ בהיכל כ"ק מו"ח אדמו"ר הכ"מ, שלשם נכנסים לנתינת פדיונות ויחידות.
"וצדיקא דאתפטר, דאשתכח בהאי עלמא יתיר מבחיוהי, בטח נתן ברכתו והשי"ת ימלא ברכתו בגשמיות וברוחניות.
"בטח יוסיף אומץ בשקידה בלימודו וגם ישמור השיעורים השוים לכל נפש בחומש תהלים תניא שקבע כ"ק מו"ח אדמו"ר הכ"מ ונעתקו ב"מורה שיעור".
"ויהי רצון שיגדל להיות ירא שמים חסיד ולמדן.
"ונשיא המוסד שלומד בו, הוא כ"ק מו"ח אדמו"ר הכ"מ, יוכל לומר עליו בשביעת רצון: ראו גידולים שגידלתי.
"בברכת הצלחה בלימודו ביראת שמים.
מ. שניאורסאהן".
הדרכת החסידים

שינוי נוסח הפ"נ
במקביל להדרכת התמימים החל הרבי להדריך גם את החסידים, על ידי נתינת הוראות כלליות, כדלקמן:
אחת ההוראות הראשונות היתה אודות נוסח הפדיון-נפש שרבותינו נשיאינו היו כותבים: "אנא לעורר רחמים רבים ממקור הרחמים . . ע"ד מכניסי רחמים כמבואר בתשובת מהרי"ב [מהר"י ברונא] ז"ל" - שבתשובה הנ"ל מבואר ההיתר לכתיבת פ"נ, אף שלכאורה הוא ענין של "ממוצע" - וכה נהגו גם החסידים בכתבם את הפני"ם שלהם.
הרבי התייחס לכך בהתוועדות ב' אייר תש"י באומרו:
"אילו יישר חילי הייתי מבטל נוסח זה: א) כי הפ"נ ענינו בקשת רחמים, ולא ביאור ההיתר על זה (המבואר בתשובות מהר"י ברונא). ב) אין צורך ליתן לרבי כתובות מהיכן לעורר רחמים "ממקור הרחמים", הרבי יודע בעצמו מהיכן לעורר רחמים, ואולי רצונו לעורר רחמים ממדריגה נעלית יותר מזה, ואף שכ"ק מו"ח אדמו"ר היה כותב נוסח זה, אבל זהו "רבי'סקע ענינים" ואינו שייך אלינו".
ומאז שינו החסידים את נוסח הפ"נ.
מזמור התהילים של הרבי
מנהג חסידי ותיק מקדמת דנא לומר בכל יום את מזמור התהילים של הרבי. לאחר הסתלקותו של הרבי הריי"צ היו שפסקו מלומר את מזמור התהלים שלו, והרבי עורר על כך בכמה מהתוועדויותיו ובאיגרותיו, שעל החסידים להמשיך לומר את הפרק של הרבי הריי"צ (קאפיטל ע"א):
"כל חסיד צריך לומר בכל יום את הקאפיטל תהלים של הרבי, ועי"ז תומשך זכותו של הרבי ויוקלט הגילוי אור בפנימיות" (שיחת ש"פ פינחס תש"י).
"לפי דעתי צריך הי' לקבל עליו, בלי נדר, לכל הפחות עד היארצייט הראשון יו"ד שבט ה'תשי"א לומר בכל יום קפיטל ע"א בתהילים" (איגרת כ' תמוז תש"י).
סירטוק משי בשבת וחג
כיום נהוג אצל חסידי חב"ד ללבוש בשבתות ובחגים סירטוק ממשי הנקרא:
"זיידענע זופיצע", אך לא רבים יודעים שמנהג זה נתחדש דווקא בדורנו זה על ידי הרבי.
אצל חסידי חב"ד בדור העבר לא היה נהוג ללבוש לבוש מסורתי אחיד בשבת קודש. כל אחד לבש בגדי שבת עד כמה שידו היתה משגת, אך לא היה נהוג כל כך ללבוש סירטוק, ובפרט לא סירטוק ממשי. רק חשובי החסידים, כאלו שישבו על כסא הרבנות וכיוצא בזה, הם היו לובשים סירטוק ממשי.
נראה שרבותינו נשיאינו חפצו שלחסידים יהיה לבוש מיוחד לשבת קודש, עד שהרבי הרש"ב התבטא כמה פעמים (ראה סה"ש תרפ"ג ע' 46 ואילך, ועוד) שהוא מיצר ודואג על זה שאין אנו גרים בפולין, שאז היינו לומדים מלבושיהם.
בתחילת שנת תשי"א החל הרבי לעורר על כך ביחידויות וכיו"ב, ובאחת הפעמים, בהתוועדות אסרו חג הסוכות תשי"א, אמר:
"צריכים להנהיג שהאברכים ("יונגעלייט") ילבשו בשבת וביו"ט "זיידענע זופיצעס", ויישר-כוחם של אלה שיעשו כן.
"ענין זה (שבגדי שבת ויו"ט צריכים להיות של משי) מובא גם במאמר של כ"ק אדמו"ר (מהורש"ב) נ"ע.
"ובכלל, צריכה להיות ההנהגה באופן של "ונפלינו" (כלשונו של כ"ק מו"ח אדמו"ר), דבר שמתבטא גם בכך שלובשים בשבת וביו"ט "זיידענע זופיצעס".
" - תמיהני על חסידים כמו פלוני ופלוני שאינם לובשים בשבת וביו"ט "זיידענע זופיצעס". הסיבה לכך, כפי הנראה, היא, מפני מצב העניות שהיה ברוסיא, שלא היתה באפשרותם ללבוש "זיידענע זופיצעס".
"ובכל אופן, הגיע הזמן שיתחילו ללבוש "זיידענע זופיצעס", ובמשך הזמן תקבע הנהגה זו אצל כולם - שכל האברכים ילבשו בשבת וביו"ט "זיידענע זופיצעס"".
לפעול על מניין יהודים
בתחילת שנת תשי"א החל הרבי בתנופה חדשה לקירוב בני ישראל לאביהם שבשמים. הרבי הכריז אז על מבצע חדש, לפיו על כל אחד מהחסידים לקרב ולפעול - עד י"ט כסלו תשי"א - על מנין יהודים. באחת ההתוועדויות התבטא הרבי, שידוע שזהו ענין שנוגע להתקשרות עם הרבי, בנפש רוח נשמה, חיה יחידה.
ההתחלה היתה בהתוועדות של שבת בראשית תשי"א, בה אמר הרבי:
"הנני להציע לכל אחד ואחד מאנ"ש והתמימים שעד י"ט כסלו ישתדל כאו"א לפעול לכל הפחות על מנין מישראל, בהענינים דמחשבה דיבור ומעשה.
"וכשיבוא י"ט כסלו, ר"ה לחסידות, שבו נעשה הענין ד"אתם נצבים היום (דא ר"ה) כולכם" החסידי - יצייר כאו"א לעצמו את פניו של הרבי, ויאמר: הנה המנין שאספתי - כולכם כאיש אחד, בהתאסף גו' יחד שבטי ישראל על פלוני פעלתי במעשה, על פלוני פעלתי בדיבור, ועל פלוני פעלתי במחשבה וכו'".
הרבי המשיך לעורר על כך בהתוועדות שבת פרשת לך לך, באומרו:
"ברצוני להזכיר עוה"פ המדובר בשבת בראשית ע"ד ההצעה שכאו"א ישתדל עד י"ט כסלו לפעול על עשרה (מנין) מבנ"י, במחשבה, בדיבור או במעשה, או בשלשתם יחד.
"ישנם כאלה החושבים שלא אליהם מכוונים הדברים. - הכל מסכימים שצריכים לפעול בהחזקת היהדות בכלל ובהפצת החסידות בפרט, אלא הטענה היא: לא אלי מכוונים הדברים. ועד"ז בנוגע להצעה האמורה: רבים סבורים שלא אליהם מכוונים הדברים. זוהי הצעה נכונה אבל, שמישהו אחר יעשה אותה.
"ישנם כאלה החושבים שדבר זה שייך לאנשים פשוטים, אבל הם עומדים למעלה מזה. וישנם כאלה שאינם מוטעים לחשוב שהם עומדים למעלה מזה, וטענתם היא להיפך: בענין כזה צריכים לעסוק אנשים שלמעלה מהם, ואילו הם אינם שייכים לפעול על הזולת, ובקושי מסתדרים עם עצמם.
"האמת היא - ששתי הטענות בטעות יסודם...".
גם במכתבים רבים שנכתבו בתקופה זו המשיך הרבי לעורר על כך, כמו באיגרת מיום כ"ו חשון תשי"א:
"מוסג"פ הר"ד דש"ק בראשית, ובטח יקרא בתשומת לב סעיפים כ"א וכ"ב שבו [בהם מדובר אודות הוראה זו - נ.ס.], ויפרסמם באופן המתאים".
"נהניתי במאד"
לקראת י"ט כסלו אכן הצליחו רבים מאנ"ש והתמימים לפעול על מניין יהודים, כתבו על כך אל הרבי וגרמו לו נחת רוח רב, כפי שכתב אל אחד החסידים באיגרת מיום י"ג כסלו תשי"א:
"נהניתי במאד בראותי במכתבו רשימת שמות המנין אשר פעל עליהם, ובל"נ אקראם על ציון הקדוש ביום ר"ה לדא"ח הוא י"ט כסלו הבע"ל".
"ענין שנוגע להתקשרות"
בהתוועדות שנערכה בי"ט כסלו תשי"א נתן הרבי ארכה נוספת לאלו שלא השלימו את המניין, ואמר שיכולים להשלים זאת עד יו"ד שבט תשי"א. וכך אמר:
"רבים השלימו - ב"ה - עד י"ט כסלו את הפעולה על מנין יהודים, אבל, יש כאלה שלא השלימו את המנין.
"והעצה לזה - ע"פ דברי כ"ק מו"ח אדמו"ר בביאור הלימוד וההוראה מענינו של פסח שני, שאף פעם לא אבוד ("עס איז ניטא קיין פארפאלן"), יכולים תמיד לתקן.
"ולכן כל מי שעדיין לא השלים המנין שלו, יכול וצריך להשלים את המנין עד להיארצייט ביו"ד שבט (וכל המקדים הרי זה משובח), ולידע שזהו"ע שנוגע להתקשרות עם הרבי בנפש רוח נשמה חי' ויחידה".
הוראת בית דין
הרבי המשיך לעורר על כך בהתוועדות שבת פרשת ויגש תשי"א:
"יש להזכיר עוה"פ את ההצעה שכאו"א "יגיש" לרבי מנין של יהודים שפעל עליהם במחשבה דיבור ומעשה.
"ישנם כאלה שבתחילה התהלכו עם "מרה-שחורה", כיון שלא ידעו איך יצליחו להשיג מנין של יהודים. ובסופו של דבר, השיגו יותר ממנין, שני מנינים, ויותר מזה. ולעומת זאת, ישנם כאלה שעדיין מתדיינים בדבר ושואלים מי אומר שצריכים בכלל להשיג מנין?!...
והמענה אליהם - שלא יפסידו מאומה אם יקיימו הצעה זו, דממה-נפשך: אם יש צורך בכך בשביל חיזוק ההתקשרות - בודאי טוב, וגם אם לאו - לא הפסידו מאומה. כי, נוסף לכך שהעושה ע"פ הוראת ב"ד שטעו בהוראתם פטור מקרבן כיון שלא עשה על דעת עצמו, אלא כתלמיד שלא הגיע להוראה וסומך על הוראת ב"ד, הרי בנדו"ד הצעה כשלעצמה - לקרב מנין של יהודים אל הרבי - היא בוודאי טובה וחיובית!
"ומעלה נוספת בקיומה של הצעה זו - שבשביל זה יצטרך לפעול על עצמו אתכפיא גדולה ולציית ל... (הרבי אמר את שמו הק').
"ובכל אופן, גם אם אין הדבר מתקבל אצלו, יעשה זאת מתוך קבלת-עול, וכולי האי ואולי כו', ועי"ז יצליח בכל עניניו בגשמיות וברוחניות".
גם באיגרותיו המשיך הרבי לעורר על קירוב המניין, ובאחת מהן, מיום ג' דחנוכה תשי"א, הוא כותב:
"אתענין לדעת מה היו הפעולות במה שדברתי עמו טרם נסעו על אודות עשית המנין וכיו"ב".
ע"י מבצע זה פעלו החסידים רבות, ורבים התקרבו ליהדות ולתורת החסידות.
התוועדויות לאלו שעדיין אינם חסידים
לקראת י"ט כסלו תשי"א שלח הרבי מברק לאנ"ש שי' בכל מרחבי תבל. מברק זה היה המברק הכללי הראשון ששלח הרבי לחסידים. היתה בו הוראה מיוחדת לערוך התוועדויות בי"ט כסלו ובנר החמישי של חנוכה, עם השתדלות מיוחדת שישתתפו בהם גם אלו שאינם נימנים לעת עתה על עדת החסידים. וכך כתב הרבי:
"בקשתי מאנ"ש להתועד בי"ט כסלו ובנר החמישי הבע"ל בהשתדלות לצרף גם שלא מאנ"ש ולסדר הפצת מעינות דא"ח חוצה.
מנחם שניאורסאהן"
בעקבות הוראה זו ערכו החסידים בכל רחבי תבל התוועדויות חסידותיות בי"ט כסלו ובנר החמישי של חנוכה, והשתדלו ביתר שאת לצרף אליהם גם את אלו שאינם מאנ"ש. בהתוועדויות אלו גם דובר על האופנים לסידור הפצת המעיינות חוצה כהוראת הרבי.
לאחד מאנ"ש שהודיע לרבי אודות ההתוועדויות הללו, כתב הרבי באיגרת מיום י"א טבת תשי"א:
"נהניתי לקרא אשר ערכו בי"ט כסלו ובנר חמישי התועדות אנ"ש וצרפו לזה גם אלו אשר לע"ע אינם עדיין מאנ"ש. ובטח יוסיפו אומץ בזה ותקויים הבטחת הקב"ה כמאמר רז"ל פתחו לי פתח כחודו של מחט ואני אפתח לכם כפתחו של אולם".

בדרך לכיבוש העולם- פרק חמישי

בקייץ תש"י ייסד הרבי את ה"וועד להחזקת המוסדות מרכז לעיני חינוך, מחנה ישראל, וקה"ת", שעד אז עמדו בסכנת קריסה * הקמת ה"ועד" היתה גם קשורה לקבלת הנשיאות, כאשר העומדים בראשו יודעים כי "הדבר נוגע לכללות אנ"ש וקיום עדת החב"ד"

"חיבה יתירה"
מיום בוא הרבי לארצות-הברית, בכ"ח סיון תש"א, התחילה תנופה חדשה בהחזקת והפצת התורה והיהדות והפצת המעיינות, כאשר הרבי הריי"צ ייסד שלושה מוסדות מרכזיים: "מרכז לעניני חינוך", "מחנה ישראל" ו"קה"ת", ומסרם להנהלת חתנו, הרבי.
המיוחד במוסדות אלו היה, שמיום היווסדם נטל הרבי הריי"צ על שכמו באופן אישי ופרטי את העול הכספי להחזקתם, כדי שיוכלו לעבוד את עבודת הקודש ללא הפרעות, שלא כשאר המוסדות שהעול הכספי הוטל על מנהלי המוסדות עצמם. מעיד על כך הרבי:
"בסניפי עבודת כ"ק מו"ח אדמו"ר הכ"מ, הנה ה"מרכז לעניני חנוך" ו"מחנה ישראל" תפסו מקום מיוחד אצלו, באשר אחריות מיוחדת רחש להם בלקחו על עצמו באופן פרטי ואישי את ההשתדלות להמציא את האמצעים הדרושים לההוצאות הכרוכות בעבודתם, הן בחלקה הגלוי הן בחלקה אשר נהל, ומתנהלת גם עתה באופן חשאי" (אגרות-קודש ח"ג ע' שכז).
"מוסד אשר כ"ק מו"ח אדמו"ר הכ"מ החשיבו למעלה מעלה עד שבעצמו התעסק בהמצאת האמצעים הדרושים לעבודת מוסד זה. כוונתי למרכז לעניני חנוך" (שם ע' תח).
"בין המוסדות הכי חשובים שייסד הוד כ"ק מו"ח אדמו"ר הכ"מ, היו המרכז לעניני חנוך, מחנה ישראל וקהת יקרים לו במאד, וחיבה יתירה נודעת להם ממנו, בהתענינו בכל פרט ופרט מפעולותיהם, וכל דבר וענין נעשה על פי הוראתו והסכמתו.
"וגם בחדשים האחרונים הנה, בהתאם להוראות כ"ק מו"ח אדמו"ר הכ"מ בהשבועות שלפני הסתלקותו, נתרחב חוג עבודת המוסדות האלו, והותחלה גם כן עבודה חדשה, היא עבודת החינוך באפריקא הצפונית, ההולכת וגדלה, ורואים בה במוחש איך ההצלחה שרוי' במעשי ידי כ"ק מו"ח אדמו"ר הכ"מ" (שם ח"ד ע' עח).
קריטי מיום ליום
בשנת תש"י, לאחר הסתלקותו של הרבי הריי"צ, נתמעטו ההכנסות העיקריות למוסדות אלו, עד שריחפה עליהם סכנה גדולה מפני הגירעון הכספי הגדול.
כבר בחודש אדר תש"י עורר על-כך הרבי (אג"ק ח"ג ע' תג, להלן בתרגום מאידיש):
"ה"מרכז לעניני חינוך" שהמצב נעשה יותר קריטי מיום ליום, ועם זאת מוכרחים להמשיך בעבודה זו במלוא התנופה שזהו רצון וחפץ כ"ק מו"ח אדמו"ר הכ"מ".
אסיפה מיוחדת
לשם הצלת המוסדות קרא הרבי לרבני וזקני החסידים יחד עם עסקני הציבור לבוא לאסיפה מיוחדת למען המוסדות. במכתב ההזמנה כותב הרבי:
"בזה הנני לבקשו להשתתף באסיפה שתתקיים אי"ה ביום א' כ"ו סיון, ה'שי"ת בערב בשעה 9.30 בדיוק, בביהמ"ד של כ"ק מו"ח אדמו"ר הכ"מ, 770 איסטערן פארקוויי, ברוקלין, אדות שאלה חשובה הנוגעת לקיומו של ה"מרכז לעניני חינוך" - מוסד שנתיסד ועומד תחת נשיאותו של כ"ק מו"ח אדמו"ר הכ"מ" (אג"ק ח"ג ע' שכג).
אל האסיפה, שבראשה עמד הרבי, הגיעו כל רבני ועסקני אנ"ש, ובראשם המשפיע הרה"ג הרה"ח שמואל לוויטין, הרה"ג הרה"ח ירחמיאל בנימינסון, הרה"ח הרה"ג מאיר אשכנזי, הרה"ח הרה"תח שלמה אהרן קזרנובסקי, ועוד.
"לא אקח על עצמי תפקידים חדשים"
בעת האסיפה דיבר הרבי, ובין הדברים אמר:
"עד ההסתלקות ניהל כ"ק מו"ח אדמו"ר את ה"מרכז לעניני חינוך", "מחנה ישראל", ו"קה"ת". הוא נשא גם את העול הכספי של מוסדות אלו ובי בחר לבצע את העבודה בפועל. לאחרי ההסתלקות נתמעטו ההכנסות וחסר כסף עבור ההוצאות, וכתוצאה מכך נחלשה העבודה, והעול הכספי נפל עלי. למטרה זו נקראה אסיפה זו".
והרבי הודיע:
"אין בכוונתי לערוך מגבית ("אפיל"), אלא לעורר שיש לטכס עצה איך לתקן את המצב, ואם לא ימצאו עצה והמצב ימשיך כמו שהיה עד עתה, אהיה מוכרח לעסוק בעצמי בזה, ובלית ברירה אצטרך להניח על הצד ענינים אחרים".
וסיים:
"לכן הנני מציע שיבחרו בכמה אנשים ויקימו ועד להחזקת המוסדות".
בהתאם להצעתו של הרבי להקים "ועד", הציעו כמה מזקני החסידים שהרבי עצמו יבחר כמה אנשים לייסד את ה"ועד". הרבי ענה להם:
"מען וויל אז מען זאל עס טאן אליין"! [ = רוצים שתעשו זאת בעצמכם].
הרבי חיכה זמן קצר, וכשאף אחד לא נענה המשיך ואמר:
"נו, רואה אני שהדבר נשאר כמו שהיה עד עתה, שאהיה מוכרח להמשיך לעסוק בזה בעצמי, ותפקידים האחרים שקיבלתי על עצמי יוחלשו, ובודאי שלא אקח על עצמי תפקידים חדשים. בי"ב תמוז, כשאהיה באוהל, אודיע אודות אסיפה זו, ומסקנת הדברים שהכל יישאר כמו שהיה עד עתה".
למשמע דברים אלו הזדעזעו החסידים, שהבינו מדברי הרבי ש"לא יקח על עצמו תפקידים חדשים" - שלא יקבל עליו את הנשיאות, ומיד קם הרה"ח ר' שלמה אהרן קזרנובסקי בהתרגשות גדולה והכריז:
"כל אלו הנמצאים, כאן יכולים אתם לשלוח אותם לכל מקום שתרצו, וכאשר היינו עם משה כן נשמע אליכם!".
הרבי לא הגיב על דברים אלו וסיים את האסיפה.
"ועד להחזקת המוסדות"
לאחר צאת הרבי מבית-המדרש נעשתה מהומה גדולה בין הנוכחים, היות שמתוך דבריו הקדושים הבינו שהוא עלול לפטור את עצמו מעול הנשיאות. כן גרמו דבריו, שיודיע את מסקנת האסיפה על האוהל, להתרגשות מיוחדת.
מיד התארגנה אסיפה קצרה שבה הוחלט שקבוצה מזקני וחשובי אנ"ש יכנסו אליו וידברו עמו בקשר לזה.
ואכן, כעבור זמן קצר נכנסו לחדרו כשלושים איש ואמרו לו שאנ"ש מוכנים לעשות ככל אשר יורה להם, ובלבד שלא תגרם חלילה שום חלישות בענין קבלת הנשיאות. כן הוסיפו שהם בפירוש אינם מסכימים שיודיע זאת בשמם על האוהל, אלא ככל אשר יצווה להם כן יעשו, ובאם רצונו שיבחרו ועד מעצמם - כן יעשו.
ויענה להם הרבי:
"מה נוגע הדבר לעניין זה (היינו לקבלת הנשיאות), הלא מדברים אנו אודות ה"מרכז לענייני חינוך" ו"מחנה ישראל"?".
כתוצאה מכך בחרו החסידים עצמם בכמה מזקני ועסקני החסידים שיעמדו בראש ה"וועד להחזקת המוסדות", ובראשם הרב מאיר אשכנזי.
חברי ה"ועד" לקחו על עצמם לדאוג להחזקת המוסדות. הם הודיעו על כך לרבי, שנהנה מאוד לשמוע שהחלו לעשות משהו בנידון.
"נוגע לכללות אנ"ש וקיום עדת החב"ד"
לאחר ייסוד ה"ועד" המרכזי בניו-יורק, פנה ה"ועד" במכתב לכל ראשי קהילות אנ"ש, לעוררם על נחיצות הענין ולהסביר עד כמה נוגע הדבר לקבלת הנשיאות של הרבי!
וכך כותב הרב מאיר אשכנזי בי"ט תמוז תש"י בשם הוועד (פורסם בפירסום ראשון ב'בית משיח' גליון 217 ע' 35):
"הננו חושבים אך למותר לבאר ולהסביר לכרומ"ע [ = לכבוד-רום-מעלתו] את גודל ערך מהותם ורב פעולתם הכי ענפית של המוסדות הק' מחנה ישראל, מרכז לעניני חנוך, וקה"ת פרי יצירתו של נשיאנו הוד כ"ק אדמו"ר הרה"ק זצוקללה"ה נבג"מ זי"ע, הכ"מ, העומדות תחת נשיאותו והנהלתו של חדב"נ כ"ק הרמ"ש שליט"א.
"אמנם לא כולם ידעו ויודעים אשר עיקר ההכנסה לקיום המוסדות הק' האלו היתה מלפנים באה ע"י הוד כ"ק אדמו"ר הכ"מ אשר בהשפעתו הק' והגדולה לא היו צריכים כ"כ לצאת בתעמולה פומבית ליצור האמצעים הכספיים הדרושים. אבל לדאבוננו הכי גדול אחרי הסתלקות רבינו הכ"מ נפסקה ההכנסה העיקרית הלזו, והמוסדות הנ"ל למרות שממשיכים ועוד מרחיבים חוג פעולתם, בעבודתם הגלוי' והחשאית, הנה מצבם החומרי דחוק במאד ובאו עד משבר ומפרפרים בין הקיום וההעדר ח"ו.
"ברור הדבר אשר עלינו מקושרי ותלמידי הוד כ"ק אדמו"ר הכ"מ מוטלת החובה, חובת תלמידים לרבם ונשיאם הק', להשתדל בכל מאמצי כוחינו במסירה ונתינה אמיתית להחזיק המוסדות הק' האלו אשר הוד כ"ק אדמו"ר הכ"מ מסר נפשו הק' עליהם וחיבבם כבבת עינו ממש.
"עלינו ג"כ לדעת אשר דאגת קיומם היום יומית של המוסדות הנ"ל גוזלת עתו וזמנו של חדב"נ כ"ק הרמ"ש שליט"א, שלבד עבודתו הגדולה בההנהלה הרוחנית של המוסדות הנ"ל, עמוס הנהו כעת בהעבודה הק' הכללית לטובת אנ"ש והתמימים, ומחוייבים הננו לטובת הענין הק' הרם והנשא שנוגע לכללות אנ"ש ועדת החב"ד להקל מעליו עד כמה שבאפשרי העול והדאגה להחזקה המוסדות הנ"ל.
"בשום לב לכל זה נתעוררנו אנחנו פה, אחרי האסיפה הכללית של אנ"ש שהתקיימה ביום כ"ז סיון העבר בביהמ"ד אדמו"ר ויסדנו ועד להחזקת המוסדות, מחנ"י, מל"ח וקה"ת, אשר מטרתו לדאוג ברגש אחריותי לטובת החזקת המוסדות הק' בכל האפשרי ע"י דרכי תעמולה ועבודה שונים, כגון לבקר יהודים נדיבים, לקבוע תשלום חודשי או שנתי אצל ידידינו אנ"ש והתמימים וכל מוקירי ומחבבי מוסדות ליובאוויטש, לסדר מגביות - אפיעלס - בבתי הכנסיות שבעיר, ועוד.
"פונים הננו איפוא לכמ"ע בבקשה ודרישה נפשית שישתדל בכל כחו ועוזו ליסד גם בעירו ועד מיוחד לטובת החזקת המוסדות הנ"ל ולגשת תיכף אל הפועל בסידור תמיכה הגונה ומסוימה מעירו לטובת החזקת המוסדות הנ"ל ע"י אופנים ודרכים שימצאו לנכון לפי תנאי המקום ויואיל בטובו להודיענו מהנעשה בזה.
"ידידינו! אל יהי' הדבר הזה קל בעיניהם! כאמור הדבר נוגע לכללות אנ"ש וקיום עדת החב"ד. עת לעשות עתה!".
ועדים מקומיים
אך עוד קודם לכן, בערב ראש-חודש תמוז, פנה הרבי באיגרת כללית אל ראשי ועסקני קהילות חב"ד ברחבי העולם, בה עוררם לייסד בכל מקומות מושבות החסידים ועד מקומי להחזקת המוסדות. וכך כתב הרבי:
"הנני מציע לכ' להתדבר עם אנ"ש שי' במחנו ולסדר ועד מקומי משותף למרכז לעניני חנוך ומחנה ישראל, אשר בהקדם האפשרי יגש לעבודה בפועל מתאים לתנאי המקום, להמציא באופן תדירי חלק מסוים מהוצאות מקצועות עבודה הנ"ל".
ואת איגרתו מסיים בהוראה:
"ונא להודיע שמות חברי הועד למען להזכירם על ציון כ"ק מו"ח אדמו"ר הכ"מ לברכה ולהצלחה מרובה בעבודתם בועד בפרט, ובעניניהם בכלל. ואם באפשר להודיע באופן שיזכירו אותם על הציון בחג הגאולה יום י"ב תמוז, אשר הוא יום הולדת את כ"ק מו"ח אדמו"ר הכ"מ" (אג"ק ח"ג ע' שכז).
באיגרת אחרת ביקש הרבי שיודיעו את שמות התורמים ל"ועד":
"בנוגע לועד המל"ח, הנה דבר נכון הוא לשלוח הנה שמות כל המתנדבים במס חדשי למל"ח, מחנה וקה"ת, שמותיהם ושמות אמם, בהוראת הסכום של המס, כדי שייקראו על ציון כ"ק מו"ח אדמו"ר הכ"מ" (שם ע' שצט).
באיגרת נוספת ביאר הרבי שאין מדובר כאן במגבית "לעוד מוסד", נחוץ וחשוב ככל שיהיה, אלא למוסד שהרבי הריי"צ לקח על עצמו באופן אישי ופרטי את העול הכספי. וכך כתב בה:
"במכתבי מער"ח תמוז לא באתי כמשתדל אדות מגבית לטובת מוסד נחוץ ביותר שהוא בתוך שאר מוסדות נחוצים ביותר. אלא כמזכיר ומעורר על החובה והזכות שלפנינו, לפני כל אחד ואחת מאתנו, לקחת על עצמנו את עול ההוצאות של המל"ח, מחנה, וקה"ת, אשר כ"ק מו"ח אדמו"ר הכ"מ הנה באופן פרטי ואישי לקח על עצמו ההשתדלות למצוא האמצעים הדרושים להוצאותיהם, וסידר גם חלק גדול מעבודתו החשאית על ידם" (שם ע' שעט).
"התענגתי במאד שכבר נגשו להבפועל ממש"
בעקבות איגרות אלו נוסדו ועדים להחזקת המוסדות במקומות רבים ברחבי תבל. כאשר החסידים בצרפת הודיעו לרבי שאצלם נעשה הדבר בזריזות, וכי בראש ה"ועד" שלהם עומד המשפיע הרה"ח ר' ניסן נעמינוב, ענה לו הרבי באיגרת מערב ראש חודש מנחם-אב:
"התענגתי במאד להידיעה שכבר נגשו להבפועל ממש בנוגע למל"ח ומחנ"י, וכידוע מש"כ באגה"ק סכ"א ע"ד הזריזות" (אג"ק ח"ג ע' שנא).
ובה' מנחם-אב כתב הרבי איגרת כללית אל "חברי הועד להחזקת מרכז לעניני חינוך, מחנה ישראל, וקה"ת, הוו"ח אי"א עוסקי בצ"צ, ומקושרי כ"ק מו"ח אדמו"ר הכ"מ שהיא העולה על כולנה", בה נאמר:
"התענגתי לשמוע כי יסדו בעזהשי"ת ועד להחזקת המרכז לעניני חנוך, מחנה ישראל וקה"ת, ובטח כבר נגשו לפעולות ממשיות.
"והנני שולח ברכתי לחברי הועד הנועדים להתחזק לזכות בעבודת כ"ק מו"ח אדמו"ר הכ"מ היא השגת אמצעים לחזק ולהרחיב עבודת המוסדות הנ"ל ועל ידי זה לחזק גם את התקשרותם עם כבוד קדושת מו"ח אדמו"ר הכ"מ, אשר מיום יסדו המוסדות הנ"ל נשא על שכמו את עולם, ועכשיו החובה והזכות לכל מקושריו להשתתף אתו בנחלה טובה ובלי מצרים זו שהנחילנו" (שם ח"ג ע' שס).
ובאיגרת נוספת שנכתבה באותו יום אל חברי ה"ועד", כתב:
"בנועם קראתי הידיעות על אודות פעולותיהם הטובות להחזקת המוסדות מל"ח מ"י וקה"ת, ובטח כמו בכל הענינים שבקדושה ילכו פעולותיהם ותוצאותיהם הלוך וגדול, עד כי גדל מאד" (שם ע' שסא).
"לא לאחוז בקצוות"
כשקיבל הרה"ח ר' אברהם פאריז את מכתבו של הרבי אודות החזקת המוסדות, הנה מצד גודל חסידותו, הניח מיד את כל הענינים שעסק בהם עד כה בענייני חינוך וחיזוק היהדות/ הוא החזיר את כל הכספים שניתנו לו עבור פעולות אלו והחל להתמסר אך ורק למען החזקת המוסדות "מרכז לעניני חינוך" ו"מחנה ישראל", פעילות אותה תבע הרבי עכשיו, בהבינו שיותר מכך לא נדרש יותר דבר. כשהודיע על-כך לרבי, קיבל את התשובה הבאה:
"במכתבי מער"ח תמוז כתבתי ע"ד הזכות והחובה להשתתף בהשגת האמצעים למשרדים המרכזיים של המל"ח מחנה וקה"ת שזהו ע"ע עבודתו הפרטית והאישית של כ"ק מו"ח אדמו"ר הכ"מ אבל לא שללתי כלל וכלל את העסק בעניני החנוך וחיזוק היהדות על אתר, ולכן תמה אני על שבדעתו לחדל ממה שעסק עד עתה ולהחזיר הכסף למנדבים וכו' ואבקשו שלא לאחז בקצוות, אלא לעבוד בסדר מסודר באופן הנאות לשתי המטרות גם יחד" (אג"ק ח"ג ע' שפג).
"גוואלד גוואלד"
בח"י כסלו תשי"א קיים ה"ועד המרכזי להחזקת המוסדות" אסיפה כללית עבור תמיכת והחזקת המוסדות. הרבי שלח לשם כך איגרת "אל כל המשתתפים בהאסיפה להחזקת המוסדות מרכז לעניני חנוך, מחנה ישראל, קה"ת - המוסדות מיסודו של כ"ק מו"ח אדמו"ר זצוקללה"ה נבג"מ זי"ע הכ"מ ובנשיאותו והנהלתו", ובה נאמר:
"השעה דורשת בתכיפות מאת כל אחד ואחת מאתנו כולנו לזכור על דבר החוב והזכות הקדוש המוטל עלינו, והעיקר לעשות בפועל במילוי חובתנו זו, והוא להיות מן העושים והמעשים ככל יכלתנו להחזקת מוסדות אלו, אשר כ"ק מו"ח אדמו"ר הכ"מ טיפחם ריבם והשקיע בהם מיטב כוחותיו, ות"ל ניכר כח האומן בכלי. ובפרט שאין ידי האומן מסולקות, ח"ו, מכלי זה, ומה עד כאן עומד ומנהל אף להלן עומד ומנהל...
"גוואלד גוואלד, עד מתי אנו מחשים? במה נצטדק, ומה נענה על שאלת כ"ק מו"ח אדמו"ר הכ"מ: הזאת היא השתתפותכם במעשי ידי ובעבודתי אשר עלי' מסרתי את נפשי?
"מתאספים אתם בערב ראש-השנה לחסידות, ויהי רצון אשר החלטותיכם הטובות ופעולותיכם הנמרצות במילוי ההחלטות - הפעולות על אתר והפעולות בעתיד הכי קרוב - יתנו לה"מרכז לעניני חינוך, מחנה ישראל, וקה"ת" את האפשריות למלאות תפקידם אשר התווה להם כ"ק מו"ח אדמו"ר הכ"מ. ולא נבוש ולא נכלם, כי בצדק נוכל לומר: עשינו מה שדרשת מאתנו" (אג"ק ח"ד ע' עח).
"הזמן מאוד קצר"
בכסלו תשי"א התעוררו גם החסידים בלוס אנג'לס להקים סניף של הוועד להחזקת המוסדות. כשהודיעו לרבי על קיום אסיפה למטרה זו, כתב להם הרבי (אג"ק ח"ד ע' צד, להלן בתרגום חופשי מאידיש):
"המצב הוא מאוד קריטי והזמן קצר, תקוותינו שאסיפה זו תביא תוצאות טובות בפועל ממש, ומקוה לשמוע מכם בשורות טובות".
ובאיגרת אחרת כתב להם על האיחור בהקמת ה"ועד":
"יישר חילם בזה, אף שחבל על כל זמן העבר שלא יצאו ענינים כאלה לידי פועל, אבל אין צועקין על העבר, ובלבד שמכאן ולהבא יעשו וישתדלו בזה במרץ הראוי לפי גודל ערך הענינים האלו" (שם ע' צז).
"מרכז שליחות"
אחת מפעולת ה"מרכז לעניני חינוך" שחיזק הרבי בשנת תש"י היתה "שליחות המל"ח" [ = המרכז לעניני חינוך], הנודעת בקיצור שם: "מרכז שליחות".
במסגרת "שליחות המל"ח" נוסעים בכל שנה - בזמן חופשת הקיץ - חלק גדול מהתמימים, תלמידי ישיבת "תומכי תמימים ליובאוויטש" המרכזית שב-770, למסע של כמה שבועות ברחבי ארצות הברית (בשנים המאוחרות גם למדינות שמחוץ לארה"ב), על מנת לעורר את התושבים היהודיים במקומות אלו ליהדות, חינוך הכשר, וכן להפצת ספרים מהוצאת הספרים "קה"ת", כמו: שיחות לנוער, ברכונים ועוד.
"מעשר מזמני הנופש"
פעילות זו החלה בקייץ תש"ח. קדמה לה איגרת כללית של הרבי הריי"צ, מיום י"ב תמוז תש"ח, שמוענה "אל תלמידי התמימים" ונאמר בה:
"עליכם יקיריי וחביביי תלמידי התמימים שי' החובה והמצוה אשר כל אחד מכם יתרום תרומה בזמן קבוע מזמני חופש הקיץ לבקר באיזה מקומן לעורר את קהל עדת ישראל, את ההורים ואת המורים, על אודות החינוך וסדרי הלימוד והנהגה" (אג"ק ח"ט ע' תמז).
מלבד האיגרת הכללית הזו נכתבה באותו יום גם איגרת פרטית אל כל אחד מהתמימים, בה מורה להם הרבי הריי"צ שיפנו לה"מרכז לעניני חינוך" שיסדר את מקומות ביקוריהם, ויורה להם את אופן העבודה הנדרשת מהם.
גם בהתוועדות של י"ב תמוז שנערכה באותו יום דיבר הרבי הריי"צ על שליחות זו, והורה לתלמידים את אופן הגישה בשליחות זו. בין הדברים אמר (ספר המאמרים תש"ט ע' 209 - להלן בתרגום מאידיש):
"תמימים! על כל אחד מכם תלמידיי יקיריי לתת מעשר מזמני הנופש שלו, על מנת להאיר בו את העולם עם שלושת האהבות: אהבת ה', אהבת התורה ואהבת ישראל".
ואכן, בשנת תש"ח יצאו למעלה מעשרים תלמידים ב"שליחות המל"ח", וביקרו במשך חודשי הקיץ בכמאה ערים ועיירות ברחבי ארצות הברית. שלוחים אלו פעלו התעוררות רוחנית גדולה בערים אלו (ראה בספר 'תולדות חב"ד בארה"ב' ע' רעט-פ).
"התייחסו בשימת לב לתכלית ירידת נשמתכם!"
לקראת הקיץ של השנה הבאה - שנת תש"ט - נחלשה התעוררות זו בין תלמידי התמימים. היו ביניהם שחשו שאינם מוכשרים כל-כך לעבודה זו, והיו שטענו שאין ברצונם לבטל לשם כך את זמני הלימוד, וביטלו את ערכה של שליחות גדולה וחשובה זו.
לפיכך פנה הרבי הריי"צ, בל"ג בעומר תש"ט, באיגרת כללית נוספת "אל תלמידי התמימים", בה כתב:
"הנה זה כבר אשר עוררתי את רבים מכם, על החובה והמצוה המוטלת על כל אחד מכם, לבקר את הערים, העיירות הקטנות ומושבי הכפרים לעוררם על שמירת היהדות והחינוך טוב, ולהפיץ שם בהשתדלות יתירה, ספרי קריאה ולימוד שנערכו על טהרת הקדש.
"...ומזהיר אני מאד את כל אחד מכם, בל ינסה לפטור את עצמו אף מאחד משני סניפי העבודה הקדושה הזאת בטענות של שקר לאמר, כי אינו מוכשר לפעולות כאלו, כי חס הוא על ביטול זמני לימודו, או ע"י אחיזתו בתכסיסי קרירות של עמלק, בהשפילו בעיניו ובעיני אחרים, את ערכה של תעמולה כזאת.
"...אשר זה המשתדל רק בטובת עצמו . . אין לו מושג כלל בטוב האמיתי אשר אליו זוכים על ידי ירידת הנשמה בגוף בחיים כשרים.
"אנא, יקיריי! התיחסו בשימת לב הראוי' לתכלית ירידת נשמתכם, חוסו על עצמכם, ורחמו על אחיכם ואחיותיכם, אשר נפשם זקוקה לעזרתכם הרוחניות, והזדרזו במילוי תפקידכם זה" (אג"ק ח"י ע' קסה).
איגרת זו, לגודל חשיבותה, הדפיסו הרבי גם בקונטרס חג השבועות תש"ט, ביחד עם שיחת הרבי הריי"צ אודות אופני הפעולה בשליחות זו (סה"מ תש"ט ע' 176-8).
ועדיין היתה חלישות מסויימת בנסיעה לשליחות זו, שלא היתה באותה חיות והתלהבות שהיתה בשנה שלפניה - שנת תש"ח.
ההתעוררות בקיץ תש"י
בקייץ תש"י תבע הרבי מתלמידי התמימים את הנסיעה ל"שליחות המל"ח", וכן עורר על כך שבשנה זו צריכים להשלים גם מה שהחסירו בשנה הקודמת, וזאת בכך שהשנה יסעו למשך זמן ארוך יותר.
הרבי החל לעורר על כך בהתוועדות של יום ב' דחג השבועות תש"י:
"בין הענינים שהיה רצונו של כ"ק מו"ח אדמו"ר שהבחורים יעסקו בהם - הנסיעה בשליחות ה"מל"ח" (מרכז לעניני חינוך) בתקופת הקיץ.
"בשנה שעברה, מצד טעמים שונים, היתה חלישות מסויימת בהנסיעה בשליחות זו, ובמילא יש להשתדל שבשנה זו ישלימו גם מה שהחסירו בשנה שעברה.
"אמנם אין צועקין על העבר/ התביעה היא בנוגע למילוי השליחות בשנה זו כדבעי, וה"השלמה" על שנה שעברה תתבטא בכך שיעסקו בתוקף גדול יותר, ובמשך זמן ארוך יותר".
הרבי המשיך לעורר על כך גם בהתוועדות של י"ב תמוז תש"י:
"דובר כבר לפנ"ז (בהתוועדות יום ב' דחג השבועות) אודות הצורך לתקן את ענין הנסיעה בשליחות המל"ח בתקופת הקיץ, כיון שאשתקד לא היתה כפי הראוי, ואף ש"אין צועקין על העבר", הרי, הדיוק בזה הוא ש"אין צועקין" דוקא, אבל בודאי צ"ל תיקון הענין".
בהתוועדות זו גם עורר הרבי על גודל הזכות והאחריות של הנוסעים לשליחות זו, שצריכים לדעת שהרבי עצמו נוסע יחד עמהם, ולכן צריכים למלא את השליחות בהידור.
ואכן בקייץ תש"י נסעו רבים מתלמידי התמימים ל"שליחות המרכז" לכל רחבי ארצות הברית, וב"ה פעלו גדולות ונפלאות.
לפני הנסיעה הורה הרבי לרבים מהתמימים הנוסעים שיטלו עמם את תמונות הרבי הריי"צ, יניחו אותו בארנקם ויקחוהו עמם בכל מקום שהולכים, שעל ידי זה תהיה להם הצלחה יתירה.
המשך הדפסת המאמרים
עד ליו"ד שבט תש"י היה הרבי הריי"צ נותן מאמרי חסידות לקראת כל חג ומועד, והיה מוסרם אל חתנו הרבי, שעמד בראש מערכת "אוצר החסידים" והוצאת הספרים "קה"ת". הרבי היה מכין את המאמרים לדפוס, מעטר אותם בהערות ומראי מקומות ומוציאם לאור בסדרת הקונטרסים (כמסופר בארוכה ב'בית משיח' גיליון מס' 220 ע' 37).
הקונטרס האחרון שמסר הרבי הריי"צ לפני הסתלקותו היה הקונטרס ליו"ד-י"ג שבט תש"י, הכולל את חלקו הראשון של ההמשך "באתי לגני".
צריכים להמשיך הלאה!
וסיפר המדפיס, הרה"ח ר' מרדכי שוסטרמן ע"ה:
"בשלהי טבת תש"י מסר לי כ"ק אדמו"ר שליט"א את ההמשך "באתי לגני" תש"י הכולל עשרים פרקים, ללא ההתחלות והסיומים, וביקש ממני לסדר בדפוס את חלקו הראשון של ההמשך ולהוציאו לאור בקונטרס ליו"ד וי"ג שבט תש"י.
"בערב שבת פרשת בא, ט' שבט לאחר שהבאתי לרבי שליט"א את הקונטרסים ליו"ד שבט, אמר לי לסדר לדפוס את שני החלקים האחרונים של ההמשך של "באתי לגני" שאמורים לצאת בקונטרסים הבאים לקראת פורים ולקראת ב' ניסן.
"אך בינתיים 'ניצחו אראלים את המצוקים', ובש"ק פ' בא, יו"ד שבט, נסתלק כ"ק אדמו"ר מהוריי"צ.
"למחרת, ביום ראשון י"א שבט, לפני ההלוויה, הבחין בי כ"ק אדמו"ר שליט"א, ואמר לי: "ניט זעצן מער"! [ = לא לתקתק יותר!], כיון שכ"ק מו"ח אדמו"ר לא מסר את ההתחלות והסיומים עבור שני המאמרים הבאים.
"אולם לאחר סיום השבעה אמר לי כ"ק אדמו"ר שליט"א: "נו, מען דררף דאך אבער ממשיך זיין ווייטער"! [ = נו, הרי צריכים להמשיך הלאה!], כיון שרצונו של כ"ק מו"ח אדמו"ר הוא שימשיכו בהדפסת דא"ח ובהפצת המעיינות חוצה, לכן תמשיך לתקתק את החלקים הבאים של ההמשך, לקראת פורים וב' ניסן, ויצאו לאור כמו שהם, ללא התחלות וסיומים".
לפועל אכן נדפסו הפרקים יא-טו לקראת פורים, והפרקים טז-כ לקראת ב' ניסן.
מה חושבים אתם יהיו מאמרים חדשים?!
בינתיים התפרסם בין החסידים שישנם עוד שני מאמרים נוספים בהמשך למאמר "באתי לגני" שהרבי הריי"צ מסר להדפיסם לקראת פורים וב' ניסן תש"י. כולם השתוקקו לדעת מה כתוב במאמרים אלו, והאם יש בהם רמזים להסתלקות (על הרמזים שבהמאמר "באתי לגני" ראה באריכות ב'בית משיח' גליון 214 ע' 60 ואילך).
החסידים היו מלאי תקווה שלאחר סיום הדפסת ההמשך יתחיל הרבי לומר מאמרי חסידות, אך כידוע, סירב הרבי לומר מאמרי חסידות משך כל השנה עד ליו"ד שבט תשי"א, שאז אמר את מאמר החסידות הראשון, ד"ה "באתי לגני" תשי"א.
ומספר הרה"ת ר' צבי הירש שי' גאנזבורג, שהתעסק אז בהגהת המאמרים, שכאשר נכנס אל הרבי לקבל את הגהותיו והערותיו על הקונטרס שעמד להוציא לאור לפורים תש"י, שאל את הרבי: "ומה יהי' אחרי כן?",
- והרבי ענה לו: "ס'איז פרררן נאך ר חלק פון דעם המשך" [ = ישנו חלק נוסף מההמשך].
ושאל שוב: "ומה יהי' אחרי זה?",
- וענה לו הרבי (בנימה תקיפה): "וואס מיינט מען, ס'וועלן זיין נייע מאמרים"?! [ = מה חושבים, יהיו מאמרים חדשים?!).
הת' הנ"ל לא ידע את נפשו, ויצא מהיכל קדשו בפיק ברכיים.
כעין זה אירע גם עם הרה"ת יעקב יהודה העכט ע"ה, אבל הוא לא נרתע, והשיב לרבי: "אכן, חושבים שכך יהיה"! ('ימי בראשית' ע' 108).
המשכת הדפסת הקונטרסים
לאחר סיום הדפסת ההמשך לב' ניסן חשבו החסידים שבזה מסתיימת סדרת הקונטרסים. אך לקראת חג הפסח תש"י מסר הרבי לדפוס קונטרס מאמרים מהרבי הריי"צ. בהקדמת הקונטרס מודיע הרבי:
"זה מכמה שנים, הי' כ"ק מו"ח אדמו"ר הכ"מ מפרסם מאמרי דא"ח לחגים ולזמנים קבועים. לפעמים תכופות - בצירוף שיחה, מכתב וכיו"ב, ומעורר ודורש ללומדם ביחידות ובעיקר ברבים, בחגים המתאימים וגם בימים שלפניהם ושלאחריהם.
"ברור הדבר אשר גם עתה אדיר חפצו, אשר ילמדו תורתו ביחיד וברבים, ויתעוררו בחיזוק התורה והיהדות ע"י קריאת השיחות, המכתבים וכו'. ודאי הדבר אשר אלפים, כן ירבו, מתלמידיו, חסידיו, מקושריו ומאלו השייכים לכ"ק מו"ח אדמו"ר הכ"מ - ישתדלו למלאות חפצו זה בכל לבם ונפשם. והובטחנו זה מכבר אשר זהו הדרך להתקשרות ולהמשיך ולקבל השפעותיו לכל טוב גשמי ורוחני.
"ולכן הו"ל בזה קונטרס לחג הפסח הבע"ל - ותקותינו לעשות כזה, בל"נ, גם למועדים הבאים לקראתינו לשלום" (סה"מ תש"י ע' 170).
גילוי חדש
לאחר הדפסת הקונטרס של חג הפסח תש"י, התבטא הרבי (ש"פ שמיני תש"י) בלשונות נפלאים, ואמר שהדפסת קונטרס זה היא גילוי חדש של פנימיות התורה שנתגלתה לחג הפסח שנה זו.
הרבי תבע מהחסידים לחיות עם קונטרס זה עד להדפסת הבא - כמו בזמן הבית, שהיו צריכים לקבל ולקלוט את הגילויים שנתגלו בעלייה לרגל, ולחיות עמם עד לרגל הבא.
במקום אחר כותב על כך הרבי (רשימת מאמרי אדמו"ר מהוריי"צ ע' 30):
"מכאן ואילך [הכוונה מקונטרס חג הפסח תש"י ואילך - נ.ס.] באו מאמרי כ"ק מו"ח אדמו"ר בשנים הקודמות, אשר הצעתי ללמדם בימי המועדים הנרשמים אצל כל מאמר (כמבואר בהקדמת הקונטרסים), ונדפסו ונתפרסמו בימים שלפני מועדים אלו".
ובהקדמת הקונטרס לל"ג בעומר תש"י כותב:
"התכנית של מערכת "אוצר החסידים", להוציא לאור, לחגים ולזמנים קבועים, מאמרי דא"ח של כ"ק מו"ח אדמו"ר הכ"מ" (סה"מ תש"י ע' 206).
וכך המשיך הרבי להדפיס את סדרת הקונטרסים של הרבי הריי"צ עד לתשרי תשי"ח, שאז נפסקה סדרת הקונטרסים (למעט קונטרס אחד שנדפס בשנת תשכ"ח - ראה בפרטיות ברשימת מאמרי אדמו"ר מהוריי"צ ע' 32 ואילך, וע' 99 ואילך).
"הטרדות אשר סבבוני"
הכנת קונטרסים אלו לקחו מהרבי זמן רב, והרבי היה טרוד ביותר בהכנתם לדפוס, כפי שהעיד באיגרת מיום י"ג כסלו תשי"א:
"טרוד אני ביותר, ובפרט בזמנים אלו, מפני ההכנה לדפוס של קונטרס לכ' חשון (לאדמו"ר מהורש"ב נ"ע), לכ"ה חשון המוסג"פ והקונטרס לי"ט כסלו הבע"ל".
ובאיגרת מיום ה' טבת תשי"א כותב הרבי:
"רוב הטרדות אשר סבבוני, ואשר הולכות ומתרבות מיום ליום, ובפרט ההכנה לדפוס של המאמרים והשיחות הדורשת מנוחת הנפש והתעמקות המחשבה, אשר אינם באים אלא על ידי יגיעה אף קענען אפרייסן זיך [ = לנתק עצמו] מהענינים המטרידים שבכל יום ויום. ולפעמים קשה להחליט מה קודם יותר, אם לענות לפב"פ על שאלתו הפרטית, אבל הנוגעת לו בפנימיות, או להשתמש בזמן להוציא לאור מאמר ושיחה, שאף שהוא ענין נוגע לרבים אבל עם כל זה הרי ישנם כמה מאמרים ושיחות שכבר יצאו לאור ועדיין לא למדום לתכליתם. וקשה להכריע בשאלה זו".

בדרך לכיבוש העולם -פרק רביעי


אחת הפעולות בה החל הרבי לאחר הסתלקות הרבי הריי"צ, היתה סידור התיישבותם של החסידים הפליטים מרוסיה, תוך כדי דאגה אישית לכל אחד מהם
עם סידורם של הפליטים הורחבו ובוססו המרכזים החב"דיים ברחבי העולם

פליטי רוסיה מתיישבים ברחבי תבל
בשנות תש"ו-ז יצאו מאות משפחות של חסידי חב"ד מברית-המועצות. לבינתיים, עד שימצא להם מקום קבע, שהו משפחות אלו במחנות- מעבר, בערים פוקינג, מינכן, פאריז ועוד.
חסידים אלו היו שבורים ורצוצים מהצרות שעברו עליהם אצל הקומוניסטים. תקוותם היתה אחת: להגיע בהקדם האפשרי אל המנוחה ואל הנחלה.
לרבים מהם היה רצון עז להגר לארצות- הברית, וזאת מאחר והיו מלאי געגועים אל הרבי הריי"צ, אותו לא ראו זמן רב כל-כך וחפצם היה עז להתיישב בסמיכות מקום אליו.
בחורף תש"ז, כאשר שאלו את הרבי הריי"צ על רצונם להתיישב בארצות-הברית בסמיכות מקום אליו, השיב להם על-כך בחיוב (אג"ק חי"ד ע' שצג):
"במענה על שאלתם של תלמידי התמימים והחסידים וכל ידידינו אנ"ש יחיו הפליטים במדינת אייראפע לאיזה מדינה ימשיכו דרכם, הנני בזה להודיעם אשר צריכים בעזהשי"ת להשתדל לנסוע עם בני ביתם יחיו לארה"ב באמעריקא או להמדינות הסמוכות אליהן".
לשם כך אף ייסד הרבי הריי"צ את "הלשכה האירופית לעזרת הפליטים וסידורם", שבראשה עמד הרה"ח ר' בנימין גורודצקי ע"ה, המספר על-כך בארוכה ב'ספר זכרון' שלו.
"עד מתי לא תבינו מה עליכם לפעול"
בינתיים נשתנה המצב ומפני כמה סיבות. הסיבה העיקרית נעוצה היתה בכך שרבים מהפליטים החלו בינתיים להתערב בעניני הכלל באירופה, הקמת מוסדות חינוך, ישיבות וחדרים ועוד. אז, כששאל אחד מהם את הרבי הריי"צ אודות ההגירה לארצות- הברית - השיב לו הרבי בניסן תש"ז (אג"ק ח"ט ע' רכה):
"אודות בקשתו בענין הגירתו לארצוה"ב יש להעיר כי שאלת הכלל צריכה לתפוס מקום חשוב יותר משאלת הפרט, ובשים לב לעבודתו בקדש במחנהו אשר בטח עוסק הוא שם גם בהרבצת תורה וגם בחיזוק היהדות, יש לעיין במאד אם כדאי שיעזב את עדתו למרות מצבו הגשמי. ובודאי אשר חובה מוטלת על כל מי שאפשר בידו לעזר בעזה"י לאחב"י באירופה בגשם וברוח, וגם מוסדותי עומדים תמיד הכון לזה במדה האפשרית.
"ולבד הנ"ל נוכחו הרבנים הפליטים הבאים לארצוה"ב עד כמה שקשה כאן להסתדר בגשם וברוח".
וכן כתב לחסיד אחר בתשרי תש"ח (שם ע' של):
"לא אדע מה כל ענין תשוקת הנסיעה לארה"ב ולעשות כל המיני השתדלות בזה, הלא ידוע לאנ"ש אותה המענה הק' שהשיב הוד כ"ק רבינו הזקן זצוקללה"ה נבג"מ זי"ע, לאחד מגדולי הרבנים שחפץ לשנות מקום מגורו: מאין ידעת ומי הגיד לך אשר ירידת נשמתך בהשליחות לעלמא דין הוא שתהי' רב דוקא במקום שאתה חפץ, אם ההשגחה העליונה הושיבך במקום שאתה שם לכשתתמלא שליחותך אז ההשגחה העליונה תוליכך למקום המיועד לנשמתך".
ולחסיד אחר כותב (ח"י ע' ט):
"אינני מבין מה היא המהירות לנסוע משם ולבוא למדינה זו, הלא שם יכולים לפעול בעניני תורה וחינוך הטוב,
"...ועד מתי לא תבינו כולכם מה עליכם לפעול בעניני חיזוק התורה בכלל והתעוררות בחינוך הטוב והמועיל".
"אין למהר להגיע לכאן"
בינתיים התגברו גם הקשיים להגר לארצות-הברית, ואלו שהצליחו להתגבר על קשיי ההגירה דיווחו על קשיים בהסתדרות ומציאת פרנסה. באותה תקופה מינה הרבי הריי"ץ את אחד מנאמני ביתו, הרה"ח ר' שמואל זלמנוב ע"ה, כמי שיעמוד בקשר עם החסידים הפליטים. באיגרת של הרב זלמנוב אל הרב גורודצקי, מי"ד מנחם-אב תש"ז, נמסרה בשם הרבי הריי"צ "הוראה כללית לאנ"ש והתמימים ע"ד הנסיעה לארה"ב" ('תולדות חב"ד ברוסיא הסובייטית' ע' תיד):
"אין צריך למהר להגיע לכאן (לארצות הברית) אין זה קל כל כך להסתדר כאן, אמריקה אינה אוהבת כאלה אנשים, אפשר להזדקן במהירות ולהיות יהודי מכובד עם זקן לבן, אינני אומר שלא יבואו לכאן, להיפך יש לי כוונה פנימית שיהיו כאן, אזי יהיה עם מי לפעול, אך לא צריך למהר".
עד אז הורה להם הרבי הריי"צ לנסות ולהסתדר כל אחד במקומו בעבודות לטובת הכלל, כמו: שחיטה, מילה, חזנות, ושהמסוגלים לכך ישתדלו להיות מלמדים וכדומה.
"להשתדל בנסיעה לארץ-הקודש"
בחורף תש"ח החל הרבי הריי"צ לעורר את החסידים לעלות ולהתיישב בארץ ישראל. וכך כתב בכסלו תש"ח (אג"ק ח"ט ע' שנב):
"אודות הנסיעה להסתדר בארצות- הברית, טעות גדול להחושבים כי במדינה זו והסמוכות לה בנקל להסתדר.
"...על כל צעד יש מניעות, ונקל יותר וטוב יותר בכל הפרטים להסתדר באה"ק ת"ו בכלל ובהמושבות בפרט".
ובאיגרת אחרת (ח"י ע' עה):
"יעצתי בעזרתו ית' לידידינו אנ"ש בכלל ולידידיי תלמידיי צמודי לבבי תלמידי התמימים יחיו בפרט, להשתדל בהנסיעה לאה"ק ת"ו".
בעקבות הוראה זו אכן עלו רבים מהחסידים הפליטים להתיישב בארץ-ישראל, והם שהיוו את הגרעין והיסוד להקמת "כפר חב"ד".
מלבד אלו שהרבי הריי"צ הורה להם להישאר באירופה או לעלות לארץ-הקודש, היו גם חסידים להם הורה להתיישב במונטריאל שבקנדה, שם היה יותר קל להסתדר ולמצוא פרנסה (אג"ק חי"ג ע' תסג). לחלק אחר הורה להתיישב באוסטרליה, ורק לחלק קטן התיר לבוא לארצות-הברית.
כ"ק אדמו"ר: צריכים לנסוע אל הרבי!
רבים מהחסידים היו שבורים מאד מכך שגם לאחרי כל התלאות שעברו, אין הם מקבלים רשות מהרבי הריי"צ להגר לארצות- הברית ולהיות לידו.
החסידים בפאריז זכרו היטב את דברי חתנו של הרבי, הרמ"ש - הוא כ"ק אדמו"ר - בעת ביקורו בפאריז בשנת תש"ז, משלהי חודש אדר עד לאחר חג השבועות, דברים אשר פעלו עליהם רושם רב. בהיותו שם תבע הרבי מהחסידים: "מ'דררף פארן צום רבי'ן" [=צריכים לנסוע אל הרבי], וביאר, שאף שעיקר הקירוב וההתקשרות אל הרבי צריכים להיות בעניינים רוחניים, עלידי לימוד החסידות שלו וקיום הוראותיו, מכל-מקום, מאחר ורואים במוחש שגם ריחוק מקום גשמי מפסיק, לכן צריכים להיות בקירוב מקום אל הרבי. על אף שגם באותה תקופה היו קשיים רבים להגר לארצות-הברית, הן בשל האמצעים הכספיים שחסרו, והן בקשיים הרבים שהיו כרוכים תלמידי ישיבת תומכי-תמימים במחנה המעבר בפוקינג בהשגת הניירות הדרושים, ועוד, בכל זאת תבע הרבי מהם שוב ושוב שצריך לנסוע אל הרבי" (ראה ימי מלך ח"ג ע' 228).
בעקבות דברים אלו שנשמעו מפי חתנו של הרבי התחזקה אצל החסידים התשוקה לנסוע לארצות-הברית.
לשאול את הרבי האם לבוא אל הרבי?!
הרה"ח ר' מרדכי לייב שי' קלמנסון מספר בזכרונותיו:
"כאשר הרבי הריי"צ התיר לאבי, השו"ב הרה"ח ר' ישראל שמעון שי' קלמנסון, להגר מגרמניה לארה"ב, ביקשו ממנו החסידים שכאשר יגיע לשם יכנס אל הרמ"ש וישאל אותו מה לעשות: החסידים רוצים לנסוע לרבי, והרבי שולח אותם למקומות אחרים!!
"כאשר הגענו לארה"ב בחודש חשוון תש"י, נכנס אבי אל הרמ"ש, וסיפר לו על שאלת החסידים. נענה הרמ"ש ואמר: מעולם לא שמעתי שצריך לשאול את הרבי האם לבוא אל הרבי?! צריך לכתוב שנוסעים לרבי ומבקשים הסכמה וברכה, ואז כ"ק מו"ח אדמו"ר יתן לבוא לכאן!
"אבי כתב על כך מיד לחסידים וממש החיה את נפשם, ביודעם שמכאן ואילך יוכלו לבוא אל הרבי. ואכן, חלק מהם הזדרזו וכתבו אל הרבי הריי"צ שהם נוסעים אל הרבי, ביקשו את הסכמתו וברכתו.
"ביום חמישי ח' שבט תש"י, שלושה ימים לפני ההסתלקות, ענה להם הרבי הריי"צ שיכולים לבוא לארצות הברית, והוסיף: אף שבדרך כלל לא נהוג לשאול פעם שניה, אך כיוון שנשתנה המצב יכול מעתה כל אחד מהחסידים, גם אלו שכבר קיבלו בעבר הוראות אחרות, לחזור ולשאול שוב אודות ההגירה (ראה גם - "אור חסידי בחושך הסובייטי" עמ' 1-091).
"כעבור שלושה ימים, בי' שבט תש"י, ארעה הסתלקותו של הרבי הריי"צ".
"עכשיו רואים אחרת!"
בתקופה שלאחר ההסתלקות, אף שהרבי עדיין לא נטל על עצמו את נזר הנשיאות - מכל-מקום, החסידים ברחבי העולם קיבלו אותו לרבי עליהם. כך נהגו כמובן גם החסידים שבפאריז, כפי שכותב החסיד הרב פרץ מוצ'קין אל ידידו החסיד הרב ישראל ג'ייקובסון (הובא ב"בית משיח" גיליון 212) בחול המועד פסח תש"י:
"אנ"ש דפה מסורים לאדמו"ר שליט"א, ואדמו"ר שליט"א הוא הראש אנ"ש דפה בכל . . ובדרך כלל דעת אנ"ש גם פה שהנשיאות שייכת לאדמו"ר שליט"א".
בעקבות כך החלו החסידים בפאריז ובגרמניה לשאול את הרבי היכן להתיישב. למרות שזכרו את תשובת הרבי בעבר, שעל דברים כאלה לא שואלים את הרבי, הרי בזוכרם את דבריו על-כך שצריך לנסוע אל הרבי, היו סמוכים ובטוחים שגם אם ישאלו יקבלו תשובה חיובית. ואכן, את בקשתם לבוא לארצות הברית כתבו בנוסח של שאלה לדעתו של הרבי. להפתעתם הרבה החל הרבי לשלוח את החסידים למקומות אחרים... אלו למרוקו ואלו לאוסטרליה, אלו לארץ-ישראל ואלו למקומות אחרים (כפי שתואר בפרקים שנדפסו בגיליונות הקודמים), כאשר רק לחלק מהחסידים הוא מרשה לבוא ולהתיישב בארצות הברית. לחלק מהחסידים הורה הרבי להישאר באירופה.
ממשיך ומספר הרב מרדכי לייב שי' קלמנסון:
"בעקבות כך ביקשו החסידים מאבי שי' שייכנס שוב אל הרבי וישאל אותו על פשר השינוי. אבי מילא את בקשתם, והרבי ענה לו: איצטער זעט מען אנדערש! [=עכשיו רואים אחרת!].
"החסידים, שהיו שבורים מאד מהסתלקותו של הרבי הריי"צ ומסירובו של הרבי שליט"א לקבל את הנשיאות, החיו את נפשם מדברים אלו של הרבי שליט"א. הם הבינו מהם שבחיי הרבי הריי"צ ענה להם הרבי כיצד על חסיד צריך לנהוג, ובתור חסיד ודאי שצריך לנסוע לרבי, ואילו עתה, כאשר "וישב שלמה על כסא הוי'", בשעה שהרבי עצמו התיישב על כסא הנשיאות - אף שבאופן גלוי עדיין סירב לכך - ההתייחסות לכך היא באופן אחר לגמרי.
"מכך הסיקו החסידים שהרבי כבר החל להנהיג את החסידים בתור רבי, וקבלת הנשיאות באופן רשמי היא רק שאלה של זמן".
"מקום שיוכל להשתמש בכשרונותיו"
את אחת הסיבות להוראותיו אל החסידים להתיישב במקומות שונים, גילה הרבי באחת מאיגרותיו (אג"ק ח"ד ע' מד):
"בכלל אין מדרכי לתת פקודות, מלבד במקרים יוצאים מן הכלל, ורק כששואלים עצתי, הריני מחוה דעתי כפי הנראה לי . . השקפתי איך שצריכה להיות הסתדרותו בחיים באופן שיהי' מתאים הן בגשמיות והן ברוחניות...
"תוכן הצעתי היא לא ע"ד הסתדרות בברוקלין, ניו-יארק או ארצות הברית, כי אם במקום שיוכל להשתמש בכשרונותיו ... על מילואם, ויש עתה ב' וג' מקומות שתקותי שהם מתאימים להשגת מטרת הנ"ל".
והרבי הוסיף:
"באמת גם אם יהי' בזה ענין של קשויים, אפילו גם ענין של הפקרות . . ואפילו גם עניין של מסירת נפש, הרי ממי יש לקוות לענינים כאלו אם גם תמים בן תמים ותמימה בת תמימים אינם שייכים לזה?".
"לסדר מרכזי אנ"ש בכל קצווי תבל"
היתה אמנם עוד סיבה חשובה ועיקרית לשילוח החסידים למקומות רחוקים כל-כך, כמו אוסטרליה, דרום אמריקה, דרום אפריקה (מרוקו) ועוד: הקמת מרכזי אנ"ש בכל רחבי תבל.
- על-כך כותב הרבי (אג"ק ח"ד ע' מה):
"אדיר הי' חפץ כ"ק מו"ח אדמו"ר הכ"מ לסדר מרכזי התישבות אנ"ש בכל קצווי תבל, וזה היתה כוונתו מה ששלח כמה מאנ"ש לאוסטרליה, וכמה מאנ"ש לקנדה ובמה שדיבר כמה פעמים ע"ד דרום אמריקה ודרום אפריקה".
ובאיגרת נוספת (ח"ג ע' תסא):
"לפי דעתי יתעניין אם יש אפשריות בידו להשיג ניירות לארצות-הברית, קנדה או אויסטראליא".
וכן, באיגרת לחסיד אחר (שם ע' שנח):
"יש להתעניין בהעתקה לאויסטרליא". וכפי שסופר גם בפרק הקודם הרי שהרבי שליט"א התעניין אודות הקמת מרכז לאנ"ש בלוס אנג'לס שבקליפורניה, כאשר ביקש:
"להודיעיני אם יש אפשרות בשביל אנ"ש להסתדר שם".
"אי אפשר לתת הוראה כללית"
באלול תש"י פנה הרה"ג הרה"ח הרב שלמה יוסף זווין אל הרבי, בהצעה שיעורר את החסידים הפליטים הנמצאים בפאריז שיעלו לארץ-ישראל, כשהוא מפרט את הסיבות מדוע לדעתו חשובה העליה הזאת. הרבי השיב לו על כך (אג"ק ח"ג ע' תפב):
"בנוגע להצעת כת"ר לעורר את אנ"ש שי' הנמצאים כעת בפאריז שיזדרזו לעלות לאה"ק תותב"א.
"כפי שכתבו לכאן מצב הענין אצלם, אין ברצונם הם, מלבד יחידים, לעלות לאה"ק מכמה טעמים, אף שנודעו להם הפרטים שכותב כת"ר (גם בכלל איך אפשר ליתן הוראה כללית אחת, אם מצב הפרטים שונה זה מזה).
"וכפי שידוע לי גם כ"ק מו"ח אדמו"ר זצוקללה"ה נבג"מ זי"ע הכ"מ וואס האט גאר ברייטע פלייצעס [=שיש לו כתפיים רחבות מאד], לא פתר את שאלת העתקת פליטי אנ"ש שי' לאיזה מקום שהוא כשאלת הכלל כולו, ובתור ציווי ופקודה, אלא הי' דן ומתחשב עם מצב ורצון ושאלת כל פרט ופרט ביחוד, ומובן ג"כ בפשיטות אשר כ"ק מו"ח אדמו"ר הכ"מ השתדל מאד, אשר אלה מאנ"ש שי' הנמצאים באה"ק והעתידים בהסכמתו להתישב שם, יסתדרו בעזהש"ית באופן הכי טוב ומתאים בגשמיות וברוחניות. ולכן מובטחני, אשר גם פעולתו זו תהי' בהצלחה והן בגשמיות והן ברוחניות".
"ישתדל תיכף לנסוע לארצות-הברית"
אף שחלק גדול מהחסידים נשלח על-ידי הרבי להקים מרכזי חב"ד ברחבי העולם, היה גם חלק אחר, לו התיר הרבי לבוא ולהתיישב בארצות-הברית. וכך כותב הרבי, באלול תש"י, באיגרת אל אחד החסידים (אג"ק ח"ג ע' תג):
"בענין ההעתקה הנה אמת נכון הדבר אשר אמר כ"ק מו"ח אדמו"ר הכ"מ, כיון שנשתנו העתים ונתחלפו הזמנים יכול כל אחד לחזור ולשאול בענין ההעתקה, ומכיון ששואל במכתבו...
"דעתי, אשר באם יש לו אפשרות ישתדל תיכף בהשגת הניירות לנסוע לאה"ב, ויתן השי"ת אשר יהי' הכל כשורה ובנקל ויבואו אל מחוז חפצם צלחה, ומה' מצעדי גבר כוננו".
לאחד החסידים, אשר קיבל בשעתו תשובה מהרבי הריי"צ לבוא לארצות- הברית, אך השגת הניירות נמשכה אצלו זמן רב ובינתיים נפלו ברעיונו ספיקות האם להגר דווקא לארה"ב או שמא כדאי לנסות ולהגר למקום אחר, ענה הרבי (אג"ק ח"ג ע' תא):
"שואל כיון שכ"ק מו"ח אדמו"ר הכ"מ כתב לו "שנכון להשתדל לנסיעה לאה"ב והשי"ת יעזרהו בנסיעה כשורה והסתדרות טובה" וכותב שהשגת הניירות הולכת לאט לאט, והמצב כעת הוא אי בטוח, ושואל עצה מה לעשות.
"לפי דעתי נכון יהי' לבו בטוח אשר הבטחת צדיק הוא כ"ק מו"ח אדמו"ר הכ"מ תתקיים ובודאי יעזרהו השי"ת לנסיעה כשורה למחוז חפצו צלחה. ובלבד שיהי' חזק בבטחונו ואמונתו ובהתקשרותו לצדיק הדור הוא נשיאנו כ"ק מו"ח אדמו"ר הכ"מ".
מראש-ישיבה לשוחט...
אחד החסידים, ששאל את הרבי האם להגיע לארצות-הברית ולהיות ראש ישיבה וכיו"ב, קיבל את המענה הבא (אג"ק ח"ד ע' קב):
"שואל במכתבו אשר מכיון שהוקל מעט הנסיעה לאה"ב, אם ישתדל לנסוע לכאן, אך רצונו להסתדר רק בתור יושב אהל, בתור ראש ישיבה.
"הנה בכלל ההסתדרות כאן, בתור ראש ישיבה וכיו"ב. קשה היא ביותר.
"לאידך גיסא ההסתדרות פה בתור שוחט עופות וגסות אומן, קלה היא לפי ערך, ומשתלמת בכי טוב, אלא שלזה אפשר שצריך יהי' לדור בערי השדה. ואם מסוגל לזה ורצונו בכך, אזי נכון הדבר שישתדל בדבר ניירות לאה"ב".

חיים נכונים ובריאים-אגרת קודש מהרבי הריצ

אגרת קודש
מאת כ"ק הרבי הריי"צ - ר' יוסף יצחק


ב"ה
כ"ט ניסן לייקווד
אל מרת... תחיה ברכה ושלום!

לפני נסיעתי מריגה, ביקשתי כמה פעמים לטלפן אליך, אך את לא היית בבית. אחר כך הייתי עסוק מאד, ופשוט היה בלתי אפשרי מצידי להקדיש את הזמן הדרוש, לדבר איתך על מה שרציתי לומר לך.
במילים קצרות אומר לך, שחיי משפחה דורשים מהאיש, ועוד יותר מהאישה. יתר שימת לד ויחסים כנים של מסירות ועדינות, שזה חייב לעלות בהרבה זמן ואנרגיה. על פי תורתנו הקדושה ועל פי שכל הבריא אין בחיים האנושיים כחיי התורה האמיתיים, היפים והסוציאליים, שאפילו מצוות כיבוד האב ואם, מפנה את מקומה אצל האדם במידה מסוימת, עבור המצווה של חיי משפחה.

חיי משפחה נכונים על פי התורה דורשים הבנה, מאמץ, מסירות, סבלנות, טוב לב, נקיון, נינוחות, הופעה מסודרת, מצב רוח שמח, הסברת פנים והנהגה ידידותית. כך צריכים לנהוג שניהם, הבעל והאישה. אך לרב זה תלוי באישה, כפי שכתוב חכמות נשים בנתה ביתה – את הבית בונה האישה.
השם בית אינו מתייחס לבנין או מקום מגורים, אלא כוונתו למושב האדם באופן כללי, כמו שכתוב "כתפארת אדם לשבת בית". זאת אומרת, לא רק הדירה הגשמית כפשוטה אלא גם הדרגה הרוחנית והמוסרית של הדירה, ועל דירה זו נאמר – חכמת נשים בנתה ביתה. ודאי חייב כל אחד ואחת לקחת חלק בחיי דת הקהילתיים, ומה שהאדם, ברוך ה', במצב טוב יותר צריך הוא להתמסר לכך יותר, אך ראשית הכל הוא – "בנתה ביתה", לבנות את הבית הפרטי.
חייב אני לומר דבר שכואב לי מאד לאומרו: היה לי צער גדול מאד – ולעת עתה, בנושא זה לא הוטב לי, ואל תתרעמו על התבטאותי הישירה – מן הקלות בה אתם מעריכים את חיי המשפחה.

אתם עדיין צעירים ולא מנוסים מדי, וודאי חסר לכם גם את הידע התורני הנדרש, וההסברים הדרושים, לדעת את החשיבות העליונה ביותר בחיים, של חיי משפחה, בחיי האדם ותולדותיו לדורי דורות. הכל ללא יוצא מן הכלל, תורה ומצוות, בריאות, ילדים, פרנסה, לגרום נחת להורים ולידידים טובים, להיות אהוב ונחמד על הבריות – כמאמר "כל שרוח הבריות נוחה הימנו – רוח המקום נוחה הימנו" הכל תלוי בחיי משפחה נכונים.
הנני מברך אתכם שהשם יתברך יאיר אצלכם את ההבנה, ויעיר את לבבכם להבין כל מה שדיברתי עליכם. כל זאת תחדירו היטב במוחכם ולבכם, על מנת לקיים זאת בהצלחה.
והשם יתברך יחזק את בריאותה ובריאות ידידי הנעלה בעלה שיחי' וישמח את לבכם בזרעא חיא וקיימא ויתן לכם פרנסתכם בהרחבה גדולה בגשמיות וברוחניות.

המברכה
יוסף יצחק שניאורסון

יוד שבט הגדול- ׳די אידישע הים׳

בנין אדמדם רגיל עם חלונות צנועים, בית ככל הבתים. אך הדלת היא, משום מה בלתי רגילה. נדמה שאין זו דלת כי אם כנף הפורחת במהירות. כיצד היא מחזיקה מעמד? נדמה שעוד רגע קט תינתק מעל ציריה ותצנח ארצה, שהרי אין מדה לידים נמרצות המניעות אותה יומם ולילה. ובכלל איך מסוגל הבית לקלוט המון הבאים בשעריו? מדי שניה נפתחת הדלת וגלי חום פורצים אל צינת חודש שבט שבחוץ, כשצעדים חפוזים ומלאי חיים חוצים את החלל הלוך ושוב. מעל הדלת אפשר בקושי להבחין במספר-הבית המשופשף. זה מספר חי המרחף על פני כל העולם, מבלי שתינתן חשיבות לשם הרחוב או העיר. שלש ספרות שחוקות על הקיר, אך בלבות רבבות יהודים הן חתומות, זכות כעצם השמים לטוהר ונושאות משמעות רבה עד מאד. "שבע מאות ושבעים" (770 איסטערן פארקוויי)! לכאן הולכים, לכאן טסים, לכאן נמשכים מקרוב ומרחוק וממרחקי מרחקים. וכשמבטאים: "שבע מאות ושבעים" אין נשמעות כלל הספרות כי אם זרם חיוניות וחום. זוהי ליובאוויטש, ובה – הרבי שליט"א!
עוברים ושבים נעצרים ומושכים בכתפיהם. הם מתפלאים: מה מיוחד מתרחש עתה אצל היהודים הללו? מדוע גדולה התנועה מן הרגיל בימי סגריר אלה?
– ימים ושבועות לפני יו"ד שבט העשרים החלו להתאסף האורחים. תחלה בקבוצות קטנות, וככל שמתקרב יום י' שבט – גדלות הקבוצות הבאות, כשכל קבוצה מאוחרת יותר באה ממרחק גדול יותר. נדמה היה שיש כאן מין קיבוץ גלויות בזעיר אנפין. ברוב נחת על הפנים ובעינים מביעות רז נכנסים החסידים האורחים הישר משדה התעופה אל היכלי "שבע מאות ושבעים".
מאוסטרליה נכנס האורח כשעל פניו נסוכה הבעת חסד ונחת, עיניו מרצדות משמחה וידיו מושטות ל"שלום עליכם" לבבי בליווי חיוך נרחב. לעומתו אורח ממדינה מפורסמת שהצליח רק עתה לצאת משם וראשית דרכו היתה להגשמת חלומו משכבר להתראות עם הרבי, נכנס הוא בצעדים מהססים, עינים דומעות מהתרגשות וכולו הבעת רצון להצטדד. באים מצרפת ומהולנד, מאנגליה ומדרום אפריקה, מדרום אמריקה ומרחבי צפון אמריקה, מאיטליה ומצפון אפריקה וממדינות ממדינות שונות. מחנה החסידים מארץ ישראל נכנס בסערה בדרכו האופיינית.
שואלים אנשים: איך הצליחו המוני האורחים למצוא אכסניה בליובאוויטש שבברוקלין? שמא יש כאן בבואה של "עומדים צפופים ומשתחוים רווחים"?
"סיום ספר תורה לקראת משיח" – ערב יו"ד שבט תש"ל
ערב שבת. השעה שתים וחצי אחר הצהריים, בית המדרש ב"770" מלא מפה אל פה. מבעוד בוקר סיימו אנשים את עבודותיהם ועסקיהם. עקרות הבית "גנבו" מן הלילה כדי להכין סעודות שבת למשפחותיהם ולאורחיהם וגם הן נמצאות כאן בהמוניהן.
הכל – תושבים ואורחים – "תפסו עמדות" (וכרגיל נמדד השטח ב"770" הן ברוחב והן בגובה...) ההמון נראה, בלע"ר, כים סוער כשגליו עולים ויורדים. מן הפתחים נוהרים אחרוני האצים-רצים ונבלעים בסבך-האדם הענקי.
לפתע עוברת קריאת "הס" מאיש לרעהו דרך כל ההמון: ה"ים" נבקע וכבמטה פלאים נפלסת מאליה דרך בין חומות האנשים. הנשימה, החסידית החמה, נעצרת לרגע. בשביל שנוצר צועד בבראש הרב ר' אלי' סימפסון, מיקירי ונכבדי זקני החסידים, ובזרועותיו ספר-תורה-של-משיח. אחריו הולך כ"ק אדמו"ר שליט"א כשתיבה סגורה בידיו הקדושות.
הרבי שליט"א התיישב במקומו, לאחר שהונח ספר התורה על השלחן לידו. אלפי לבבות סערו בדממה דרך המבטים מכל הצדדים שהודבקו אל נקודה אחת שממנה הקיפו שתי עינים עמוקות – את כל הקהל הגדול במבט נשמתי מלטף של רועה ישראל.
הרבי שליט"א משוחח... "ערב שבת קודש אחר חצות" קולו של הרבי נטען לפתע בשגב מאופק, כמעיין רותח הנחסם בכיסויו, והוא מזמין את כל ישראל להשתתף ב"סיום". דבריו של מנהיג ישראל מהדהדים בבת-קול כלל-עולמית הבוקעת גדרים וחומות: "לכל בני ישראל בכל מקום שהם... הן אלה שבארץ הקודש, תבנה ותכונן במהרה בימינו, הן הנמצאים בחוץ-לארץ, ובודאי אלה השרויים בשביה, במצור ובמצוק בגלות שבתוך גלות"... ונשמות ישראל הקשיבו אף הקשיבו!
הזמן הוא בלתי רגיל, ולכן אופן ההזמנה הוא על ידי אמירה בצבור את הפרק העשרים שבתהילים: "למנצח וגו' יענך". הרבי ביקש שהזקן שבחבורה שמונתה בשעתו ע"י כ"ק אדמור נ"ע ל"ועד הספר תורה" יאמר בקול רם את פרק התהלים פסוק בפסוק, וכל הצבור יחזור עליו. משורת זקני החסידים קם הרב החסיד רבי שמואל לעווויטין – דמות נעלית בלתי רגילה מסוג החסידים, משפיעים, רבנים וחכמים שבדורות עברו.
הרבי שליט"א קם ממקומו. הקהל זע לרגע ומיד נשאר עומד בצפיה דמומה. קולו של רבי שמואל, הרועד מהתרגשות, גובר והולך. סיים הפסוק הראשון ומיד הדהדו "קולות מים רבים אדירים" של הקהל הנרגש בסער רועם, שכמותו נשמע לעתים רחוקות ביותר. מפסוק לפסוק עולה קולו של שליח הצבור ולעומתו, כגלי ים סוער, הולך וגובר ה"מענה" של הקהל. דמעות פורצות את מכסי העינים.
ניגובי מצח מלאי זיעה ועינים לחות. תחושה של חווית רעידת אדמה הרת עולם בלב פנימה או של מפל זרם אדיר של שטפון במעמקי הנשמה. הרבי שליט"א יושב שוב על מקומו ועל פי רמז ממנו הוחל בזמרת שירי כל נשיאי חב"ד, החל מניגונו של אדמו"ר הזקן בן ארבע הבבות, וכך הלאה. עין אנוש אינה רואה ואוזן אדם אינה שומעת את המתרחש בעולם הנשמות. אך אי שם עמוק-עמוק מרגיש החוש החסידי: אבות החסידות לדורותיהם באים במגע נשמתי עמנו כאן.
שוב מתרומם הרבי שליט"א, ובד בבד נעה כל ההתכנסות. הוד דמותו של הרבי במלוא קומתו, מוקף שרשרת זקני החסידים על פניהם מביעי הדבקות ועטורי הדרת לובן, ו"לעיני כל ישראל" נפרשת יריעות ספר התורה הפתוח. קול דממה דקה של גלילת קלף ושל כתיבת נוצה, אות אחר אות, לאט-לאט, על ידי הסופר הישיש, והרבי אינו גורע אף כהרף עין את מבטו מן האותיות הקדושות. הכל מסביב – זקן ונער, גדול וקטן – עוצרים נשימתם במתיחות של יראת הכבוד.
"אתה הראת", פסוק בפסוק כבהקפות שמחת-תורה, על ידי אישי חב"ד הנכבדים שעל פני תבל, "נציגי" מדינה ומדינה. לאחר מכן נגלל ספר התורה ומעוטף ב"מעיל", ומתגלה תוכן התיבה שהביא אתו הרבי: "כתר תורה" מוזהב שכ"ק אדמו"ר שליט"א עיטר בו את "עצי החיים" של הספר. הרבי שליט"א לוקח את ספר התורה בזרועותיו. "חופה" נפרשת על גביהם וכשחשובי העדה מלוים אותם בנרות צעד הרבי לאטו עם ספר התורה לכיוון ארון הקדש הגדול שבבית מדרש חב"ד.


בדרך לכיבוש העולם-פרק שלישי בסדרה

בה בשעה שכ"ק אדמו"ר נשי״ד החל שולח שלוחים למקומות שונים בעולם, עסק גם בבניית מוסדות חדשים והרחבת המוסדות הקיימים, והורה לחסידיו על פעולות ומבצעים שונים בענייני הכלל
בדרך לכיבוש העולם.

פרק שלישי בסדרה

ארץ ישראל: סמינריון למורים

כבר בתחילת קייץ תש"י עלתה על הפרק התוכנית להקמת רשת בתי ספר בארץ ישראל (ההתייסדות בפועל של רשת בתי הספר "אהלי יוסף יצחק" היתה בשנת תשי"ב). אז החל הרבי לדון אודות הקמת "סמינריון למורים", וכתב על-כך אל הרה"ח ר' אברהם מרדכי זילברשטרום (ר"ח סיון):
"אדות סמנריון למורים, אבקשו לבא בהצעה מפורטת אדות שעורים פדוגוגיים שתפקידם יהי' להכשיר במשך זמן קצר (3-6 חדשים) מורים אשר בדרך כלל יש כבר להם הידיעות היסודיות הדרושות לכל מורה וזקוקים רק להכשרה פדוגוגית - מיתודית אשר עכ"פ את המינימום ההכרחי שבזה אפשר לקבלו במשך זמן קצר כנ"ל.
"רצוני - אם באפשרי - אשר יחד עם ההצעה הנ"ל תכלל גם רשימת אנשים אשר אפשר לחשוב כי יוכלו לספחם להיות המרצים בשיעורים וביחוד התקציב.
"אחר שתתקבל ההצעה הנ"ל נוכל אי"ה לדון אדות האפשרות להביאה לפועל".
העתקת הישיבה מתל-אביב ללוד
בשנת תש"ט קיבלה "אגודת חסידי חב"ד בארץ הקודש" קבוצת בתים בשכונת הרכבת בלוד, במטרה ליישב בהם את משפחות אנ"ש הפליטים שיצאו מרוסיה. אחד הבתים ניתן בכדי שישמש מקום לישיבת 'תומכי תמימים'.
העסקנים פנו אז בשאלה אל כ"ק אדמו"ר מהוריי"צ, האם אכן יש לפתוח סניף של הישיבה בלוד, או שהתלמידים ימשיכו בלימודים בישיבת 'תומכי תמימים' שבתל אביב, אלא שאז ישנו חשש שיקחו מהם את הבניין שנועד עבור הישיבה.
כ"ק אדמו"ר מהוריי"צ ענה על כך באיגרת מיום י"ט אדר:
"בדבר הבנין צריכים להתדבר עם ועד המסדר מאנ"ש שי'... למצוא עצה איך לסדר אשר הבנין ישאר עבור תת"ל [=תומכי תמימים ליובאוויטש], אחרי שיגיע העת לסידור ישיבה בשם".
ובאיגרת נוספת מאותו יום:
"בנוגע סידור התלמידים בני אנ"ש שי' הבאים כעת לארה"ק ת"ו צריכים לקבל הצעת הנהלת ישיבת תת"ל בתל אביב, ובדבר החששא שיפסידו הבנין שנתנו להם בלוד יכולים למצוא עצה לסדר אשר הבנין ישאר בשביל תת"ל אחרי שיגיע העת להתיסדות ישיבת תת"ל בשם".
בתחילת חורף תשי"א כתב המשפיע של ישיבת 'תומכי תמימים' בתל-אביב, הרה"ח ר' שלמה חיים קסלמן ע"ה, מכתב לרבי, ובו פירוט על מצב הישיבה בתל-אביב, אשר אולם הישיבה הוא במקום אחד, האכילה והלינה הם במקומות נפרדים הרחוקים זה מזה, וגם על-כך שאין העיר הגדולה מתאימה כל כך למנוחת הנפש הדרושה לתלמידי הישיבה. לעומת זאת, כתב המשפיע, בנין הישיבה בלוד הוא בפרדס שבקצה העיר, רחוק משאון העיר, והוא מתאים ביותר עבור הישיבה, ועל כן שואל את הרבי האם כבר הגיע העת (כדברי כ"ק אדמו"ר מהוריי"צ ש"יגיע העת") להעביר את הישיבה ללוד.
הרבי ענה לו על כך בחנוכה תשי"א:
"מה ששואל חוות דעתי בענין מה שעלה בדעתם להעתיק הישיבה מת"א ללוד, וטעמם ונמוקם עעמם בכדי שלא יבלבל שאון עיר ת"א להשקידה בלימודים וכו', גם חסים הם על איבוד הזמן בהליכה מבית אחד לחברו, וכו'.
"הנה לפי דעתי נכון הדבר במאד, וכמה פעמים שמעתי מכ"ק מו"ח אדמו"ר הכ"מ ע"ד ישיבת כרכים קשה, והפליג בהמעלה שהיתה להישיבה בליובאוויטש ששם היתה הישיבה עיקר ושאר עניני העיר לא תפסו מקום כלל לבלבל את התלמידים הקטנים בדעה ואפילו לא הגדולים, משא"כ בניו-יארק וכו'.
"ועל אחת כמה וכמה במצבם עתה, שיש לקוות לתועלת גדולה אם תהי' הישיבה במקום שהיא תהיה עיקר ושאר עניני המקום יהיו טפלים או לא יתפסו מקום כלל.
"אבל בכל אופן לפי דעתי צריך להשאיר איזה כתה או מחלקה בת"א ג"כ, כדי שזה יהי' ממוצע וצינור אשר על ידו יהי' נקל יותר להמשיך ילדי ת"א וסביבותי' להישיבה בלוד".
ואכן לאחר חג הפסח תשי"א עברה הישיבה מתל אביב ללוד, ועל פי הוראת הרבי נשאר בתל-אביב חדר ותלמוד תורה "בני תמימים", עבור ילדי העיר.
ייסוד ספריות לספרי חסידות בארץ ישראל
בשנת תש"ד הורה כ"ק אדמו"ר מהוריי"צ ל"אגודת חסידי חב"ד בארה"ק" להקים ולייסד ספריות בבתי כנסת החבדיי"ם שע"פ נוסח האריז"ל שבארץ הקודש. וכך כתב אליהם באיגרת מיום י"ד מנחם אב:
"בזה הנני לפקוד אשר אגודת חסידי חב"ד הכללית באה"ק ת"ו תסדר בכל עיר ומושב בתי קריאה בספרי חב"ד, נדפסים וכתבים, וכל הנדפס בספרות חב"ד.
"והסדר בזה:
"אגודת חסידי חב"ד הכללית באה"ק ת"ו תבא בכתובים עם כל גבאי בתי הכנסיות נוסח האריז"ל שיקבעו מקום מיוחד בארונות הספרים של בהכנ"ס בשביל ספרי חב"ד וכו' ואשר ימנו משגיח מיוחד, אחד מחשובי המתפללים אשר ישגיח על זה, אשר כל מי שיחפוץ ללמוד באיזה ספר או כתב יותן לו ויורשם בגליון או ספר העשוי לכך. וכל בתי הכנסיות נוסח האריז"ל שבעיר יסדרו דבר זה...
"למטרה זו שלחו להם במשך שבועות האחרונים הרבה דברי דפוס מהוצאת "אוצר החסידים", מהמרכז לעיני חינוך, ממחנה ישראל, ממרכז ישיבות תת"ל ומערכת הקריאה והקדושה וקובץ ליובאוויטש. הכל במספר מרובה של שלשים ושל שבעים עקזעמפלארים [=טפסים], ונוסף על זה שלחו להם שלשים עקזעמפלארים מכל המאה וארבעים מאמרים שנאמרו במשך שנות תש- תש"ד, והכל בכוונה בשביל בתי הקריאה, וכל זה עולה לסכום גדול אשר אגודת חסידי חב"ד העולמית נותנת במתנה לאגודת חסידי חב"ד הכללית באה"ק ת"ו בשביל לסדר בתי לימוד וקריאה".
"והיה כל שוחר דא"ח יבוא לשם לרוות צמאונו"
בסוף קייץ תש"י כותב על כך הרבי (אג"ק ח"ג ע' תלז):
"לסדר מקום במחנו וכיו"ב שכל הרוצה יוכל למצוא שם ספרי דא"ח ללמוד בהם עכ"פ על אתר . . ואם כולם על אתר היו בוחרים ברוב דיעות במקום מיוחד ויודיעוני מזה היינו שולחים לשם מכל הוצאותינו".
בחנוכה תשי"א כתב הרבי בנושא זה מכתבים לראשי אנ"ש באה"ק:
"מהנכון שיהיו באה"ק איזה מקומות מרכזיים שיתרכזו בהם כל הוצאות שהופיעו לאור על ידי קה"ת, בתור אולמי קריאה בעד הקהל.
"אלא שאיני רוצה להכנס לתוך פאליטיק, ולכן הנני רוצה לשמוע חוות דעתו בזה, לאן ולמי - ולאיזה מוסד משלנו - לשלוח את הספרים".
לאחר שהוצאת הספרים "קה"ת" שלחה לארץ-הקודש את כל ספרי רבותינו נשיאינו, כתב הרבי באיגרת מיום כ"ג טבת תשי"א:
"כדי שיהיו ספרי קה"ת מצויים לכל דורש, מסדרים אנו עתה להמציא ספרינו למקום כללי פתוח לרבים, בכמה מעיירות ארצה"ק ת"ו, וגם לירושלים עיה"ק ת"ו נשלחו כל הספרים הנ"ל, והי' כל שוחר דא"ח יבוא לשם לרוות צמאונו . . מספרי הצ"צ, כ"ק אדמו"ר מוהר"ש, כ"ק אדמו"ר מהורש"ב וכ"ק מו"ח אדמו"ר הכ"מ, זצוקללה"ה, נבג"מ, זי"ע".
לוס אנג'לס - קליפורניה: שיגור שליח
כבר בקייץ תש"י החל הרבי בחיפושים אחר שליח מתאים ללוס אנג'לס, על מנת להקים שם בית כנסת בנוסח האר"י, לתת שיעורים וכיו"ב. וכך כתב אל השד"ר הרה"ח ר' שמואל דוד רייטשיק ע"ה (כ"ד מנ"א):
"בענין יסוד בהכנ"ס נוסח אר"י במחנו . . מחפש הנני אחרי איש מתאים לשלחו למחנו, שהוא יהי' הרב והלומד שיעורים וכו' בבהכנ"ס הנ"ל, וכמובן גם המסייע בהתיסדותו. וכת"ר יהי' העומד ממעל לו. אבל, לע"ע, לא מצאתי. ואמשיך לחפש".
ריכוז קהלת אנ"ש
בחורף תשי"א ערך הרבי תוכנית לשלוח ללאס אנג'לס קבוצת אברכים בתור שוחטים וכיו"ב, שירכזו סביבם את קהילת אנ"ש והשייכים לאנ"ש שבעיר. וכך כתב אל השד"ר רש"ד רייטשיק (זאת חנוכה תשי"א):
"מהנכון שתהי' בלאס אנדזשעלעס קבוצה מאברכי התמימים, בעלי מרץ, כדי שלאט לאט ירכזו סביבותיהם את אנ"ש והשייכים לאנ"ש באופן שיתפסו אנ"ש בלאס אנדזשעלעס וסביבותי' מקומם הראוי' להם. ולכן בקשתי להודיעני אם יש אפשרות בשביל אנ"ש להסתדר שם בתור שוחטי עופות ושוחטי גסות וכיו"ב, גודל השכירות וכו' וכו'".
מונטריאל - קנדה: ניהול גן הילדים
בקייץ תש"י התעוררה שאלה אצל אנ"ש במונטריאל אודות גן הילדים, האם לקבל ולחנך גם את הילדים הרחוקים לעת עתה מקיום התורה ומצוות, או לאחוז בשיטת ההתבדלות כמנהג יהודי הונגריה. הרבי השיב להם על כך באיגרת מיום ג' מנ"א:
"בנוגע לשאלת גן הילדים דברתי פה בארוכה עם אורחי מאנטרעאל ובטח מסרו הדברים כמו שהם, וקוטב הדברים, אשר בזה מחולקים ליובאוויטש ואונגארן, שהאחרונים אחזו בשיטת ההתבדלות וליובאוויטש לא כן עמם. פשיטא אשר אין פי' הנהגה זו חיבור בכל הענינים, אבל כללות התנועה היא, מיטנעמען יענעם מיט זיך [=לקחת את הזולת עמו] אף שעי"ז מוכרח הוא ללכת לאטו . . ואמרתי להם שאחרי שעות הגן ילדים יקבעו חדר וכיו"ב, וכן יעשו שאר הענינים שאפשר לעשות מבלי להכריח את ילדי קאנאדא".
טרונטו - קנדה: הפצת תורת החסידות
בחורף תשי"א עורר הרבי את החסידים בטורנטו להתחיל ולהפיץ את רוח החסידות בעיר, כשהוא מורה להם להתכנס ולטכס יחדיו עצה איך להפיץ בעירם את מעיינות תורת החסידות. וכך כתב אל אחד החסידים באיגרת מיום כ"ג טבת:
"ישנו כר נרחב להפצת תורת החסידות במחנו הט' בטאראנטא, ומהנכון ומוכרח הוא אשר כ' יטכס עצה עם אלו המתאימים לזה במחנו, וכולם ביחד ישתדלו בזה באופן היותר מתאים ולהשלים את הכוונה העליונה אשר נתאוה הקב"ה להיות לו ית' דירה בתחתונים".
דרום-אפריקה הקמת ישיבה
בקיץ תש"י ביקר בבית חיינו הרה"ג מהר"ל רבינוביץ, הרב הראשי של דרום אפריקה. בעת ביקורו עוררו הרבי אודות הקמת ישיבה בקהילתו.
לאחר שחזר לביתו שוב עוררו הרבי על העניין (אג"ק חכ"א עמ' קז):
"נושא שיחתנו ודאי עדיין בזכרונו, ובטח לא יארך הזמן וכת"ר יתחיל להוציא לפועל את אשר דברנו - יסוד ישיבה במדינתו בעד אלה אשר אין ביכלתם או ברצונם לגלות למקום תורה, וגם יגש תיכף להתחיל בתעמולה ופעולה נמרצה להחזקת והרחבת חינוך הכשר בכלל במדינתו.
"כל איש ואישה בישראל יש להם חלק באחריות החינוך הכשר, וכת"ר, בתור הרב הראשי במדינתו, בטח מכיר בגודל האפשריות המוטלת עליו בזה. ולולא אשר אין מזרזין אלא למזורזין הייתי אומר כי למותר לזרז לדכוותי', ברם הזריזות יפה לפעולה כזאת, ובטח יחוס על הזמן שלא ילך לאיבוד ויגש להוציא לפועל תכנית העבודה שדברנו עלי' בהקדם. והנני מאחל לו סייעתא דשמיא בהצלחה מרובה בגשמיות וברוחניות".
שעפערטאן - אוסטרליא: הקמת הישיבה והרחבתה
בתחילת קייץ תש"י נוסדה הישיבה הראשונה באוסטרליה. הישיבה הוקמה בעיר שעפערטאן בעידודו של הרבי.
מיד לאחר ייסוד הישיבה הודיע הרה"ח ר' שניאור זלמן סרברנסקי לרבי בשם כל אנ"ש באוסטרליא, על הקמת הישיבה, והרבי הודה להם על כך באיגרת מיום ט"ו סיון:
"תודה על הבשורה הטובה מקיומה של הישיבה בשעפערטאן, ותכנית הלימודים, ואומר יישר לכל אנ"ש שי' אשר התמסרו בנפשם, בגופם ומאדם למלא את השליחות שהטיל עליהם כ"ק מו"ח אדמו"ר הכ"מ...
"ההצעות המובאות במכתבו בנוגע להרחבת הישיבה בכמות ואיכות, אמנם טובות הן, ובטח יטכסו עצות איך להביאן לפועל . . ההשתדלות התמידית להרבות את מספר התלמידים ואת חוג העוזרים על ידם".
איש אשר יסודו בהררי קודש של ליובאוויטש
בסוף שנת תש"י נשאל הרבי על אופן סידור ההנהלה והרמי"ם בישיבה באוסטרליה, והאם להעמיד בראש הישיבה ר"מ שלא מאנ"ש. באיגרת מיום כ"ה אלול ענה על כך הרבי:
"בפרטות אדות סדור הנהלת הישיבה והרמי"ם צריכים להתישב בקשישי אנ"ש שי' על אתר, ואבקש שכל אחד מאנ"ש מהראוים להיות ר"מ משפיע או מנהל יזהרו מאד מענוה שלא במקומה, וישתדלו בעזהשי"ת למלא את תפקידם.
"...גם אם נחוץ לצרף לעבודה ר"מ למדן, באם רק ראוי הוא ג"כ מצד יר"ש ויחסו לחסידות לאצטלא זו, אבל בראש המוסד צריך בכל אופן להיות איש אשר יסודתו בהררי קדש של ליובאוויטש ושם קבל את רוב השפעתו וחנוכו".
פעולות והוראות שונות בעניני הכלל

הבחירות בארץ ישראל
בשנת תשי"א התקיימו בארץ ישראל הבחירות לעיריות, והחסידים התחבטו כיצד לנהוג בזה, ורבים מהם פנו אל הרבי בשאלה זו. הרבי ענה על כך במברק כללי שנשלח אל הרה"ג הרה"ח הרש"י זווין והרה"ח ר' משה גורארי בערב ר"ח כסלו:
"במענה לשאלת רבים נא לפרסם דעתי הצעתי ובקשתי להשתתף בהמון בבחירות לעיריות ולהצביע בעד רשימות חרדיות באופן שיובטח מספר הכי גדול של חרדים בעיריות. בתודה ובברכה".
למחרת נשלח המברק זה באגרת המזכירות אל הרש"י זווין, ובה נאמר:
"תמול נשלחה מברקה מאת כ"ק אדמו"ר הרמ"ש שליט"א על שם כת"ר והר"מ שי' גורארי' . . בטח יאשר קבלת המברקה ומהתוצאות בזה, ות"ח מראש".
מהראוי לציין שאף שבאותו זמן, קודם י' שבט תשי"א, טרם קיבל הרבי את הנשיאות באופן רשמי, נכתב כאן באגרת המזכירות: "כ"ק אדמו"ר הרמ"ש שליט"א".
בחנוכה תשי"א הודה הרבי לרב זווין על פירסום הוראתו בעניין זה:
"ת"ח על טרחתו בפירסום דעתי והצעתי בענין הבחירות".
השטפונות בקנדה והעזרה ליהודי העיר
בתחלת קיץ תש"י היו שטפונות גדולים בעיר וויניפעג שבקנדה אשר גרמו להרס וחורבן גדול ולנזקים עצומים. באיגרת מיום ב' סיון עורר הרבי את החסידים להתעניין במצב יהודי העיר ולהושיט להם עזרה:
"בשים לב לידיעות הכלליות אודות שטיפת הנהר בעיר וויניפעג, נחוץ הי' אשר התמימים שי' יתענינו במצבם של אחב"י שי' דהתם בכלל ומאנ"ש שי' בפרט, ולהושיט להם עזרה האפשרית, ונוגע זה בפרט לילדים וילדות אשר זקוקים לשמירה יתירה בהמצאם לפעמים בסביבות מקלט בלתי רצוי.
"נא להודיעני מכל הנעשה בזה, ובאם רואים שיש לעשות בעזהשי"ת גם פה דבר מה לטובתם נא להציע לי דעתו בזה".
"לא תהיה מלחמה"
בקייץ תש"י נראה היה שהולכת לפרוץ שוב מלחמה, והרבה היו מבוהלים ומפוחדים כתוצאה מכך.
רבים מאנ"ש הפליטים שיצאו מרוסיה ושהו באירופה נתקפו בפחד, לאחרי כל הצרות שעברו עליהם, ורצו מיד לברוח משם. אך לפני כן כתבו אל הרבי, והרבי הרגיעם שלא תהיה מלחמה.
בפעם הראשונה התייחס הרבי לכך בהתוועדות בהתוועדות שבת פרשת פנחס, כ"ג תמוז תש"י, וסיפר:
"גם בקיץ האחרון (תש"ט) היה איזה רעש ("א שטיקל טומל") אודות מלחמה, והרבה אנשים חששו לעשות עסקי מסחר וכו'. יהודי עשיר, שהיה נוהג ליתן הרבה כסף לקופה של צדקה, החליט לברר את חוות-דעתו של הרבי אם יש לחשוש ממלחמה אם לאו. ליהודי זה היה "ברייטקייט", כיון שנתחנך על ברכי אמריקא... אבל אעפ"כ לא רצה לשאול בעצמו אצל הרבי, ולכן טילפן אלי וביקש ממני לשאול אצל הרבי האם לדעתו תהיה מלחמה, שאז, לא יעשה המסחר כו'. כיון שגם אני רציתי לדעת מה יענה הרבי על שאלה זו, ולאידך, כיון שאינני אלא "צינור" למסור שאלתו של פלוני, לא יהי' מקום לקפידא - נכנסתי אל הרבי ושאלתי בשמו של פלוני, את שאלתו. הרבי הרים את עיניו והביט בי, חייך, ואמר: "עס זעט זיך ניט קיין מלחמה" [=לא נראית מלחמה]".
מהאופן בו סיפר הרבי סיפור זה, הבינו החסידים בבירור, שגם עתה אין לחשוש ממלחמה.
בג' מנ"א כתב הרבי אל הרה"ח ר' סעדיה ליברוב, ששהה אז בצרפת:
"בנוגע לשאלתו אדות העתקה איני רואה יסוד להבהלה בזה".
ובפרטיות יותר כותב בו' מנ"א אל הרה"ח ר' שנ"ז לוויטין:
"הבהלה לנסוע ממחנם עתה איני רואה לה יסוד, וכיוך שכתב לו בשעתו כ"ק מו"ח אדמו"ר הכ"מ כפי שמעתיק במכתבו הנ"ל "שלע"ע יתעכב במקומו וימשיך עבודתו הק' עם התלמידים שי'" יהי' במקום שיהיו התלמידים ובטח תקוים ברכת כ"ק מו"ח אדמו"ר הכ"מ אשר השי"ת יחזק בריאותו ובריאות זוגתו תי' ויצליח בגו"ר.
"אז מען קען גיין אפן רבינס אחריות און מיט זיינע כחות איז וואס דארפן איינמישן [=כאשר אפשר ללכת באחריות הרבי ובכוחותיו, מדוע צריך לערב] מעשה אנוש ותחבולותיו".
ובאיגרת מיום י"ז אלול כותב הרבי בפירוש:
"כבר הגדתי דברי מלפני שני חדשים, שלפי דעתי לא תהי' בחדשים הקרובים מלחמה. ובמילא לא יהיו מבוהלים ויתעסקו כל אחד בעניניו כו'".
אגרת הקודש לאדמו"רים
לקראת י"ט כסלו תשי"א שלח הרבי אגרת קודש לאדמו"רי ומנהיגי עדות חסידי פולין וגליציא, בו מעוררם אשר כיון שי"ט כסלו הוא יום ההילולא רבא של הרב המגיד ממעזריטש ויום גאולת אדמו"ר הזקן, לכן:
"מתוך תשומת לב לחוב הקדוש המוטל על כל ישראל וביחוד על מנהיגי ישראל בכלל ועל מנהיגי עדות החסידים בפרט, וזכות הגדולה שלהם - להפיץ מעינות החסידות...
"הנני להציע בזה, לכקמ"ע אשר ביום הבהיר הזה הוא יום י"ט כסלו הבע"ל, או גם בשבתות שלפניו ושלאחריו - לסדר מסבות והתועדות של כל אלה אשר השפעתו עליהם. אשר בהתועדות אלו יתעוררו בפרט לעבודה בהפצת המעינות - מעינות תורת הבעש"ט תלמידיו ותלמידי תלמידיו - חוצה, ובכלל לקביעות עתים לתורה, שמירת המצוות בהידור, ואהבת רעים וזיכוך המדות ע"פ תורת החסידות".
והרבי בא על החתום:
מ. שניאורסאהן
חתנא דבי נשיאה
כ"ק אדמו"ר מליובאוויטש
זצוקללה"ה נבג"מ זי"ע הכ"מ
אדמו"רי ומנהיגי החסידים התייחסו לאיגרת קודש זו בחרדת קודש, על אף שהרבי עדיין לא קיבל את הנשיאות.
מסופר שכאשר הגיעה איגרת הקודש אל כ"ק הרה"צ האדמו"ר ר' אהרן מבעלזא, העיר לו משמשו ר' שלום פויגל: ראו, אברך צעיר מציע לכם מה לעשות! בשמעו זאת היסה אותו האדמו"ר מבעלזא, ואמר לו: שלום, שלום, חזור בך!! הנך משחק באש, היזהר בגחלתן שלא תיכווה! (ראה ימי מלך ח"א ע' 466).

מכתב שכתב הרב וולפא לבחירות בשנת תשס''ו

להלן מכתב שכתה הרב וולפא בשנת תשס''ו לפני הבחירות לציבור החבד''י.





בס"ד מוצש"ק ויקהל פקודי "חזק", פרשת החודש, תשס"ו 

כבוד אנ"ש שי' 

שלום וברכה, 

ידידי היקרים שי', אני רואה שאין לי ברירה אלא לנהוג באופן של "ויגבה לבו בדרכי ה'", וכמו שאמר הרה"ק ר' אלימלך מליזענסק זי"ע בביאור לשון המשנה "עשה לך רב", שכאשר צריך להלחם עבור כבוד שמו יתברך, הרי אף שהאדם יודע מך ערכו, מ"מ יעשה עצמו רב וחזק ותקיף על קדושת שמו של הקב"ה ועל קדושת עבדיו הצדיקים, וילחום מלחמות ה' בכל התוקף.

אני יודע נאמנה שאין בידי לא תורה ולא חסידות ולא מעשים טובים. אולם העובדה היא שבזכות אבות קדושים קיבלתי לפני 26 שנים מינוי מכ"ק אדמו"ר מה"מ, לפרסם את דעת קדשו בעניני המצב בארה"ק, ואח"כ הורה לרבנים מאנ"ש שאם רצונם לדעת את דעתו בנידון שילמדו בספר זה, ונמסרו לי הוראות בענינים אלו בכתב וגם ביחידות. ואולי משום כך היתה לי הזכות לכוין לדעת קדשו, כאשר נלחמתי נגד הגיוס של אנ"ש שי' למבצע הנורא של "ביבי טוב ליהודים", ואח"כ נגד השתתפות אנ"ש שי' לבחירת אריק שרון לראשות הממשלה. ועל אף הרדיפות הנוראות שהיו לי אז מבית ומחוץ, קיימתי בעצמי "גֵּוִי נָתַתִּי לְמַכִּים וּלְחָיַי לְמֹרְטִים פָּנַי לֹא הִסְתַּרְתִּי מִכְּלִמּוֹת וָרֹק" (ישעי' נ,ו). ולכן גם עתה, הגם שאני יודע את התגובות שיהיו מאלו שמכתבי לא ינעם להם, מ"מ לא אגור מפני אי"ש, ולא אניח לרגע אחד השליחות שקבלתי מהרבי מלך המשיח. וזה החילי: 

יש כמה דברים שאין בהם ספק כלל, והם ברורים כשמש לכל מי שעיין בשיחות ובתשובות כ"ק אדמו"ר מה"מ, שבספרים "דעת תורה" ו"קראתי ואין עונה". 

א. כל הבוחר עבור מפלגה שתדבר עם הערבים על מסירת שטחים (אפילו רק באופן של אוטונומיה, ואפילו במשא ומתן לשלום, ואפילו ש"יש עם מי לדבר"), או שבוחר עבור מפלגה שתצטרף לקואליציה עם מי שידבר עם הערבים על הנ"ל, או שמצטרף רח"ל לקואליציה שרוצה לעקור ישובים ולתת באופן חד צדדי את נחלת ישראל לרוצחים – הרי בהצבעתו זו הוא נעשה "שותף בשפיכות דמים" וגורם לפקוח נפשות של מליוני יהודים. 

ב. עצם ההודעה, שמפלגה מוכנה לדבר עם הערבים על אוטונומיה בשטחי ארה"ק, הרי זוהי "מלחמה גלויה נגד הקב"ה ותורתו", וחילול ה' נורא, ומביא לקרבנות בפועל ממש. וכבר שילמו על כך למעלה מאלף יהודים בחייהם, ועשרות אלפים נשארו בעלי מומין רח"ל, והאוטונומיה הפכה למדינת חמאס ואל-קעידא. 

ג. בכדי למנוע מהמפלגות לחזור שוב על הטעות של תמיכה בעניני פקוח נפש, צוה הרבי, שיש להוקיע אותם על כך לפני הבחירות, ולהודיע ברבים שלא יבחרו לא בהם ולא בתלמידיהם. ולכן קרא הרבי ליום הבחירות בשם "יום הדין"! 

ד. על כל זה נלחם הרבי בחירוף נפש, וזאת גם כאשר היה צריך לשם כך להסתכסך עם כל העולם החרדי וגם הדתי לאומי, ועד שאמר, שענין זה חשוב אצלו יותר מהפצת המעיינות חוצה, ולכן אמר שאף שהמלחמה מפריעה לתכלית ענינו שהוא הפצת המעיינות, ומביאה למחלוקת בינו לשאר החסידויות ואדמו"ריהם, מ"מ הוא ימשיך להלחם על זה. וכלשונו, שהוא לא מצא בשו"ע שצריך לוותר על עניני פקוח נפש בכדי שיהיה שלום בין תלמידי הבעש"ט. זאת ועוד, שהרבי אמר בפירוש שהוא יודע שבגלל מלחמתו זו יסבלו המוסדות שלו מהעדר תמיכה כספית, ושהוא יודע שהמלמדים לא מקבלים משכורת בגלל מלחמתו נגד הפוליטיקאים המוכרים את ארץ ישראל, ומ"מ הוא לא יניח ממלחמה זו. ולא זו בלבד אלא שהכריז ברבים, שאפילו בית הכסא אסור לבנות מכסף המוחתם בדם יהודי, ושאוי ואבוי לחינוך כזה שהוא על חשבון דם יהודי. 

ה. הדבר ברור כשמש, שכל שלשת המפלגות שהיו בכנסת הקודמת, והם "יהדות התורה", "ש"ס", ו"האיחוד הלאומי – מפד"ל", היו שותפות בעבר בעניני מסירת שטחים ופקוח נפש (ראה גליונות "כפר חב"ד" מתקופת הסכמי אוסלו ומתקופת ההתנתקות, איך שהנ"ל מוקעים על שיתוף הפעולה שלהם עם הממשלה). כמו"כ הדבר ברור, ש"יהדות התורה" ממשיכה לתמוך בדרכו של פלוני מבני ברק שצחק בפה מלא מענין ה"שטחים", והוא היה זה שהביא להסכמי "קמפ דייויד" וכל מה שבא אח"כ, ולא היה מי שציער את הרבי כמו אותו האיש. והעובדה היא, שנציגיו ביחד עם נציגי החסידים, היו שותפים מלאים לאסון ה"התנתקות", והם גרמו לכך שהעולם החרדי הניח לממשלה להחריב ישובים ולהרוס חיי אלפי משפחות ולהשמיד בתי כנסיות ובתי מדרשות ולעקור מתים מקבריהם, והכל מתוך שאט נפש סדיסטית. כמו"כ הדבר ברור, שראש תנועת ש"ס הכריז בכלי התקשורת, שיש להוריד עוד ישובים בכדי להגיע להסכמי שלום עם הערבים, ושזוהי עמדתו התורנית המוצהרת של הרה"ג מנהיגה הרוחני של התנועה שלהם. כמו"כ הדבר ברור, שבמצע שפרסמו מפלגת "האיחוד הלאומי – מפד"ל" הם תומכים באוטונומיה לערבים בארץ הקודש תוך קשר תחבורתי בין חלקי האוטונומיה (היינו "מעבר בטוח" בין עזה לחברון רח"ל). ועוד דבר ברור, שאף אחת מהמפלגות הנ"ל לא הסכימה להחתים את כל חבריה על התחייבות שלא להצטרף לקואליציה של "קדימה", ואפילו בראיון שנתן בני איילון ל"כפר חב"ד" הוא מדבר על כניסה משותפת לקואליציה של כל המפלגות הדתיות. וכל זה בנוסף לסיסמא הנוראה שלהם "מאמינים במדינה", שכל מי שיצביע להם הוא שותף גם ל"אמונה" מבהילה זו, וגם להתחייבותם במצע שלהם להקל על הליכי הגיור! 

ו. יש רק רשימה אחת ויחידה, והיא רשימת האות כ' בראשות ר' ברוך מרזל שי', שאנשיה מוכרים לנו כמי שלוחמים בחרוף נפש על שלימות הארץ, מתוך כבוד והערצה לדברי כ"ק אדמו"ר מה"מ (לא רק בתור חנופה לפני הבחירות כדרכם של יעקב ליצמן בני איילון ואלי ישי, אלא כל השנה כולה). ורשימה זו התחייבה לעסוק במחאה נגד מעללי הממשלה, והתחייבה בכתב שלא להכנס לקואליציה. 

ז. במשך שלש מערכות בחירות, הצביעו אנ"ש למפלגות שלא עברו לבסוף את אחוז החסימה (כהנא, וורדיגר, שאקי), וזאת בידיעת הרבי, ומעולם לא אמר הרבי שהיתה זו טעות. כי כמובן וגם פשוט שליובאוויטש מצביעה לאמת שע"פ התורה, ואינה מצביעה לשקר ח"ו תמורת הבטחות והטבות ושוחד בחירות. 

והעולה מכל האמור, שאין לבחור חס ושלום באף מפלגה שהיתה בכנסת הקודמת, וכשהספק הוא בין לא לבחור בכלל או לבחור במפלגה של ר' ברוך שי' מרזל, הרי פשוט שצריך לבחור במפלגה זו שסימנה כ'. (ולהעיר עוד מהשקר הגמור שמפרסמים, שיותר טוב לא לבחור כלל, כי אם לא עוברים את אחוז החסימה "הולכים הקולות לקדימה", וזה שקר שאין לו רגלים, כי ע"פ החוק, דינם של הקולות שאינם עוברים בדיוק כמו אלו שלא הצביעו כלל). ויהי"ר שנזכה לכוין אל האמת, ולא נבוש ולא נכלם ולא נכשל בגו"ר. 

יחי אדוננו מורנו ורבינו מלך המשיח לעולם ועד! 


וע"ז באתי עה"ח 

שלום דובער הלוי וולפא




כמעט משיחית



בדרך לכיבוש העולם-פרק שני בסדרה

למרות סירובו לקבל את הנשיאות באופן רשמי במשך שנה שלימה (כמסופר באריכות בפרק הקודם), הרי שמיד לאחר סיום ה'שבעה' - אחר הסתלקות אדמו"ר מהוריי"צ - כבר נטל הרבי את שבט ההנהגה והחל בפעולותיו הקדושות שנעשו מתוך דאגה עמוקה לכלל ישראל, פעולות שבאו לידי ביטוי לכל לראש בשליחת שלוחים * בפרק הנוכחי: השליחות למרוקו והמלחמה נגד השמד הרוחני של ילדי העולים לארץ הקודש.

השלוחים הראשונים:

הראשונה בפעולותיו הקדושות של הרבי לאחר ההסתלקות, היתה שילוח שלוחים למרוקו.
תוכנית זו לשלוח שלוחים למדינות צפון אפריקה נרקמה כבר ע"י כ"ק אדמו"ר מהוריי"צ בימים שלפני הסתלקותו, כמסופר בראשי פרקים מתולדות חייו (נדפסו בתחילת סה"מ קייץ ה'ת"ש וסה"מ תש"י, לוח 'היום יום' בתחלתו, ועוד):
תש"י - בשבועות לפני הסתלקותו מניח היסוד וסדר לעבודת החינוך וחיזוק התורה במדינות צפון אפריקה, אשר כפועל יוצא מזה נוסדו שם לעת עתה בתי מדרש למורים, ישיבות, ישיבות קטנות, תלמוד תורה לילדים, ותלמוד-תורה לילדות, כולם בשם הכללי "אהלי יוסף יצחק - ליובאוויטש".
- וימים ספורים לאחר ההסתלקות החל הרבי בהבאת הדבר לידי פועל.
דברי הרבי הריי"צ
על דברי כ"ק אדמו"ר מהוריי"צ בעניין תחילת השליחות למרוקו סיפר הרבי באיגרת באידיש מיום י"ז טבת תשי"א, להלן בתרגום:
"שבועות אחדים לפני הסתלקות כ"ק מו"ח אדמו"ר הכ"מ, כשדובר אודות עבודת המרכז לענייני חינוך על ידי לשכת הפליטים באירופה, אמר לי כ"ק מו"ח אדמו"ר הכ"מ:
"כיון שבצפון אפריקה ישנו בלי עין הרע קיבוץ יהודי גדול, עם הרבה ילדים וילדות כן ירבו, וכיון שהעניות שם לא-עלינו גדולה במאוד, לכן נראה לי שחלק גדול מהם לא יכול לקבל חינוך, על אף שכולם יראי-שמים בתכלית, ולכן צריך להתחיל לעבוד שם. ובפרט שהוצאות המחיה שם זולים לפי ערך, ועם סכום כסף קטן אפשר לפעול שם דברים גדולים, ובמיוחד אשר כל המקיים נפש אחת מישראל כאילו קיים עולם מלא.
"על יסוד הוראותיו של כ"ק מו"ח אדמו"ר הכ"מ, התחלנו מיד לברר את המצב בצפון אפריקה, ובתחילת הקייץ שלחנו לשם נציג שלנו להכיר את המצב על אתר. באמצע הקייץ נסע לשם נציג שלנו, ועבודתינו החלה באירגון מוסדות חינוך המתאימים למדינה זו וכיו"ב. הנציג שלנו עדיין נמצא שם ומנהל את העבודה בקביעות".
נציג זה היה הרה"ח ר' מיכאל ליפסקר ע"ה, כפי שיסופר להלן.
שליחות הרב גורודצקי
במקביל פנה הרבי אל הרה"ח ר' בנימין גורודצקי ע"ה, מנהל "הלשכה לעזרת הפליטים", וביקשו לנסוע למרוקו כדי להיות נוכח אישית בהנחת היסוד ואבן הפינה לעבודת השליחות שם, ולוודא שתהיה באופן המתאים. וכך כותב לו הרבי ביום ג' סיון:
"הגיעוני שני מכתבים מהרמ"ל [=מהרב מיכאל ליפסקר] שי' ממעקנאס, ומודיע על האפשריות הגדולות שם לפעולות ממשיות תומ"י . . ולכן שוב הנני להדגיש בקשתי, אשר כת"ר ישתדל להיות נוכח בהנחת אבן הפנה לעבודתנו באפריקה, אשר יש לקוות שבעהשי"ת תצליח במאד, ובכל ענינים כאלו הרי נוגע מאד מאד דער ערשטער שטעל [=המעמד הראשון] שיהי' מתאים להכוונה".
ובאיגרת נוספת, מיום ח' סיון, כותב לו:
"בנוגע להענינים - בטח קיבל בנתיים מכתבי מג' וה' סיון, ומהם יראה טעמי לביקורו במאראקא עתה (כיון שזהו ההתחלה, שהרמ"ל שי' כנראה נבוך הוא איך להעמיד העבודה וקשה לייעץ ממרחק). וגם לההתדברות כאן ע"ד פרטי העבודה - אינו דומה אם יתברר מקודם על אתר האפשריות שיש בזה. ולאיזה עזר יש לקוות מהדרים שם".
ר' בנימין גורודצקי אכן נסע למרוקו, ושם עמד מקרוב על דרכי הפעולה והכוונה כללית - כפי שהוא מספר בארוכה ב'ספר זכרון' שהוציא-לאור.
"הלואי שיהיו לנו די"
במשך הקייץ של שנת תש"י שלח הרבי למרוקו שלוחים נוספים, והם: הרה"ח ר' סעדיה ליברוב והרה"ח ר' שניאור זלמן טייבל ע"ה, ויבדלח"ט הרה"ח ר' שלמה שי' מטוסוב (כדלקמן).
רצונו הקדוש של הרבי היה לשלוח עוד שלוחים למרוקו, וכפי שהתבטא על כך באחת האיגרות, מיום ה' חשון תשי"א:
"והלואי שיהיו לנו די שלוחים ודי כספים להקיף את כל העבודה הנצרכה במארוקו ושכנותי'".
שם המוסדות
את השם הכללי לכל המוסדות במרוקו קבע הרבי: "אהלי יוסף יצחק - ליובאוויטש". מוסדות אלו, שנוסדו לכתחילה לאחר הסתלקותו של כ"ק אדמו"ר מהוריי"צ, לא רק שנקראו "על שמו", אלא נכתב גם שהם "בנשיאותו", וכפי שכותב הרביבאיגרתו אל ר' מיכאל ליפסקר, מיום י"א כסלו תשי"א:
"בענין שם המוסדות, הנה כבר מסרתי שצריך להיות שם כללי "אהלי יוסף יצחק" ומתחת לזה (בחצאי עיגול?) "על שמו ובנשיאותו של כ"ק אדמו"ר מליובאוויטש", ומלבד שם כללי זה יבוא שם פרטי השייך להמוסד הפרטי אשר לו מתיחסים הגליונות שעליהם נכתב המכתב כמו בית המדרש למורים, ישיבה, תפארת בחורים, כו'. אקוה אשר לא יהיו קשויים שיסכימו על נוסח הנ"ל, ובכל אופן צריך להיות נזכר בנוסח הגליונות השם "ליובאוויטש"".
"ידו של הרבי מנהלת אותם"
את הצלחת העבודה במרוקו מתאר הרבי עצמו באיגרת מיום י"ז טבת תשי"א, להלן בתרגום מאידיש:
"יש לנו שם כבר בית מדרש למורים (להכשיר מלמדים ילידי המקום כדי שלתלמידים לא יהיו קשיים עם השפה), ישיבה גדולה, ישיבה קטנה, תלמוד תורה לילדים, תלמודי תורה לילדות, שיעורי ערב לבעלי מלאכות.
"כן מנהלים עתה משא ומתן לפתיחת רשת תלמודי תורה בעשרים עד שלושים ערים.
"כל המוסדות שנוסדו שם, ואלו שעוד יתווסדו בעזר השי"ת, נושאים את השם הכללי "אהלי יוסף יצחק ליובאוויטש", ורואים על כל צעד ושעל איך שהעבודה הולכת ב"ה בהצלחה, ואיך שהרבי כ"ק מו"ח אדמו"ר הכ"מ מנהל אותה גם עתה".
באיגרת אחרת מוסיף הרבי (כ"ה טבת תשי"א - תרגום מאידיש):
"באפריקה יסדנו בע"ה שורה של מוסדות חינוך . . העבודה מתפתחת וגודלת ב"ה מיום ליום, וב"ה אפשר לראות את ההצלחה היתירה מזה שידו של הרבי מנהלת אותם, ובוודאי יבורכו כל המשתתפים בעבודת הקודש מכ"ק מו"ח אדמו"ר הכ"מ בהצלחה טובה בגשמיות וברוחניות".
השליח הראשון: ר' מיכאל ליפסקר
האיגרת הראשונה* שכתב הרבי לאחר סיום השבעה להסתלקות כ"ק אדמו"ר מהוריי"צ היתה אל הרה"ח ר' מיכאל ליפסקר ששהה אז בפאריז, והיא מיום כ' שבט תש"י. וכך נאמר בה:
"עומדים אנו עוד נבוכים ונדהמים מההסתלקות וקשה עדיין כתיבת מכתבים, אבל זה ברור כי רצונו הקדוש של כ"ק מו"ח אדמו"ר הכ"מ הי' וכן הוא גם עתה שלא תהי' ח"ו חלישות באיזה עבודה שהיא שעמדה תחת נשיאותו ואשר כל המקושרים אליו יתחזקו יתאמצו ביתר שאת וביתר עז במלוי תפקידם אשר הטיל עליהם. ובל"ס [=ובליספק] אשר גם להבא ישפיע כ"ק מו"ח אדמו"ר הכ"מ עליהם מרוחו שיצליחו בעבודתם הכללית ובחייהם הפרטים.
"אחד הדברים אשר הואיל כ"ק מו"ח אדמו"ר הכ"מ לדבר אתי בימים שלפני ההסתלקות הי' בענין החינוך של ילדי ישראל במדינות אפריקא ליסד שם בעזהשי"ת סניף מעבודתו החינוכית אשר תפקידו יהי' גם לעזר לאחב"י שי' הדרים באפריקא ביסוד וסידור מוסדות חנוך כשרים - ולתכלית זו גם להכשיר חוג מלמדים משלהם - וגם להשגיח בל יעשה עוול לבני הנעורים העולים מהתם לאה"ק ולשמור עליהם שלא ילכדו ח"ו לרשת הכפירה, ואמר לי שבקשר לזה יכתוב אליו שהוא יסע לשם - לאפריקא - לבקר את המצב על אתר לארגן את העבודה שם ולנהלה שם...
"עד כאן דברי הרב. בינתים נצחו אראלים כו' ולא בא הדבר בכתיבה.
"כאשר הוחלט להמשיך בעזהשי"ת את כל העבודה שהתנהלה תחת נשיאות כ"ק מו"ח אדמו"ר הכ"מ, ולהתחזק בה עוד ביתר שאת ויתר עז אשר זהו ודאי רצונו הקדוש, הנני בזה להודיעו את כהנ"ל ומבקש אני אותו אשר אם יסכים לקבל עליו המשרה הנ"ל - ואין ספק אצלי אשר יקבלה בשמחה רבה - יודיעני מזה ואכתוב ללשכה בפריז לסדר את הענינים הכרוכים בזה".
והרביאף מבטיחו: "והי' ראשיתך מצער, ואז - כך אמר כ"ק מו"ח אדמו"ר הכ"מ באחת משיחותיו, כמדומה בשם הבעש"ט - אחריתך ישגה מאד".
בספרו 'עשרים שנה עבודת הקודש במרוקו' (ניו-יורק, תשמ"א) מספר הר"מ ליפסקר שבסוף חודש שבט בבואו לביתו קיבל את האיגרת הנ"ל הרבי, שנקרא אז "הרמ"ש", ועל אף הפתעתו הרבה מן הבקשה, לנסוע למדינה רחוקה כל-כך אשר הליכותיה, שפתה ומהלך רוחה היו זרים לו לחלוטין, מכל מקום, מאחר וזה היה רצון קדשו של כ"ק אדמו"ר מהוריי"צ לפני הסתלקותו, הוא הודיע לכרבי על הסכמתו והסכמת זוגתו לקבל על עצמם את השליחות הזו.
הרבי השיב לו על כך באיגרת מיום י"ז אדר:
"אאשר בזה את קבלת מכתבו מב' תצוה [י' אדר] בהסכמתו להתחיל בעבודתו בעניני החנוך בצפון אפריקא, כרצון כ"ק מו"ח אדמו"ר הכ"מ.
"ובהתאם להנ"ל, נא להתדבר תיכף עם הרה"ח והרה"ג הוו"ח וכו' הרב"ג [=הרב בנימין גורודצקי] שי' - ובהקדם האפשרי להתחיל בעבודה בפועל, כי כפי הידיעות מצפון אפריקא חבל על כל יום שהולך ולא עביד עבידתי'".
ובו ביום כתב הרבי בעניין זה גם אל הרב גורודצקי:
"קבלתי מכתב מהוו"ח אי"א וכו' וכו' ר' מיכאל שי' ליפסקאר המודיע כי מוכן הוא למלא רצונו של כ"ק מו"ח אדמו"ר הכ"מ ולהתחיל בעבודתו בעניני החינוך באפריקא.
"ומוסג"פ [=ומוסגר-פה] העתק המענה שלי אליו. בטח יפנה עתה לכת"ר ונא להתדבר אתו בפרטיות, מתאים להראשי פרקים שדברנו פה, ולהשתדל אשר בהקדם יתחיל בעבודה ממשית".
השליחות למקנס והקמת הישיבה
בינתיים נתברר שאחת המדינות בצפון אפריקה בה יש כר נרחב לעבודת השליחות היא מדינת מרוקו, ור' מיכאל החל מיד להשתדל לקבל וויזה לשם. בחודש אייר תש"י הגיע לעיר מקנס.
מיד עם הגיעו לעיר ראה ר' מיכאל שאכן יש שם אפשרויות גדולות לפעולות, אך עדיין היה נבוך בשאלה כיצד עליו להתחיל את העבודה. הוא סר לביתו של רב העיר, הרה"ג ר' ברוך טולידנו זצ"ל, וסיכם עמו על הקמת ישיבה לבחורים. ואכן, מיד למחרת נוסדה שם הישיבה.
"היכן שנמצאים - נמצאים הרביים"
שליחות זו למדינה רחוקה זרה ומנוכרת היתה מסירות נפש של ממש. לאחר תקופה לא ארוכה החל ר' מיכאל להרגיש בודד וגלמוד, רחוק מהרבי, רחוק מידידיו החסידים ורחוק מבני משפחתו. הוא כתב על כך לרבי, שהשיב לו באיגרת מיום ה' חשון תשי"א:
"מה שכותב שמרגיש הוא את עצמו בדד וגלמוד וכו' וכו' ונופלת עליו חולשה גדולה בכל העבודה, הנה סוף דבריו מוכיח על תחילתו אשר זהו מעצת היצר המשתדל להחליש את כל אחד במילוי שליחותו באותיות המתאימות למהות השליח. ידוע פתגם כ"ק מו"ח אדמו"ר הכ"מ, אז חסידות האט אויפגעטאן אז מ'איז ניט עלנד. וואו מ'געפינט זיך זיינען דא רביים [=חסידות פעלה שאיננו בודדים, היכן שנמצאים - נמצאים הרביים]. ובפרט בנוגע לכ"ק מו"ח אדמו"ר הכ"מ אשר הוא עצמו כתב בהסתלקות אביו כ"ק אדנ"ע אשר רועי ישראל לא יעזבו את צאן מרעיתם, כפי המבואר באגה"ק סכ"ז וביאורה, אשר סרו עתה ההגבלות הגשמיות, הנה נמצאים הם עם כל אחד ואחת מהשייכים ומקושרים אליהם בכל מקום שהם, בפרט במקומות שנשלחו על ידם למלא שליחות, ובפרטיפרטיות אשר השליחות היא להפיץ מעינות הבעש"ט חוצה, אשר זהו הכנה והקדמה לביאת המשיח ולתחית המתים והקיצו ורננו שוכני עפר והוא בתוכם . . אשר אפילו בשכל אנושי מובן אשר אין כל מקום למחשבה שהוא בודד וגלמוד ח"ו, ופשיטא שאין כל יסוד לחולשה בעבודה".
השליח השני: ר' שלמה מטוסוב
השליח השני ששלח כ"ק אדמו"ר שליט"א היה הרה"ח ר' שלמה שי' מטוסוב, שנשלח תחילה למרסיי ואח"כ למרוקו.
בעוד ושליחותו של השליח הראשון, הר"מ ליפסקר, היתה על-פי הוראת כ"ק אדמו"ר מהוריי"צ לפני הסתלקותו, כאשר הרבי רק מביא את השליחות לידי פועל, הרי ששליחותו של הר"ש מטוסוב היתה למעשה השליחות הראשונה של כ"ק אדמו"ר שליט"א עצמו.
הר"ש מטוסוב שהה אז בצרפת, ולאחר כל הסבל והעינויים שסבל ברוסיה הסובייטית, בה "זכה" לשבת בשני המאסרים: הראשון במשך שלושה חדשים, והשני במשך שבע וחצי שנים - כמסופר בארוכה בספרו "פרקי זכרונות" (ברוקלין, תשנ"ח) - רצה סוף סוף להגיע אל המנוחה ואל הנחלה. תוכניתו היתה לעלות לארץ הקודש, אך הרבי שינה את כל תכניותיו, כפי שהוא מספר בזכרונותיו ('כפר חב"ד' גליון 632):
"באחד מימי החורף של תש"י ביקש ממני הרב ר' בנימין גורודצקי שלפני נסיעתי לארץ אעבוד "רק חודשיים" בהפצת תורה בין פליטי מצרים, מרוקו, תוניס ואלג'יר, ששהו בתשעה מחנות-מעבר במרסיי לפני עלייתם לארץ. הוא הסביר שמדובר בהקמת תלמודי- תורה עבור ילדיהם, על כל הכרוך בכך - שיחות עם ההורים, גיוס מורים, ניהול כספי ותיאום עם הנהלת המחנות.
"כיוון שביקש "רק חודשיים", הסכמתי, אך הדגשתי שלאחר שאארגן את תלמודיהת ורה הוא ייאלץ למצוא לי ממלא-מקום. בלית-ברירה הסכים.
"בחודש טבת תש"י לקחתי את העניינים לידיים. בעזרת ה' זכיתי להצלחה גדולה והקמתי בתקופה קצרה תלמודי-תורה בכל תשעת המחנות. מאות ילדים למדו בהם.
"מובן שבאותו שלב לא העליתי בדעתי למה זה יוביל. הבנתי שיש כאן התחלה חדשה אבל לא עלה בדעתי להיות שליח קבוע לפעילות כזו. בינתיים נסתלק כ"ק אדמו"ר מהוריי"צ.
"בתחילת חודש אדר, כשנסתיימו החודשיים, הודעתי לר' בנימין גורודצקי שתם הזמן ועכשיו עליו למצוא ממלא-מקום. ר' בנימין השיב בצער "מה לעשות, דיבור זה דיבור" וניסה להביא פעילים אחרים.
"חזרתי לפריס והתחלתי בהכנות לנסיעה לארץ-ישראל".
"אשר גם עתה מטה האלוקים בידו"
הרב מטוסוב ממשיך ומספר:
"כעבור מספר שבועות מגיע אלי ר' בנימין גורודצקי ואומר לי בנימת התנצלות: "הייתי מוכרח להודיע על זה לרבי החדש", ומראה לי את שכתב לו כ"ק אדמו"ר שליט"א באיגרת מיום כ"ד אדר תש"י:
"איני יודע בפרטיות מצב הר"ש שי' מאטוסאוו, (עפמש"כ שהבטיח לו שלא תהי' התערבות והשתדלות מכאן לעכבו, לא כתבתי לו בענין הנ"ל) - אבל תמי' היא בעיני, שאף אם התנה מראש שפטור הוא מזה, אבל בשביל מה ולמה עזב את משמרתו, שכנראה כר נרחב הוא והצליח בזה, ועתה הלוך ילך לחפש ולגשש בארץ אחרת ובעבודה אחרת, ועוזב כלי מחזיק וממשיך ברכות כ"ק מו"ח אדמו"ר הכ"מ, אשר גם עתה מטה האלקים בידו להמשיך מן באר וענני הכבוד, הן בגשמיות והן ברוחניות, לכל אלו המחזקים התקשרותם וההליכה בדרכיו אשר הורה ביתר שאת ויתר עז".
"להשתדל להבין על נכון את הקורות אותנו"
הרב מטוסוב מספר עוד:
"כאן עלי לציין שבעת ההסתלקות של כ"ק אדמו"ר מהוריי"צ נשתרר בין אנ"ש בצרפת אבל גדול, וכשהרב גורודצקי הגיע אלי לפריס, הרבי שליט"א טרם קיבל על עצמו את הנשיאות באופן רשמי ועדיין לא נתן הוראות לאנ"ש כמו בשנים הבאות, אבל העבודה שעשיתי הייתה באחריות ה"מרכז לענייני חינוך" והרבי היה יו"ר המרכז. עכשיו בא אלי ר' בנימין ומספר לי על תגובת הרבי להחלטתי לפרוש. נדהמתי והייתי מבולבל לגמרי: אני כבר מוכן נפשית לעלות לארץ ועכשיו אפקיר את עצמי ואשאר פה?! - לא ידעתי מה לעשות.
"סבלתי ברוסיה כל-כך הרבה מהגויים ומהרדיפות ורציתי כבר שקט. גם החיים בצרפת היו ארעיים והרגשתי שעברתי בעצם מגלות לגלות. היו שם מחנות-מעבר וכל אחד סביבי המשיך משם לבית קבוע בארץ או בארה"ב. גם אני רציתי לגור סוף-סוף במקום מנוחה קבוע בין יהודים.
"מצד אחד ידעתי את הוראת הרבי, "הרמ"ש" כפי שהיה נקרא אז, ומצד שני מאוד רציתי לבוא כבר אל המנוחה... אך חששתי שמא הרבי מקפיד עלי, ולכן כתבתי אליו מעין התנצלות שבה הסברתי את הרגשתי ומניעי. לאחר זמן קצר קיבלתי מהרבי מכתב תשובה (מיום כ"ה ניסן):
"ראשונה הנני לכתוב, אשר אין כאן ענין של קפידא ח"ו וזכין ומחייבין שלא בפניו וכיו"ב שמזכיר במכתבו, ובפרט שאינני מכירו. ומה שכתבתי להרה"ח וכו' מהורב"ג שי' - לא כתבתי אלא בלשון תמי', כי לא הבנתי הענין.
"ושנית שלא עלה בדעתי לדרוש ממנו להפקיר את עצמו וכו' ובכלל אין כאן ענין של הכרח וכפי' כלל. והענין הוא שבגשמיות אמרז"ל . . אין אדם יודע במה משתכר ובמילא מובן אשר כן הוא גם בפרנסה רוחנית, כי הא בהא תליא, ובפרט בזמן האחרון שלא יש סדר והדרגה בההנהגה ובהבירורים . . ואנו אין לנו אלא להשתדל להבין על נכון את הקורות אותנו וללמוד מזה מה עלינו לעשות עתה ולמחר ולאחר זמן, ולהתפלל שנכוון בזה אל האמת.
"ומה שסיפרו לי מה שקרה אצלו בחורף זה ועוד הוסיף ע"ז במכתבו עתה, הוא: כ"ק מו"ח אדמו"ר הכ"מ כתב לו שיתעכב לע"ע באירופא . . בכסליו שאל עוה"פ אם לנסוע לאה"ק ולא קיבל מענה ע"ז, אף שנתקבלו מכתביו, בנתיים נסע למארסעל והצליח שם בדרך למעלה מן הטבע ברוחניות, ובטח יש לסדר ג"כ התנאים הגשמיים שם באופן המתאים...
"ואחרי כ"ז כשנודעתי שהוא באחת שטובתו הוא דוקא בנסיעה לאה"ק, תמהתי על אופן פירושו את המאורעות שלו.
"פשוט שבכל מקום שיהי' צריך להסתדר באופן שיהיה בריא וחזק, ויהי' בתנאים המתאימים לבריאותו אבל איני רואה שייכות שאלה זו לשאלת מארסעל ואה"ק, ואדרבה, ויה"ר שיחליט ויסתדר באופן היותר מתאים לפניו בגו"ר וישמיע בשו"ט מהנעשה אתו וממה שהוא עושה עם אחרים".
הר"ש מטוסוב מסיים: "המכתב הזה השפיע עלי מאד, עדיין לא הכרנו את הרבי אבל כל מי שקורא את המכתב מבין שהדברים מדברים בעד עצמם... החלטתי להמשיך לעבוד. הייתי כבר בשל נפשית לנסוע לארץ וההחלטה להישאר היתה קשה, קשה מאוד, אך בסופו-של-דבר החלטתי לוותר על העלייה ולחזור לפעילות במרסיי.
השליחות לקזבלנקה
בסוף הקייץ הורה הרבי לר' שלמה מטוסוב לצאת לשליחות למרוקו. וכך כתב לו ביום כ"ו מנ"א:
"אחרי הרצאת הרה"ח והרה"ג וכו' מהורב"ג שי' אודות הענינים באפריקא, הנה לפי דעתי, נכון הדבר אשר יקבל עליו העבודה בשדה החינוך במוסדותינו שם, ואף כי קשה עדיין לקבוע פרטי העבודה שם, כי הרי זה דבר חדש, בכל זה יש לקוות לכר נרחב במקצוע החזקת התורה והיהדות ובמילא להצלחה מופלגת בכחות נשיאנו, הוא כ"ק מו"ח אדמו"ר הכ"מ, ואשרי חלקם של כל אלו וואס וועלן זיין אפ זיין וואגען [=שיהיו על המרכבה שלו]. ומובן מעצמו אשר כוונתי שנכון הדבר הוא גם לטובתו וטובת ב"ג תי' ולהסתדרות בחיים מאושרים".
עם קבלת ההוראה התחיל הר"ש מטוסוב להשתדל לקבל ויזה למרוקו, והרבי זירזו על כך באיגרת מיום י"ב אלול:
"במענה על הודעתו כי ניגש הוא להשתדל בענין התעודות הנדרשות להנסיעה למרוקו, הנה בטח יזדרז בזה, ויהי רצון שיהי' הכל בהצלחה ויהי' כלי ראוי להמשכת וקבלת ברכות כ"ק מו"ח אדמו"ר הכ"מ".
כל הבקשות שהגיש לקבלת הויזה, נדחו, ובמשך הזמן המשיך הרבי לעודד אותו על כך, ואף הורה לו ששליחותו היא "להביא המעיינות למדינת אפריקה ולהפיצם שם". וכך כתב אליו באחת האיגרות, והיא מיום ח' כסלו תשי"א:
"לפי דעתי חזק יעמוד בדעתו אשר הוא הוא אחד מאלו שזכו להשתתף באחד מסניפי עבודת כ"ק מו"ח אדמו"ר הכ"מ ובפרט סניף כזה אשר הוא משמש להפצת המעינות חוצה במלוא מובן המלה. ופירושו כמשמעו, להביא המעינות למדינת אפריקה ולהפיצם שם, גם בין החוגים שלעת עתה עדיין יש לקראותם בשם "חוצה", וזה יהי' אחד מתפקידיו להכניסם ולהעמידם בקרן אורה של אור תורה עם המאור שבה הוא פנימיות התורה, דהיינו תורת החסידות".
קבלת הניירות נמשכה זמן רב עד חודש שבט תשי"א שאז קיבל את הויזה ויצא לקזבלנקה, עיר גדולה שחיו בה בשעתו כמאה אלף יהודים ואשר שימשה כמרכז לכל יהדות מרוקו.
מיד עם הגיעו החל הרב מטוסוב להקים תלמודי תורה וישיבות עבור אלפי תלמידים. ההתחלה היתה בקזבלנקה, ומשם המשיך לכפרים ועיירות שמסביב, וכך הקים יחד עם עמיתיו השלוחים את התשתית הגדולה של רשת "אהלי יוסף יצחק ליובאוויטש" בכשבעים ערים וכפרים, כאשר במוסדות אלו לומדים בכל שנה עשרות אלפי תלמידים.
השליח השלישי: ר' סעדיה ליברוב
השליח השלישי ששלח הרבי היה הרה"ח ר' סעדיה ליברוב, שנשלח לעיר מידלט.
הרבי הורה לו על כך באיגרת מיום ג' מנ"א תש"י:
"יתדבר עם הררב"ג שי' (אחרי חזירתו ממאראקא) אודות האפשרות להעתיק לשם באופן שיוכל להמשיך שם בעבודה מעין זו שהעמיס עליו כ"ק מו"ח אדמו"ר הכ"מ ונתן לו כחות ע"ז".
בי"ב אלול תש"י עוררו הרבי להגיש את הניירות עבור קבלת ויזה לשם:
"בנוגע לעניני מארוקו, הנה בטח יתחיל בהגשת כל הניירות הדרושים להשגת רשיון הכניסה, ויהי רצון שיהי' הכל בהצלחה השגת הניירות, הנסיעה עצמה והעיקר - העבודה שם על אתר, שיהיו בהתאם לרצון כ"ק מו"ח אדמו"ר הכ"מ, און משלים צו זיין די כוונה העליונה כל אחד ואחת מאתנו אין זיין ענין [=ולהשלים את הכוונה העליונה, כאו"א מאתנו בעניינו]".
קבלת הויזה נמשכה זמן רב מאד. הר"ס ליברוב הגיש את הבקשה שוב ושוב, ובכל פעם היא נדחתה. כך עד שלהי תשי"ג, שאז קיבל סוף סוף ויזה למרוקו ונסע לשליחות לעיר מידלט, שם הקים בהצלחה את רשת המוסדות "אהלי יוסף יצחק ליובאוויטש".
מלחמה בשמד הרוחני
אחת הפעולות בה החל הרבי לאחר הסתלקות כ"ק אדמו"ר מהוריי"צ, היתה הצלת הילדים הפליטים בארץ-ישראל משמד רוחני. המדובר בילדים שעלו לארץ ממדינות צפון אפריקה: מרוקו, תוניס, אלג'יר, ועוד, וגורמים מסויימים העבירו רבים מהם על הדת, כידוע בדברי הימים ההם.
הרבי נחלץ להצלת ילדים אלו, ולשם כך ניהל מערכה שלימה אשר התנהלה בשני חזיתות: האחת במחנות המעבר בעיר מרסיי (מארסל) שבצרפת. והשניה, במחנות העולים בארץ ישראל.
הפעילות במרסיי
במרסיי היו אז תשעה מחנות מעבר עבור הפליטים ממדינות צפון אפריקה. מחנות אלו שימשו כתחנת ביניים עד להגעתם של הפליטים לארץ ישראל.
השליח הראשון שנשלח למרסיי היה הר"ש מטוסוב, שהקים שם רשת תלמודי- תורה עבור ילדי הפליטים, בהם למדו מאות ילדים, כמסופר לעיל. לאחר נסיעתו למרוקו נשלח לשם הרה"ח ר' שניאור זלמן טייבל (טאובל). בענין זה כותב הרבי אל הרב גורודצקי באיגרת מיום ח"י אייר תש"י:
"בענין שילוח הרש"ז שי' טאובל למארסעל גם לפענ"ד נכון הוא כיון שכבר הי' שם. ואולי כדאי לצרף אליו עוד אחד".
לאחר נסיעתו עוררו הרבי לדווח בפרטיות על הפעולות שם, כפי שכותב לו באיגרת מי"ב חשון תשי"א:
"בטח יכתוב מעבודתו במארסייל".
על הפעולות שנעשו במרסיי סיפר הרבי באיגרת מיום כ' אדר תש"י, להלן בתרגום מאידיש:
"ברצוני לבשר לכם בשורה טובה שעל פי הוראת כ"ק מו"ח אדמו"ר הכ"מ לפני הסתלקותו, התחלנו עתה בעזר השי"ת עם בפעילות חינוך נחוצה במרסיי, צרפת, שם נמצאים מחנות נוער גדולים, המהגרים מצפון אפריקה לארץ ישראל.
"עבודה זו מקיפה פעילויות שונות לחיזוק היהדות וחינוך הכשר, לספק להם צרכים שונים כמו תפילין, ציצית, ספרי לימוד וכו'. בעתיד הקרוב מקוים אנו להרחיב את העבודה באופן ישיר במדינות אפריקה הצפונית אשר משם מגיעים הילדים אל המחנות".
מחנות העולים בארץ ישראל
בתחילת המערכה על מחנות העולים בארץ ישראל, בקייץ תש"י, ביקש הרבי לברר את המצב שם לאשורו. לשם כך פנה אל הרב משה פראגר, שביקר אצלו זמן מה קודם לכן ושוחח עמו בנידון זה. עתה פנה אליו שוב באיגרת מיום י"ט סיון תש"י, בכדי לדעת את המצב בפרטיות:
"...אודות המצב הנוכחי בנוגע ליהדות וחינוך במחנות העולים אינו כותב מאומה.
"נשען על דבריו בעת שיחתנו, אכפיל בזה בקשתי אז, אשר למרות טרדותיו ועסקיו, ישתדל להוודע הפרטים בזה ולהודיעני המצב בלי כחל ושרק, אפילו שרק של אהבת ישראל, כי לההחלטות אודות היחס לשאלות הקשורות במצב המחנות הנ"ל חשובה לי כל ידיעה ברורה ומפורטת".
להשמיע קול ברמה
בקייץ תש"י התקיימה הוועידה הארצית הכ"ח של "אגודת ישראל באמריקה", ובאיגרת מיום כ"ט סיון פנה הרבי אל חברי הנשיאות של הוועידה ועוררם להשתתף בהצלת הילדים במחנות העולים:
"כל שאלה בחיי עם ישראל, קלה כחמורה, דורשת שימת לב רצינית . . אמנם בזמן מן הזמנים עולות על הפרק שאלות כאלה, אשר יש בהם משום פקוח נפשות, בגשמיות או ברוחניות, פקוח נפשות יחידים או גם של רבים, ובמילא דורשות המה שימת לב מיוחדת וריכוז כל הכחות בזריזות יתרה לעבודת ההצלה.
"שאלה כזאת היא כעת שאלת חינוך הילדים העולים לארצינו הקדושה והצלתם מכפירה וכלי' רוחנית ח"ו.
"כ"ק מו"ח אדמו"ר זצוקללה"ה נבג"מ זי"ע הכ"מ, מנהיג ישראל על מפלגתי, ואשר כל עבודתו, במסירות נפש, במשך עשיריות בשנים היתה ממעל לגדר מפלגה, הנה בכל מקרה של סכנה ח"ו לעם ישראל השתדל לנצל את כל החוגים שאפשר להועיל על ידם להצלת המצב ובשעתו התחיל בריכוז הכחות להצלת הילדים הנ"ל.
"והגם שכבר נראו פירות מהעבודה הזאת, הנה מצב הילדים די מסוכן הוא, ושאלת חינוכם והדרכתם עומדת בכל חומרה.
"ואשר לכן, כל אסיפה של יהודים הדואגים לטובת כלל ישראל צריכה להיות במה אשר בה ישמע קול ברמה, קול דרישה חזקה לפתרון השאלה המדאיבה הנ"ל בהקדם היותר אפשרי, וקבלת החלטות לאחוז בכל האמצעים האפשריים להסיר כל המעצורים ואבני נגף מאיזה צד שהוא, המונעים ושוללים מהילדים זכותם להתחנך על ברכי התורה והיהדות.
"...הנני רוצה לקוות כי הועידה הארצית תעמיד את שתי השאלות הנ"ל - שאלת חינוך הילדים העולים לארצנו הקדושה ושאלת החינוך של הנוער באה"ב אשר לע"ע רחוקים עדין מיהדות מסורתית - על מקומם הראוי בסדר היום שלה, ונשמע קולה ותורגש השפעתה במעשים בפועל, אשר המעשה דוקא הוא העיקר".
"העיקר הוא המעשה"
בעניין זה עמד הרבי בקשר עם עסקנים רבים. אחד מהם היה הד"ר יעקב גריפל, מאירגון 'ישראל הצעיר' ('יונג יזרעאל'), אותו מכנה הרבי, באיגרת הנ"ל אל הרב פרגר, בתואר "ידידי". כתוצאה מההתעוררות מצד הרבי דיבר ד"ר גריפל על נושא זה בכינוס של עסקני 'יונג איזרעאל', ובאיגרת מיום כ"א תמוז הודה לו הרבי על כך:
"הנני בזה להביע לו רגשי מזל טוב על החלטות של יונג איזרעאל בנוגע להצלת הילדים באה"ק ת"ו ובלי ספק חלק גדול בזה הוא עבודת כבודו שי' ושכרו כפול מן השמים, ויותר מזה הרי שכר מצוה מצוה. אבל עדיין חסר העיקר שהוא המעשה, ולא המדרש בדבור לבד".
בעיית החינוך אסור שתהיה "קרבן כליל על מזבח השלום"
בחורף תשי"א פנה הרבי בנושא זה אל ר' אריה לייב גלמן, מראשי תנועת "המזרחי", ובאיגרת מיום י"ט טבת כתב לו:
"זכורני דברי כ"ק מו"ח אדמו"ר זצוקללה"ה נבג"מ זי"ע הכ"מ ביחס לכ', שהגם שכ' עומד בראש מפלגה, הנה יש לו היכולת להתרומם מעל למפלגה בשאלה הנוגעת לעמנו בכלל שאלה העומדת ברומו של עולם. ונשען על דברים אלו באתי במכתבי זה.
"בטח למותר להעיר תשומת לבו למצב חינוך הילדים והנוער העולים בארצנו הק' ת"ו, וגודל הכאב והסכנה הכרוכים בבעי' זו, שבלי ספק גם כ' מרגיש בלבו. בודאי גם לא נעלם ממנו, שעד כמה שהי' המצב גרוע בעבר, הנה מאז הועברו הילדים למעברות הורע המצב עוד יותר ויותר.
"...בעית החינוך הנ"ל תופסת מקום בראש, באשר נוגעת היא לקיומו של עמנו, התלוי במצבו הדתי והמוסרי (אשר גם תורת המוסר שרשה בדת), ולא רק לדורנו אנו אלא גם לדורות הבאים.
"ופשוט הוא, שאף שגדול השלום בכל הענינים, וציותה תורה לפתוח בשלום, הנה אין לעשות מענין זה של חינוך הילדים הנ"ל קרבן כליל על מזבח השלום.
"אחרי כל ההקדמה הזאת, אשר בטוח אני כי גם דעת כ' כדעתי אני בכל הנ"ל, הנני להביע תמיהתי הגדולה על הדומי' הממושכה מצד האנשים העומדים תחת השפעתו בכלל, ומצדו הוא בפרט, בנידון שאלת החינוך של הילדים העולים לארצנו הק' ת"ו. ואם גם בעת מן העתים נשמעה מחאה בציבור מצדם, הנה עד עתה לא באה המחאה לידי איזה מעשה בפועל בשפור המצב.
"וביותר גדלה השתוממותי בקראי בעתונו ע"ד הכנסי' של המזרחי באטלנאיק סיטי, שאף שנואמים אחדים נגעו בבעי' זו, הנה כשהגיע הדבר לידי החלטות עברו בשתיקה גמורה על כל הבעי', כאילו נפתרה השאלה כהלכתה או שהמצב הוא לאחר היאוש, ח"ו.
"מקוה הנני על יסוד דברי כ"ק מו"ח אדמו"ר הכ"מ הנ"ל, אשר כ' יתעלה מעל הגבלה המפלגתית בנידון זה, וישתדל בכל מאמצי כוחותיו לעשות כל האפשר לו לתיקון המצב הנורא השורר בחינוך ילדי העולים, ולמלא חובתו וחלקו בהצלת עשיריות אלפי בני ובנות ישראל מהסכנה הנוראה המרחפת עליהם. סכנת כפירה ר"ל.
"ואם יסייע מכתבי זה בגילוי יכלתו זו מן הכח אל הפועל - והי' זה שכרי".